Vijesti 2016. godina

TALIJANI POSJETILI ŽUPE DRVAR I BOS. GRAHOVO

Turistički obišli i Livno (najdojmljiviji posjet džamiji)

U posjetu župama Drvar i Bos. Grahovo boravila je od 6. do 9. veljače 2016. skupina uglavnom mladih Talijana sa sjevera Italije, iz okolice Trevisa. Plod je to prijateljstva koje je rođeno prošle godine kada je ista skupina mladih bila početkom srpnja na jednotjednom volonterskom radnom kampu u župi Bos. Grahovo.

Gosti iz Italije ovaj su put bili smješteni po obiteljima u župi Drvar, pa su sa drvarskom župnom zajednicom zajedno slavili nedjeljnu svetu misu u župnoj crkvi sv. Josipa koju je dvojezično, na hrvatskom i talijanskom, slavio župnik don Davor Klečina.

Talijani su toga pokladnog vikenda također bili i na pokadnim zabavama s maškarama, najprije u Drvaru, a potom i u Bos. Grahovu, odn. u planinarskom domu na Stožištima gdje su imali prilike čuti hrvatske tradicionalne i narodne pjesme u izvedbi tamburaškog sastava „Zlatne žice“ iz Zenice.

U ponedjeljak 8. veljače, gosti iz Italije su u Bos. Grahovu posjetili Dnevni centar za djecu „Gnijezdo“ i uručili prigodne darove (igračke i školski pribor), a potom su posjetili i prostorije Udruge žena „Grahovo“ gdje su se upoznali s mnogovrsnim aktivnostima žena iz Udruge, posebno njihovim manualnim djelatnostima te mirotvornim inicijativama.

Istoga dana Talijani su bili u turističkom obilasku Livna, gdje ih se najviše dojmio posjet Dukatarevoj džamiji (džamiji Glavici) na livanjskom Starom gradu. Tu ih je srdačno i prijateljski dočekao livanjski imam i vjeroučitelj Edin ef. Jašarević, koji im je govorio o islamu i islamskim običajima, a potom su gosti iz Italije imali priliku postaviti brojna pitanja, što i ne čudi, budući da je svima njima to bio prvi posjet jednoj džamiji i uopće prvi blizak dodir s islamom i islamskim vjerskim službenikom. Potom su gosti iz Italije nazočili u džamiji kratkoj popodnevnoj molitvi vjernika muslimana, tzv. ikindiji.

Gosti iz Trevisa obišli su još izvor Duman, posjetili Muzej starina „Kod Kelje“ te Franjevački samostan i crkvu na Gorici gdje im je o crkvi govorio vikar samostana fra Tvrtko Vrdoljak. Posjet Livnu završen je odlaskom u trgovački centar Forum i kušanjem najpoznatijeg bosanskog specijaliteta, ćevapa.

Inače ova skupina mladih Talijana i njihovih obitelji samo je dio velike volonterske mreže nazvane „Operacija Mato Grosso“, nastale u Italiji 1967. g. po nadahnuću salezijanca Uga de Censija. Članovi ove volonterske mreže – najčešće cijele obitelji s djecom – u slobodno vrijeme bave se raznim aktivnostima (najviše sakupljanjem i prodajom starog željeza), te od prikupljenih sredstava pomažu razne projekte u korist najsiromašnijih u zemljama Latinske Amerike.

Želja je gostiju iz Italije za početak pomoći u Bos. Grahovu izgradnju dječjeg igrališta od drveta, pa će angažirati jednu od lokalnih pilana kako bi se u projekt što više uključilo domaće stanovništvo i barem malo doprinijelo oživljavanju privrede.

A za početak srpnja dogovoren je ovogodišnji termin ljetnog volonterskog kampa na kojem će mladi Talijani sudjelovati u većem broju.

Drvar – Bos. Grahovo, 6.-9. veljače 2016.
(Ž. D.)

Povezani članci

Back to top button