Vijesti 2016. godina

ODRŽANA SJEDNICA VIJEĆA ZA EKUMENIZAM I DIJALOG MEĐU RELIGIJAMA BK BIH

Sjednica Vijeća za ekumenizam i dijalog među religijama i kulturama Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održana je, 11. siječnja 2016. u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, predsjednika Vijeća i predsjednika BK BiH. Na sjednici su sudjelovali svi članovi Vijeća: mons. dr. Mato Zovkić, mons. dr. Niko Ikić, dr. fra Iko Skoko, vlč. Marijan Stojanović i don Ivan Bebek.

Kardinal Puljić upoznao je članove Vijeća o posjetu biskupa BK BiH sjedištima Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana i Papinskog vijeća za međureligijski dijalog tijekom pohoda Ad limina u ožujku 2015. godine u Rimu. Čelnicima obadva Vijeća biskupi su iznijeli trenutnu situaciju na polju ekumenizma i dijaloga u BiH. Kardinal Puljić je istaknuo da je i tijekom susreta biskupa s papom Franjom, 16. ožujka 2015. bilo riječi o dijalogu kao zadaći te zaključio da put dijaloga uvijek treba tražiti, ali nikada sebe nijekati.

Profesor Ikić je ukratko prikazao ekumenska i religijska događanja tijekom 2015. na lokalnoj razini i na razini opće Crkve. Kazao je da politička situacija i raspoloženja utječu i nerijetko opterećuju ekumenizam i dijalog na lokalnoj sredini pa dolazi do određenih poteškoća. Smatra posebno važnim da je Sveti otac, na neki način, potvrdio i potaknuo rad Međureligijskog vijeća u BiH ističući da je temelj za dijalog i ekumenizam istina u ljubavi.

Kardinal Puljić je podsjetio na dobar i plodonosan susret katehista: katolika, muslimana i pravoslavaca u Brčkom. Fra Iko je spomenuo da je Franjevački samotan sv. Petra i Pavla u Mostaru organizirao mostarskim Židovima Pashu, 3. travnja 2015. jer nemaju sinagoge u svom gradu.

Profesor Skoko je napravio je pregled Molitvenog priručnika za ovogodišnju Molitvenu osminu koji su priredili kršćani iz Latvije u Rigi s naslovom (temom): Pozvani naviještati silna djela Gospodnja (1 Pt 2,9-10). Bilo je riječi i o pripremi Molitvene osmine u Sarajevu.

Fra Marijan je iznio kraći osvrt na međureligijski susret pape Franje s predstavnicima katolika, pravoslavaca, muslimana i židova u Sarajevu, 6. lipnja 2015. Kazao je da je, unatoč nekim manjim organizacijskim propustima, taj susret ostavio važne poruke o ekumenizmu i dijalogu te odaslao sliku u svijetu o mogućem suživotu različitih religija i Crkava u BiH.

Pod točkom razno profesor Zovkić je upoznao članove Vijeća s najvažnijim naglascima iz njegovog predavanju pod naslovom: „Vjera kao tradicija zajednice i kao osobni izbor“ koje je održao na susretu u organizaciji Centra za dijalog – Vesatijja u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, 27. studenoga 2014.

Kardinal Puljić je na kraju iznio glavnu tezu svoga govora na susretu održanom, 1. prosinca 2015. u Europskom parlamentu u Briselu na temu: „Progon kršćana u svijetu – poziv na akciju“. Kazao je da ista prava, koja traži islamski svijet u europskim zemljama, treba osigurati kršćanima i drugima religijama u islamskim državama. Zaključio je da je princip pozitivnog reciprociteta temelj pravednosti, prihvaćanja i polazna točka izgradnje mira i povjerenja. (kta)

Povezani članci

Back to top button