Vijesti 2016. godina

ZAJEDNIČKO EUHARISTIJSKO SLAVLJE UOČI XVIII. REDOVITOG GODIŠNJEG ZAJEDNIČKOG ZASJEDANJA BISKUPA BK BIH I HBK

U večernjim satima u četvrtak, 25. veljače 2016. u biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije slavili su zajedničko Euharistijsko slavlje u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve uoči svog XVIII. redovitog godišnjeg zajedničkog zasjedanja koje će se održati u Kući susreta „Emaus“ u Bijelom Polju (Potoci) pokraj Mostara, u petak 26. veljače 2016.

Euharistijsko slavlje predvodio je predsjednik HBK mons. Želimir Puljić u zajedništvu s kardinalima iz Sarajeva i Zagreba Vinkom Puljićem i Josipom Bozanićem te apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigijem Pezzutom i još 13 biskupa iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Koncelebriralo je 23 svećenika među kojima je bio i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko.

Prije početka Mise pozdrav i dobrodošlicu svima zaželio je biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić, koji je u povodu proslave 25. obljetnica biskupske službe „iskrenim zanosom srca i duše“ pozdravio svečara mons. Puljića, „župljanina blagajske župe i biskupljanina ove Mostarsko-duvanjske dijeceze, potom najprije biskupa dubrovačkoga pa sada nadbiskupa zadarskoga i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije,“. Tom prigodom istaknuo je privrženost mons. Puljića mjesnoj biskupiji iz koje se, kako je naglasio, nije dao čak kada su mu roditelji, Ivan i Ana Ragužuša s ostalom djecom, preselili u Vranduk kod Požege, gdje je završio osmi razred 1962. godine, „nego se sam vratio u Hercegovinu i prijavio biskupu Petru Čuli da ga pošalje u sjemenište, a kamoli da bi izišao iz ove biskupije pogotovo jer se prigodom primanja svetih redova na Evanđelje kleo da će joj služiti vjerno i trajno“. Čestitajući nadbiskupu Puljiću na dosadašnjem službovanju Bogu i Crkvi srdačno je pozdravio i nazočne: apostolskog nuncija u BiH mons. Luigija Pezzuta, kardinale – nadbiskupa metropolita vrhbosanskog Vinka Puljića i zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića, riječkog nadbiskupa Ivana Devčića, hvarskog biskupa Slobodana Štambuka, vojnog biskupa u Republici Hrvatskoj Juraja Jezerinca, pomoćne biskupe zagrebačke Ivana Šaška i Miju Gorskoga, požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, gospićko-senjskog biskupa Milu Bogovića, vojnog biskupa u Bosni i Hercegovini Tomu Vukšića, pomoćnog biskupa vrhbosansog Peru Sudara, porečko-pulskog biskupa Dražena Kutlešu, krčkog biskupa Ivicu Petanjaka i pomoćnog biskupa banjolučkog Marka Semrena kao i sve ostale koncelebrante svećenike, đakone i sve vjernike.

U prigodnoj propovijedi naslovljenoj „Otvorimo srca za jad i nevolju svijeta (Lk 16,19-31)“, nadbiskup Puljić je, osvrćući se na pročitano evanđelje koje govori o prispodobi o bogatašu i siromahu Lazaru, upozorio na opasnosti bogatstva koje razdvaja ljude te istaknuo da „ova potresna priča pokazuje koliko ljudsko srce može biti tvrdo, a pamet nerazumna“.

Podsjetio je da Isus jasno poručuje: „Držite se redovitog puta koji Bog pokazuje po svojoj riječi i po svojoj Crkvi. I ne tražite posebne intervencije, ni od neba, ni od ljudi. Jer ih nećete dobiti“, te da nas ovom prispodobom Isus želi poučiti kako u životu valja imati budno oko i osjetljivo srce koje zapaža ljudski jad i potrebe; i potiče nas pomagati takvima dok još imaš vremena. „Korizmeno vrijeme dobra je prigoda upitati se da nisam i ja poput ovog bezimenog bogataša koji nema vremena, ni dobrote, ni srca, ni duše za potrebne, pa onda ni imena. Bogataš nije dospio u mjesto muka zbog toga što je imao bogati stol, niti zato što je imao veliko bogatstvo, već zbog toga što je imao ledeno srce i sebičnu dušu, pa je siromašni Lazar skapavao od gladi kraj njegovih vrata“, ustvrdio je nadbiskup Puljić.

Podsjetio je potom da se papa Franjo od svog ustoličenja ne umara poticati i usrdno pozivati da se ”približimo takvima i pružimo im svoje prijateljstvo, toplinu i potporu”. „Papa želi i iskreno se nada kako će puk Božji tijekom ove jubilarne godine osobitu pozornost posvetiti upoznavanju i vršenju onih klasičnih djela milosrđa koje poznajemo kao ‘tjelesna’“, kazao je nadbiskup Puljić te pozvao:

„Iskoristimo, braćo i sestre, ovo blagoslovljeno vrijeme korizme kao i svetu Godinu milosrđa za duhovni rast i napredak. U duhu večerašnje zborne molitve koja veli neka nam ‘Gospodin ulije Duha revnosti da budemo postojani u vjeri i plodni u dobrim djelima’“.

KTA
Mostar, 26. veljača 2016.

Povezani članci

Back to top button