Vijesti 2016. godina

MEĐUNARODNI CARITAS POZIVA DA SE NE ZATVARAJU DRŽAVNE GRANICE

„Europa pati od krize solidarnosti s izbjeglicama koji kucaju na njezina vrta bježeći od rata“

Europa pati od krize solidarnosti s izbjeglicama koji kucaju na njezina vrta bježeći od rata – ustvrdio je Patrick Nicholson, glasnogovornik Međunarodnoga caritasa, a prenijela agencija Sir. Nakon odluke Austrije da izbjeglicama ograniči ulaz te najave Mađarske da želi raspisati referendum o obveznim kvotama, slične mjere su uvele države jugoistočne Europe, poglavito na grčko-makedonskoj granici, gdje mogu proći samo izbjeglice iz Sirije i Iraka, ako imaju osobne dokumente.

Ostvario se domino učinak, objasnio je Nicholson, zabrinut jer su u Grčkoj, koju je pogodila velika kriza, zaustavljene tisuće osoba bez prikladnih uvjeta za duži boravak, kao što je smještaj, prehrana i voda. U mjestu Idoimeni, na grčkoj strani granice s Makedonijom, otvoren je još jedan privremeni kamp za izbjeglice na čekanju. Stanje se brzo mijenja, a Caritasova mreža vrlo pomno prati razvoj stanja. Spremni smo nastupiti, ako je potrebno, u Grčkoj i u drugim državama – ustvrdio je Nicholson.

Caritas je dosada podijelio više od milijun obroka, higijenskih pribora, prve pomoći, osim pružanja pravodobne zdravstvene i psihološke potpore. Europski caritas ističe pak kako „Europska unija treba dati prvenstvo životu i pravima osoba, umjesto nadzoru granica“. Selioci nisu ‘plima’ ili ‘najezda’, nego muškarci, žene i djeca u opasnosti. Tvrđava Europa neće obeshrabriti osobe da riskiraju vlastiti život kako bi došli u Europu – poručuju iz Europskoga caritasa.

RV
Rim, 26. veljača 2016.

Povezani članci

Back to top button