Poruke

ČESTITKA PAPE FRANJE POVODOM 25. OBLJETNICA BISKUPSKOG REĐENJA I USTOLIČENJA KARDINALA PULJIĆA

Čestitku je pročitao nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u BiH

U Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu u ponedjeljak, 18. siječnja 2016. u organizaciji Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog upriličena je svečana akademiju u povodu 25. obljetnice biskupskog ređenja i ustoličenja nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića. Prigodom 25. obljetnice biskupskog ređenja, jubilarcu kardinalu Puljiću, papa Franjo je uputio prigodnu čestitku i blagoslov, koju je pročitao nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini. Čestitku pape Franje prenosimo u cijelosti:

Našem Časnom Bratu
VINKU,SVETE RIMSKE CRKVE, KARDINALU PULJIĆU
Nadbiskupu i Metropoliti Vrhbosanskom ili Sarajevskom
Časni Naš Brate, radujući se s tobom, ovim pismom želimo se upravo sjetiti sretnog događaja tvojega života, tj. dvadeset i pete obljetnice od kako si primio biskupsko ređenje, koje će biti u mjesecu siječnju na svetkovinu Bogojavljenja.

Uz to, s predragim klerom i pukom Vrhbosanske ili Sarajevske zajednice u voljenoj Bosni i Hercegovini, čiji si marljivi pastir, želimo uputiti svoje bratske čestitke, kao i molitve za obilježavanje godišnjice, dok se zajedno s tobom prisjećamo osobitih trenutaka tvojega apostolata.

Kao mladić, osjećajući poziv na službu ljudima i Bogu, ušao si u Đakovačku bogosloviju, gdje si, završivši filozofsko-teološki studij, zaređen za svećenika Banjalučke biskupije, te marljivo obavljao različite službe, svjesno i savjesno.

Godine 1990. sv. Ivan Pavao II. Naš predšasnik veoma svete uspomene, vidjevši tvoje zaslužne sposobnosti i iskustvo u crkvenim stvarima, imenovao te je Nadbiskupom i Metropolitom Vrhbosanskim ili Sarajevskim i, na spomenutu svetkovinu, unaprijedio te u red biskupstva u bazilici sv. Petra. Tri godine kasnije uzdigao te je na kardinalsko dostojanstvo dodijelivši ti za naslov crkvu sv. Klare od vinograda.

Upravljajući tom drevnom i značajnom nadbiskupijom, koja je nažalost pretrpjela bezbrojna zla zbog poznatog i veoma tužnog rata, slijedio si primjer Krista, Dobrog Pastira, te si se marljivo pobrinuo za popravljanje ratnih šteta, da se opet brižno izgrade ili obnove crkvene strukture.

Osobito si se zalagao u djelu evangelizacije, oko učvršćenja vjernika, u uključenju laika u život Crkve, pomno njegujući suradnju klera i puka. Nadalje, uspostavio si pet školskih centara; Vrhbosanska visoka teološka škola, Tvojim zalaganjem, promaknuta je na stupanj Katoličkog bogoslovnog fakulteta. Uz to si pripremio i prvu biskupijsku sinodu pod geslom:Sve obnoviti u Kristu.

Stoga, o tako ugodnom slavlju tvojega biskupstva, dolikuje, Časni Naš brate, da propovijedaš dobrotu Svevišnjega, Koji je naša snaga, utvrda i spasenje, riječima psalmiste: Blagoslovljen Bog što usliša zazivanje moje! Gospodin mi je jakost, on je štit moj. U njega se srce moje pouzdalo i pomoć mi dođe (Ps 28.6-7).

Krist, Prvak pastira, pod zaštitom naše Gospodarice, Kraljice i Majke Crkve, kao i zaštitom Svetaca toga ljubljenog naroda, neka te čuva u svojoj ljubavi, neka te ispuni svakom duhovnom utjehom i očuva sretnim.

Glasnik, posrednik i svjedok Naše bratske ljubavi, neka bude apostolski blagoslov, kojeg tebi upućujemo, Časni Naš Brate, kao i svim vjernicima Vrhbosanske ili Sarajevske nadbiskupije, iz ovoga slavnog grada Svetih Apostola Petra i Pavla. Usrdno te molimo da se moliš za nas.

Predragi sinovi, neka vas trajno krijepe i razveseljavaju darovi Duha Tješitelja.

Iz Vatikana, dana 6., mjeseca prosinca 2015., treće godine našega pontifikata.

Povezani članci

Back to top button