Vijesti 2016. godina

TJEDAN SOLIDARNOSTI I ZAJEDNIŠTVA S CRKVOM I LJUDIMA U BOSNI I HERCEGOVINI

Geslo ovogodišnje akcije je: “Budite svi jednodušni, puni suosjećanja i bratske ljubavi, milosrdni i ponizni!” (1 Pt 3,8)

Već jedanaestu godinu zaredom tjedan uoči treće korizmene nedjelje, a osobito na samu treću nedjelju, odlukom hrvatskih biskupa održava se Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini. Geslo ovogodišnje akcije je: “Budite svi jednodušni, puni suosjećanja i bratske ljubavi, milosrdni i ponizni!” (1 Pt 3,8).

Tijekom tjedna u svim župama diljem Hrvatske zajedno će se moli, te prikupljati milodare za pomoć najugroženijim stanovnicima BiH. Odlukom svojih biskupa akciji se pridružuju i vjernici u Bosni i Hercegovini, čime se očituje zajedništva u obje naše domovine, ali i zajedništva svih naših sunarodnjaka raseljenih po cijelom svijetu.

Središnje euharistijsko slavlje Tjedna solidarnosti i zajedništva na 3. korizmenu nedjelju 28. veljače u župnoj crkvi Sv. Jurja, mučenika u Derventi, koje će izravno prenositi Hrvatska televizija,predsjedat će predsjednik Caritasa Bosne i Hercegovine nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. U koncelebraciji će biti predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak, ravnatelj Hrvatskog Caritasa i zamjenik generalnog tajnika HBK-a mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Caritasa BiH mons. mr. sc. Tomo Knežević, derventski župnik Filip Maršić, nadbiskupijski ravnatelji Caritasa u BiH: dr. sc. vlč. Mirko Šimić (Sarajevo), dr. sc. don Ante Komadina (Mostar) i dr. sc. mons. Miljenko Aničić (Banja Luka). Na euharistijsko slavlje u Derventu dolazi veliki broj djelatnika Caritasa svih ustroja i iz raznih ustanova: Caritas BiH, Caritas Vrhbosanske nadbiskupije, Caritas Mostarsko-Duvanjske i Trebinjsko-Mrkanske te Caritas Banjolučke biskupije.

U poslanici u povodu Tjedna predsjednik Hrvatskog Caritasa biskup Mrzljak poručuje: “Uvjereni i poučeni u kršćanskom milosrđu, želeći slijediti primjer Isusa Krista, Spasitelja i Otkupitelja, moleći za jedinstvo i zajedništvo hrvatskog naroda i Crkve u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, zajednički su-pateći, pod-noseći brige i terete, dijeleći radosti i nade, pozivam vas, draga braćo i sestre, da danas konkretno posvjedočimo kako nam je milosrđe milo. Molimo zajedno i podržimo akciju koju organizira Hrvatski Caritas kako bismo prikupljenu pomoć preko Caritasove mreže biskupijskih Caritasa u Bosni i Hercegovini, od Banja Luke preko Sarajeva do Mostara, uputili onima koji čeznu za duhovnim i tjelesnim milosrđem. Djevica Marija neka nam bude zagovornicom da ova Sveta godina milosrđa urodi obiljem plodova i, dajući svima iskusiti Božju skrb za nas, potakne sve nas da neumorno činimo djela tjelesnog i duhovnog milosrđa.”

U akciju se može uključiti putem donacijskog telefona:060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen), odnosno uplatom donacije na račun Hrvatskog Caritasa IBAN HR0523400091100080340, poziv na broj 101.

Konkretan rezultat dosadašnjih akcija su pokrenuti projekti unapređivanja malih obiteljskih gospodarstava, pomoć osobama s posebnim potrebama, pomoć studentima i učenicima, kao razni socijalni projekti u mreži Caritasa u Bosni i Hercegovini.

IKA
Zagreb, 12. veljača 2016.

Povezani članci

Back to top button