Vijesti 2016. godina

SESTRE MILOSRDNICE RAZMIŠLJALE O GODINI BOŽANSKOG MILOSRĐA

Sestre Milosrdnice sv. Vinka Paulskog iz raznih zajednica Provincije Majke Divne Sarajevo, 6. veljače 2016. okupile su se na susret u svom samostanu u Livnu, a pridružili su im se i članovi Udruge svetog Vinka livanjskog kraja.

„Isprativši godinu posvećenog života i već dobro zakoračivši u godinu Božjeg milosrđa rodila se u zajednici sestara milosrdnica Provincije Majke Divne Sarajevo potreba zastati i dokučiti što je to toliko posebno u godini pred nama. Na put otkrivanja tajna Božjeg milosrđa ukazao nam je svojim jednostavnim, a tako duboko, životnim iskustvom obogaćenim predavanjem vlč. Miro Tomas, čovjek kojem je povjereno vodstvo i širenje Pokreta Božjeg milosrđa u Hrvatskoj“, kazala je s. M. Katarina Dunđer.

Vlč. Tomas je na početku ustvrdio da svakog dana sve više postaju svjesni zašto je papa Franjo smatrao važnim naglasiti istinu da je Bog nadasve milosrdan i da je Bog milosrđe. Kazao je da to milosrđe ne traje od jučer i da nije započelo 8. prosinca 2015. kada je Papa proglasio Godinu Božjeg milosrđa nego da je oduvijek te da je Bog je stvorio i pozvao svakog čovjeka u život iz ljubavi, i sve uzdržava svojom dobrotom i milosrđem. Istaknuo je da se u trenutku Isusove smrti na križu, kada je sve izgledalo izgubljeno, to Božje milosrđe razlilo na ljude i na sve generacije na cijelom svijetu.

„Ljudi se još uvijek rađaju, jer Bog još uvijek voli ovaj svijet! No, činjenica jest da danas, na početku trećeg tisućljeća čovjek, kršćanin, nije toga svjestan, ne računa s tim darom Božje milosti, nema pouzdanja, ne poznaje Isusa. Zato je bilo potrebno da sam Isus progovori biću mlade Helene u Poljskoj: koliko mi je još dugo čekati na tebe!? Na radost i spasenje tolikih duša ta Helena, kasnije sv. Faustina, čula je Isusov vapaj te s pouzdanjem predala svoj život u Isusove ruke, kako bi on po njoj, milošću Božjeg milosrđa probudio svijet. Kroz 82 mistična susreta s Isusom sv. Faustina otkriva svoje poslanje: podsjetiti svijet na milosrdnu ljubav Božju prema svakom stvorenju, te usrdno moliti milosrđe Božje za cijeli svijet ostvarujući pet želja koje joj je sam Isus uputio“, kazao je vlč. Tomas podsjećajući da je Krist po toj svetoj sestri dao sliku Božanskog milosrđa s natpisom: „Isuse, uzdam se u Tebe“. Kazao je i da je ustanovljena svetkovinu Božanskog milosrđa na prvu nedjelju poslije Uskrsa kao i da postoji krunica Božanskom milosrđu i sat u kojem se Božje milosrđe na poseban način izljeva na one koji ga mole – 15 sati – čas u kojem se sjećaju smrti Isusove.

„A svakome od nas dan je spasonosni zadatak upoznati Isusa, predati mu se i imati pouzdanje u njega, te molitvom i djelima milosrđa prema bližnjima širiti istinu o ovom izvoru milosrđa na kojem duše mogu naći snagu, milost i hrabrost za ovaj život, a osobito za trenutak smrti. Ovo treće tisućljeće koje nam Bog daje, od samog svog početka obilježeno je trenutcima u kojima Crkva na poseban način naglašava Božje milosrđe. Papa Ivan Pavao II je u travnju 2000. godine prvi put, s Crkvom po cijelom svijetu, nedjelju poslije Uskrsa slavio kao svetkovinu Božjeg milosrđa i taj dan je svetom proglasio sestru Faustinu“, kazao je vlč. Tomas te podsjetio da je petnaest godina kasnije papa Franjo darovao Crkvi ovo milosno vrijeme Godine Božjeg milosrđa.

„Zagledajmo se u logo za ovu godinu i posvijestimo si istinu da nijedan čovjek ne dolazi na ovaj svijet bez da je ranjen grijehom prvog čovjeka. No, upravo nas takve, slabe i grešne Isus uzima na svoja ramena. Pristupimo sakramentu ispovjedi svjesni jer ne postoji nijedan grijeh koji bi bio veći od Božjeg milosrđa, i dopustimo da nas sam Bog pohodi, upoznajmo ga i uzdajmo se u njega. Ponovimo davno učena duhovna i tjelesna djela milosrđa i nadahnjujmo svaki naš budući korak motom ove godine: Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš nebeski! I budimo zahvalni Kristu koji nam je prije svog ponovnog dolaska širom otvorio vrata svoga milosrđa. Neka nas svojim zagovorom prate zaštitnici ove Godine: Blažena Djevica Marija – Majka milosrđa, sv. Faustina, sv. Leopold Bogdan Mandić i sv. Pio iz Pietrelcine“, poručio je vlč. Tomas.

KTA
Livno, 10. veljača 2016.

Povezani članci

Back to top button