Vijesti 2016. godina

PROGLAS SUDIONIKA II. NACIONALNE KONFERENCIJE O PASTORALU MLADIH

Na II. nacionalnoj konferenciji o pastoralu mladih, koja se održava od 5. do 7. veljače 2016. u Bijelom Polju u organizaciji Odbora za mlade Biskupske konferencije BiH i u suradnji s Nadbiskupijskim centrom za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“, sudionici konferencije uputili su proglas koji prenosimo u cijelosti:

U Godini milosrđa, u organizaciji Odbora za mlade Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, od 5. do 7. veljače u Samostanu školskih sestara franjevki održana je II. Nacionalna konferencije o pastoralu mladih na temu „Izazov biti i o(p)stati na svome“. Po završetku konferencije i u skladu s temom svečano izjavljujemo:

1. Zahvalnost Trojedinom Bogu što smo imali priliku susresti se na ovoj Konferenciji te diskutirati o temi koja je od velikog značaja za mlade ljude iz BiH, ali i sve stanovnike naše zemlje i njihovu budućnost.

2. Izjavljujemo da se, potaknuti riječima pape Franje, želimo osjećati sinovima i kćerima ove zemlje koju trebamo voljeti i doživljavati kao svoju i vrijednu našeg zalaganja.

3. Izražavamo spremnost da ozbiljno i odgovorno pristupamo ovoj temi, kako u radu s mladim ljudima, tako i u vlastitom životu, uzimajući u obzir dužnost koju imamo prema Bogu, svojim precima, zemlji i prema budućim naraštajima.

4. Postoje različita sredstva i načinikojima sami možemo doprinijeti promjenama u Bosni i Hercegovini. Obvezujemo se da ćemo aktivno i odgovorno raditina tim promjenama, a ne samo biti pasivni promatrači.

5. Mnoštvo mladih u našoj Domovini obeshrabreno je i ne vide drugi način do odlaska iz BiH. Bit ćemo poticaj i izvor ohrabrenja i nade za mlade s kojima radimo, te ih uputiti na druge, manje utabane staze koje ne vode iz Domovine.

6. Njegovat ćemo vjeru u nama samima i podsjećati i druge da naše glavne vrijednosti nisu u materijalnim bogatstvima, nego mir i sklad u našim srcima.

7. Kao odgovorni i aktivni članovi društva u kojem se nalazimo, bit ćemo svjedoci vlastitim primjerom. Gdje mnogi vide problem, mi ćemo vidjeti izazov, mogućnost da nadiđemo okolnosti, pa i same sebe i ostvarimo puni potencijal za sebe i svoju zajednicu.

8. Primjeri dobre prakse života u BiH bit će nam putokaz za buduće djelovanje.

9. Zahvaljujemo našim duhovnim pastirima i odgojiteljima koji nastoje biti svjetionicima za sve mlade koji brode burnim vodama života u teškim uvjetima.

10. Budimo promjena koju želite vidjeti u svijetu!

Povezani članci

Back to top button