Vijesti 2018. godina

OBILJEŽAVANJE 15-TE OBLJETNICE PASTIRSKOG POHODA SV. IVANA PAVLA II BANJA LUCI I BOSNI I HERCEGOVINI

Povodom nezaboravnog apostolskog pohoda Velikog Pape sv. Ivana Pavla II našoj zemlji Bosni i Hercegovini i gradu Banja Luci, u organizaciji Komisije „Iustitia et pax“ Biskupske konferencije BiH i Europske Akademije Banjalučke biskupije, u petak 22. lipnja 2018. godine s početkom u 16 sati, u prostorijama Europske akademije Banjalučke biskupije, ul. Kralja Petra I. Karađorđevića 80., obilježit će se 15-ta obljetnica ovog pastirskog pohoda Katoličkoj Crkvi i svim građanima BiH, pod sloganom „Budite sami graditelji svoje budućnosti“, što su riječi poruke koju je Sv. Ivan Pavao II izgovorio u Banja Luci, 22. 06. 3003.

Organizatori su programom predvidjeli održavanje tribine i predstavljanje knjižice istog naslova: „Politika po mjeri čovjeka“ (izdanje BK BiH) u prostorijama Europske akademije Banjalučke biskupije s početkom u 16 sati, na kojoj će govoriti: dr. Franjo Komarica, biskup banjalučki i predsjednik Komisije „Iustitia et pax“ BK BIH; mons. Ivo Tomašević, generalni tajnik Biskupske konferencije BiH; dr. Miljenko Aničić, direktor Europske akademije i Caritasa Banjalučke biskupije; mons. Ivica Božinović, član organizacijskog odbora za pripremu dolaska Sv. Oca Ivana Pavla II u Banja Luku; mons. Darko Tomašević, tajnik Komisije „Iustitia et pax“ BK BiH; mr. sc. Tanja Topić, voditeljica banjalučkog ureda Fondacije „Friedrich Ebert Stiftung“ i politička analitičarka, te Frano Piplović, član Komisije „Iustitia et pax“ BK BiH, kao moderator. U 18 sati u katedrali sv. Bonaventure misno slavlje će predvodit banjalučki biskup dr. Franjo Komarica, dok će u 20 sati biti organiziran prijem i domjenak u zgradi Ordinarijata Banjolučke biskupije.

Svojim pohodom od rata izmučenoj Bosni i Hercegovini i porukama koje je uputio svim građanima Sv. Ivan Pavao II pozvao sve ljude u BiH, napose kršćane – katolike na mir, opraštanje, zajedništvo, solidarnost te da je BiH na ovim načelima moguća kao mjesto suživota svih u njihovim posebnostima i različitostima. Posebno je u svojim porukama Sv. Ivan Pavao II naglasio ulogu politike i političara u stvaranju takvog ozračja u BiH. Zato je i odabrana ova tema da se u svijetlu papinih poruka propitamo kao društvo i pojedinci na koji je način na ovim prostorima multikulturalne i multireligijske Bosne i Hercegovine moguća „Politika po mjeri čovjeka“, odnosno koje su to zasade u socijalnom nauku Katoličke crkve da bi mogli u stvarnom životu bh društva imati politiku po mjeri čovjeka, a ne politiku protiv čovjeka.

———-

KOMISIJA „IUSTITIA ET PAX“ BISKUPSKE KONFERENCIJE BIH
EUROPSKA AKADEMIJA BANJOLUČKE BISKUPIJE

„BUDITE SAMI GRADITELJI SVOJE BUDUĆNOSTI“
(Papa Ivan Pavao II., u Banjoj Luci 22.06.2003.)

Povodom nezaboravnog apostolskog pohoda Velikog Pape sv. Ivana Pavla II. našoj zemlji Bosni i Hercegovini i gradu Banjoj Luci čast nam je pozvati Vas na obilježavanje 15-te obljetnice, koja će se održati u Banjoj Luci, u petak 22. lipnja 2018. godine s početkom u 16 sati, u prostorijama Europske akademije Banjolučke biskupije, ul. Kralja Petra I. Karađorđevića 80.

Programom je predviđeno:

16.oo sati – Održavanje tribine i predstavljanje knjižice istog naslova: „Politika po mjeri čovjeka“ (izdanje BK BiH) u prostorijama Europske akademije Banjolučke biskupije. Na tribini će govoriti:

  • dr. Franjo Komarica, biskup banjolučki i predsjednik Komisije „Iustitia et pax“ BK BIH
  • mons. Ivo Tomašević, generalni tajnik Biskupske konferencije BiH
  • dr. Miljenko Aničić, direktor Europske akademije i Caritasa Banjolučke biskupije
  • mons. Ivica Božinović, član organizacijskog odbora za pripremu dolaska Sv. Oca Ivana Pavla II. u Banja Luku
  • mons. Darko Tomašević, tajnik Komisije „Iustitia et pax“ BK BiH
  • Frano Piplović, član Komisije „Iustitia et pax“ BK BiH
  • mr. sc. Tanja Topić, voditeljica banjolučkog ureda Fondacije „Friedrich Ebert Stiftung“ i politička analitičarka

18.oo sati – Misno slavlje u katedrali sv. Bonaventure, koje će predvoditi banjolučki biskup dr. Franjo Komarica

20.oo sati – Prijem i domjenak u zgradi Ordinarijata Banjolučke biskupije

Radujemo se Vašem dolasku!

Info materijali:
– Plakat (PDF)

Povezani članci

Back to top button