Vijesti 2016. godina

PROSLAVA SV. MARIJE DE MATTIAS

U samostanu Klanjateljica Krvi Kristove „Novi Nazaret“ u Banjoj Luci svečano je proslavljena svetkovina svete Marije De Mattias, utemeljiteljice Družbe. Misno slavlje predvodio je mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki, a suslavili su: mons. Karlo Višaticki, župnik župe Budžak; fra Ivo Orlovac, župnik župe Petrićevac i dekan banjolučkog dekanata; mons. Anto Orlovac, biskupski vikar za martirologij; fra Dujo Ljevar, župnik župe Barlovci; vlč. Marijan Stojanović, vojni kapelan u vojarni „Kozara“; o. Zvonko Topić, prior samostana trapista; vlč. Vladislav Žarko Ošap, župnik župe Banja Luka; vlč. Jerko Klinc, umirovljeni svećenik te vlč. Boris Ljevak, župni vikar u Bos. Gradišci.

Uz sestre Klanjateljice iz zajednica „Novi Nazaret“, Nova Topola i Bos. Gradiška, slavlju su nazočile i sestre drugih družbi koje djeluju u Banjoj Luci: Misionarke ljubavi, Milosrdnice svetoga Vinka Paulskoga te grkokatoličke sestre Službenice Bezgrješne.

Prostor samostanske kapelice ispunili su vjernici banjolučkih župa, osobito članice Zajednice Krvi Kristove. Na slavlju je sudjelovao i g. Josip Jerković, dopredsjednik RS iz reda hrvatskog naroda, te voditelj ureda dopredsjednika g. Mario Zeko.

Nazočni su bili također i pripadnici hrvatske komponente Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, general Marko Stojčić s dvojicom svojih suradnika koji djeluju u vojarni „Kozara“, koja je do 1947. bila samostan Klanjateljica zvani „Nazaret“.

Biskup Semren je u homiliji između ostalog kazao: „Prijeka je potreba kršćana voditi suvremeno čovječanstvo k Isusu, privesti ih susretu s Isusom Kristom, Živim, koji se uprisutnjuje u našim okupljanjima na euharistijskim slavljima. Mi kršćani trebamo milosrđe učiniti načelom društvenoga života, tako ćemo moći promijeniti lice našega društva. Tko će iskazati slavu Božju, tko će opisati njegovu neizmjernost, njegovu svetost, njegovo milosrđe ako ne njegov ljubljeni Sin Isus Krist u kojem se zrcali odraz Božjeg milosrdnog lica? Po dolasku Sina Božjega na svijet i njegovim postankom čovjekom nebo je ujedinjeno sa zemljom. Jedinstvo neba i zemlje pokazuje se u sv. Mariji de Mattias, miljenici Isusovoj i prijateljici Božjoj. Biti kršćanin znači živjeti u životnom zajedništvu s Kristom. To je zajedništvo i za sv. Mariju de Mattias bilo radost i sreća. Neka i za nas ovo zajedništvo bude radost i sreća u današnjem svijetu.  Lijepo je učiti od onih koji sami vrše što govore! To je evangelizacija na djelu. Sveci su istinski protagonisti naviještanja evanđelja jer govore jezikom koji svi razumiju, a to je govor primjerena života i djela ljubavi. Marija je kao djevojčica naučila od svog oca da je Isus, pashalni Jaganjac, prolio svoju krv za grješnike. Potom je otkrila beskrajnu Božju milosrdnu ljubav prema svakoj osobi, ljubav koja se očitovala i svoj vrhunac dosegnula u Kristu raspetome. Slaveći svetkovinu Utemeljiteljice Družbe sestara Klanjateljica Krvi Kristove zahvaljujemo Bogu i sestrama za sve što su  kroz ovih 137 godina učinile za Banja Luku i banjalučki kraj i želimo im puno Božjeg blagoslova i ustrajnost u nasljedovanju Krista na način sv. Marije de Mattias.“

Slavlje je nakon euharistije nastavljeno druženjem i okrjepom u prostorima samostana. (s. Damjana Kovačević)

Povezani članci

Back to top button