Vijesti 2016. godina

ODRŽANA XV. GODIŠNJA SKUPŠTINA NACIONALNOG VIJEĆA PMD U BIH

U ponedjeljak, 22. veljače 2016., na blagdan Katedre sv. Petra, večernjom Svetom Misom u sarajevskoj katedrali Presvetoga Srca Isusova započela je XV. godišnja skupština nacionalnog vijeća Papinskih misijskih djela u Bosni i Hercegovini. Svetu je misu predvodio i propovijed održao vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić.

Nazočnom biskupu svećenicima, odgojiteljima Vrhbosanskoga bogoslovnog sjemeništa, đakonu, redovnicama, bogoslovima, kandidaticama i svim vjernicima dobrodošlicu je uputio župnik katedralne župe u Sarajevu preč. Marko Majstorović. Riječi pozdrava i zahvale izrekao je vlč. Pavo Šekerija, dijecezanski ravnatelj PMD u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Bio je to radosni susret vjernika koji zahvaljuju Bogu za sve ono što čini Crkva po rukama PMD, po svojim misionarima i misionarkama.

Radni dio Skupštine održan je u utorak, 23. veljače u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu. Susret je započeo molitvom i prigodnim pozdravima koje su uputili dijecezanski ravnatelj PMD u Vrhbosanskoj nadbiskupiji a potom nacionalni ravnatelj PMD u BiH. Posebno su pozdravili uzoritoga kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa metropolita vrhbosanskog, vlč. Antuna Štefana, nacionalnoga ravnatelja PMD u RH, zatim novoga dijecezanskoga ravnatelja iz Mostara don Marina Skendera i novu djelatnicu Misijske središnjice s. M. Antonelu Rašić, FDC.

Kardinal Puljić izrekao radost što može nastaviti hod svojih predšasnika blagopokojnih nadbiskupa koji su podržavali i njegovali misijski žar u Vrhbosni, izrazio zadovoljstvo zbog dobre suradnje dviju nacionalnih uprava PMD kao i zahvalu za dobro vođenje Misijske animacije na području Crkve u Hrvata. Pozvao je prisutne ravnatelje da budu ljudi nade – unatoč okruženju pesimizma i nositelji radosti i katoliciteta – unatoč prisutnim motivacijama na terenu koje nisu uvijek misijske niti crkvene.

Potom su ravnatelji predstavili svoja godišnja izvješća o djelovanju Papinskih misijskih djela na nacionalnoj i dijecezanskoj razini. Nakon izvješća nacionalnoga ravnatelja don Ivana Štironje, redali su se dijecezanski ravnatelji PMD: mons. Vlado Lukenda (Banja Luka), don Pavo Šekerija (Vrhbosna), don Marin Skender (Mostar) i don Josip Tadić (Vojni misijski ured). Izvješća i diskusije nakon toga svojevrsno su snimanje stanja misijske svijesti i odgovorne brige mjesnih Crkava za potrebe opće Crkve. Utvrđeno je da vjernici – katolici u BiH imaju veliko srce prema potrebama svoje braće i sestara u misijskim krajevima gdje se živi u znaku siromaštva, najčešće u oskudici, gladi i žeđi. Znak su života i nade Crkve u BiH, među ostalim, desetak novih misionara koji su otputovali u misijske krajeve posljednjih godina. Na temelju su izvješća dogovorene i neke smjernice za daljnju animaciju.

Radni dan je završio Misnim slavljem u crkvi Presvetoga Trojstva u Novom Sarajevu koje je predvodio i propovijedao vlč. Antun Štefan. Župnik i dekan preč. Josip Lebo na početku je Mise pozdravio sve prisutne i izrazio dobrodošlicu.

Nakon Mise upriličen je susret s vjernicima koji su imali prigodu nešto više čuti o Papinskim misijskim djelima i pobliže se upoznati s djelovanjem naših misionara na temelju prezentacije i kratkoga filma koji prikazuje život i rad fra Mire Babića u Keniji.

Skupština je završena u srijedu, 24. veljače posjetom Karmelu na Stupu gdje su ravnatelji susreli časne sestre karmelićanke, zahvalili im za plamen molitve za misije i misionare te im darovali neke knjige o misijama i misionarima da se nađu u njihovoj biblioteci. Sestre su za uzvrat prisutnima poklonili monografiju „Sv. Terezija Avilska i njezine kćeri na tlu Hrvatske i Bosne i Hercegovine“, tiskane 2015. o 500-toj godišnjice rođenja te svetice i Božje ugodnice. Poklonivši se Isusu u Presvetomu Olatarskomu Sakrametu i otpjevavši pjesmu „Kriste budi naša radost“ u samostanskoj crkvi, ravnatelji su zahvalili sestrama na gostoprimstvu i preporučili u njihove svete molitve cjelokupnu misijsku animaciju, Papinska misijska djela, misionare, kao i sve prijatelje i dobročinitelje misija. (kta/missio.ba)

Sarajevo, 24. veljača 2016.

Povezani članci

Back to top button