Nedjeljni komentar Evanđelja

25. NEDJELJA KROZ GODINU
„Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj.“

vlč. mr. Zlatko Matić

tajnik biskupa

Evanđelje: Mk 9, 30-37

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Otišavši s gore, Isus i njegovi učenici prolažahu kroz Galileju. On ne htjede da to itko sazna. Jer poučavaše svoje učenike. Govoraše im: »Sin Čovječji predaje se u ruke ljudima. Ubit će ga, ali će on, ubijen, nakon tri dana ustati.« No oni ne razumješe te besjede, a bojahu ga se pitati.

I dođoše u Kafarnaum. I već u kući upita ih: »Što ste putem raspravljali?« A oni umukoše jer putem među sobom razgovarahu o tome tko je najveći. On sjede i dozove dvanaestoricu te im reče: »Ako tko želi biti prvi, neka bude od svih posljednji i svima poslužitelj!« I uzme dijete, postavi ga posred njih, zagrli ga i reče im: »Tko god jedno ovakvo dijete primi u moje ime, mene prima. A tko mene prima, ne prima mene, nego onoga koji mene posla.«

Riječ Gospodnja.

Dragi Čitatelju!

Današnji evanđeoski odlomak nam govori o dvije zgode Isusa sa svojim učenicima! U prvoj zgodi im govori o nasilnoj smrti koja ga očekuje, a u drugoj ih poučava o Božjim pravilima!

U prvoj zgodi Isusovi učenici ne razumiju svoga Učitelja. Pitaju se u sebi: O čemu On to priča? Iako ne shvaćaju što im Isus govori, ne usuđuju se pitati! Možda su se pribojavali da se ne bi osramotili ili bili ismijani od strane drugih, zbog svoga pitanja. Stoga su odlučili šutjeti, kada su trebali postaviti pitanje o pojašnjenju! Jer mudrost nam kaže: „Ne budi žrtva vlastitih nerazumljivih misli, jer ne zaboravi ti si taj koji ih sluša“.

I nama današnjim učenicima i učenicama se često ponavlja ova zgoda u vlastitom životu. I mi djelujemo upravo poput učenika u današnjem Evanđelju. Ne razumijemo što nam to Isus poručuje u svojoj Riječi kada se okupljamo na slavlju sakramenta Euharistije, a ne usuđujemo se tražiti odgovor! Zašto? Ako ne razumijemo ono što se od nas očekuje i što nam je upućeno onda to sigurno nećemo moći niti ispuniti na zadovoljavajući način. Stoga u ovom kontekstu „šutnja nije zlato“!

Na žalost, i u našoj svakodnevici se mogu dogoditi i događaju slične situacije u našim međusobnim susretima, gdje se granica nerazumijevanja sve više pomiče čak do te mjere da preraste u mržnju i sukob. Nedostatka poniznosti, jednostavnosti i iskrenosti stvaraju konfuziju u mislima, riječima, a samim time i u djelima koja proizlaze kao logični zaključak.

Upravo zato Isus kao i uvijek nudi nam rješenje, daje nam prijeko potrebni lijek koji će ozdraviti našu dušu, naše misli, riječi i djela.

Isusov odgovor dolazi u drugoj zgodi koju čitamo, a to je upravo nesebično i potpuno stavljanje na raspolaganje Bogu i bližnjemu upravo služenjem. Ali služenjem koje je protkano dječjom čistoćom srca i bezazlenosti prema svakoj osobi, bilo da se radi o služenju Crkvi u duhovnom staležu, služenju svojoj obitelji kao roditelj, služenju općem dobru kao političara, služenju vojnika svojoj domovini i sl. Zato, ugledajmo se u Isusa koji je najljepši primjer za nasljedovanje upravo u dimenziji „ne koruptivnog Sluge“.

„Za mudru osobu cijeli svijet je učitelj, a za bezumnu je cijeli svemir pun neprijatelja“. Amen.

Povezani članci

Back to top button