Vijesti 2018. godina

PATRON SJEMENIŠNE CRKVE SV. ALOJZA GONZAGE

Sjemenišna crkva Sv. Alojza Gonzage koja je nalazi u sklopu zdanja KŠC-a “Petar Barbarić” u Travniku, 21. lipnja, sv. misom proslavila je svog nebeskog zaštitnika.

U prepunoj crkvi misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Vinko Puljić, a sluslavitelji su bili odgojitelji u sjemeništu, svećenici Travničkog dekanata te rektor sjemeništa don Željko Marić.

Na početku mise rektor Marić pozdravio je kardinala, svećenike te ministrante koji su iz različitih župa došli na ministrantsko okupljanje u KŠC “Petar Barbarić”. Naglasio je povezanost Sv. Alojza i sluge Božjeg Petra Barbarića s Isusom, koji je za obojicu bio temeljno životno nadahnuće, kao i mnogim mladima koji će kročiti ili već idu putem svećenstva.

U obraćanju kard. Puljić je od Sv. Alojza molio da isprosi “vrijednu mladost koja se ne boji žrtve”.

U svojoj propovijedi kardinal je rekao da je odgoj za mlade najvažniji te u tom kontekstu naglasio da je odgoj koji se sastoji od ljubavi i žrtve onaj pravi, majčinski.

„U tom smislu je i temelj svećeničkog zvanja koji također počiva na istim vrijednostima; ljubavi i žrtvi. Druga bitna misao je spremnost na pokoru. Sv. Alojz je poznat kao zaštitnik mladeži. On nam je vodilja kako, u svijetu koji sada više cijeni materijalno i tjelesno, svoju mladost živjeti plemenito i odgojiti se čestito. Duh je važniji jer on je vječan“, poručio je kardinal.

Poslije euharistije upriličeno je druženje ispred crkve.

Podsjetimo, uspostavom redovite crkvene hijerarhije 1881. u BiH je bilo potrebno izgraditi ustanove za odgoj i izobrazbu svećeničkih kandidata. Grad Travnik je u to vrijeme bio glavni grad te je nadbiskup Stadler odlučio u njemu izgraditi sjemenište i gimnaziju. Kamen temeljac crkve Sv. Alojzja Gonzage 5. svibnja 1885. blagoslovio je fra Jako Baltić, a nadbiskup Stadler ju je posvetio 1. srpnja 1889.  Godine 1891. u crkvu je postavljeno pet novih pozlaćenih oltara, sa slikama i kipovima. Iste godine su nabavljene i orgulje.

Komunistička je vlast 1945. najprije u Zavod uselila bolnicu pa kasnije i ostale gradske škole i takvo je stanje bilo sve do 1998. a crkva je služila kao skladište. Ponovno je posvećena 21. rujna 2017. po rukama kard. Puljića.

M.Marić / KT
Sarajevo, 21. lipnja 2018.

Povezani članci

Back to top button