Vijesti 2018. godina

KATEHETSKA LJETNA ŠKOLA BK BIH

U utorak, 19. lipnja, u Katoličkom školskom centru „Sv. Josip“ u Sarajevu započela je ovogodišnja Katehetska škola koja traje do 21. lipnja.

Tema ovogodišnje Katehetske škole je Katolički vjeronauk i vjeroučitelj u pluralnoj i demokratskoj školi u BiH. Program je započeo večernjom misom koju je predslavio dr. Ante Pavlović, predstojnik Katehetskog ureda Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Sljedećeg dana nakon jutarnje molitve, koju su predvodili vjeroučitelji Banjolučke biskupije i doručka, uslijedilo je predavanje vojnog ordinarija u BiH dr. mons. Tome Vukšića na temu: Zakonodavni okvir i pravni položaj vjeronauka i vjeroučitelja u javnoj školi u BiH u svjetlu Temeljnoga ugovora i školskog zakonodavstva.

Potom je, nakon kratke diskusije i stanke, mr. s. Branka Perković, vjeroučiteljica u Tomislavgradu govorila o Stručnom profilu vjeroučitelja. Ona je kazala kako je njezino izlaganje svojevrstan uvod za rad u radionicama koje će uslijediti. „Često se čuje govor o potrebi reorganizacije škole, školskog sustava, govorimo da je škola u krizi, posebice njezina odgojna dimenzija. Tako se one koji rade u školama ne naziva odgojiteljima nego smo mi prosvjetni djelatnici, odnosno radnici (…) Svi ćemo se mi složiti kako je potrebno da škola bude mjesto gdje se uči umijeće življenja i upravo je ovo savršena prigoda za vjeronauk. On može dati školi veliki doprinos i vratiti školi onu urođenu odgojnu dimenziju, gdje informacija neće ostati samo informacija, štura, hladna, objektivna nego će ona postati kultura, a kultura će biti u službi čovjeka i promicanja ljudskih, civilizacijskih i duhovnih vrednota. Mi smo u takvom društvu gdje se Crkva, škola, Bog marginaliziraju, ne smatraju se potrebnima za stvarni život, pa tako opravdanost vjeronauka u školi uvelike ovisi o nama vjeroučiteljima“, poručila je između ostalog s. Branka.

Nakon izlaganja i prilike za postavljanje pitanja upriličeno je zajedničko fotografiranja. Poslije ručka nastavilo se s predavanjem mr. s. Ivanke Mihaljević, na temu Mjesto i poslanje vjeroučitelja u odgojno-obrazovnoj zadaći škole te radom u radionicama. U nastavku je predviđena sv. misa koju predvodi mr. Marko Vidović, predstojnik Katehetskog ureda Banjalučke biskupije te igrokaz Sretan ti osamnaesti rođendan Mama Udruge katoličkih studenata Emaus.

U četvrtak, 21. lipnja, nakon jutarnje molitve koju predvode vjeroučitelji hercegovačkih biskupija i doručka, na rasporedu je predavanje ministra obrazovanja HBŽ-a Petra Galića, naslovljeno Status školskoga vjeronauka u odgojno-obrazovnom sustavu javnih škola u BiH, kao i dvije radionice te plenum i središnje misno slavlje koje predvodi dr. Tomislav Mlakić, predstojnik Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije i ravnatelj Katehetskog ureda BK BiH.

KT
Sarajevo, 20. lipnja 2018.

Povezani članci

Back to top button