Vijesti 2016. godina

ZAPOČELO XVIII. REDOVITO GODIŠNJE ZAJEDNIČKO ZASJEDANJE BISKUPA BK BIH I HBK

XVIII. redovito godišnje zajedničko zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije započelo je u jutarnjim satima Svetom misom, u petak 26. veljače 2016. u Kući susreta „Emaus“ u Bijelom Polju (Potoci) pokraj Mostara.

Radnim dijelom zasjedanja predsjeda nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predsjednik BK BiH, zajedno s nadbiskupom zadarskim mons. Želimirom Puljićem, predsjednikom HBK, a sudjeluju biskupi obiju Biskupskih konferencija. Zbog zdravstvenih ili drugih razloga ispričala su se četvorica članova HBK i jedan član BK BiH. Na zasjedanju sudjeluje i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto.

Pozdrav svima uputio je na početku kardinal Puljić te na poseban način zahvalio biskupu Domaćinu mons. Periću kao i nunciju Pezzutu što je odlučio biti s biskupima od Svete mise i predstavljanja zbornika u Mostaru pa do zasjedanja u Bijelom Polju. Ukratko se osvrnuo na pojedina događanja u razdoblju od posljednjeg zajedničkog zajedanja održanog 26. siječnju 2015. u Zagrebu te podsjetio da su od 10. do 17. ožujka 2015. biskupi iz BiH bili u pohodu „Ad limina“ u Rimu, a u Vatikanu 16. ožujka primio ih je i papa Franjo. Istaknuo je i veliki i nezaboravni doživljaj, 6. lipnja 2015. kada ih je u glavnom gradu BiH Sarajevu pohodio papa Franjo te zahvalio svim biskupima, koji su svojim dolaskom u Sarajevo ili na neki drugi način podijelili radost susreta sa Svetim Ocem. Kazao je i da su biskupi u BiH smatrali svojom obvezom, u ime istine i kršćanskog dijaloga, reagirati na izjave patrijarha Irineja izrečene tijekom proslave „Dana RS-a“ u Banjoj Luci, 9. siječnja 2016. Posebno je zahvalio svim biskupijama u RH koje su se uključile u program Tjedna solidarnosti u trećem tjednu korizme, a ove godine to je nedjelja, 28. veljače 2016.

U vezi sa stvarnošću u BiH i svijetu, kardinal Puljić je kazao da u Bosni i Hercegovini još nije uspostavljena vladavina zakona i pravedan mir što otvara mogućnost za razvoj kriminala, koristoljublja, sebičnosti i oholost što pogoduje porastu mita i korupcije. Ima dojam da je u porastu i duh ekstremizma i da je proces pomirenja i praštanja jako usporen. Rekao je i da na svjetskoj razini raste progon kršćana posebno na Istoku gdje je kršćanstvo niklo, ali i da ne smiju zaboraviti i mnoge druge koji su progonjeni zbog vjere, nacije ili nekog drugog razloga. Podsjetivši da je BiH predala aplikaciju za ulazak u Ujedinjenu Europu, kazao je da su, unatoč različitostima u Europi, tri čimbenika imala povezujuću ulogu: vjera, poimanje ljudskih prava, ljepota i umjetnost. Na kraju je istaknuo važnost da se u Godini milosrđa ljudima što više pruži šansa da iskuse to Božje milosrđe.

Pozdrav u ime biskupa HBK uputio je nadbiskup Želimir posebno zahvaljujući biskupu Periću i za predstavljanje zbornika uoči zasjedanja u dvorani katedrale i „bratsku večeru u njegovom biskupskom dvoru“. „Budući da kao dvije crkvene institucije istoga naroda nosimo i zajedničku odgovornost, naše okupljanje ima ne samo pastirsku, katehetsku i liturgijsku, već nadasve onu ljudsku i duhovnu oznaku i dimenziju. U tom vidu i ovaj jednodnevni radni boravak biskupa hrvatske biskupske konferencije s vama biskupima BiH u pitomom podneblju hercegovačkog smilja, vrijeska i kadulje dobro će svima doći. Iako je susret obilježen radnim točkama programa, on je u prvom redu bratski pohod vama, draga braćo u biskupstvu, koji snagom svetog Reda vršite povjerenu službu u partikularnim crkvama države Bosne i Hercegovine. A ujedno i znak naše bratske blizine i solidarnosti u Vašim brigama, nadama i strepnjama“, kazao je nadbiskup Želimir podsjećajući na točke dnevnog reda. „Uz izvješće o hrvatskoj inozemnoj pastvi i Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu, bit će i na ovom zasjedanju posebice govora o Tjednu solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini. Nije bez simbolike da se ovaj godišnji susret odražava baš u tjednu solidarnosti. Radujemo se, stoga, što je ova dobrotvorna akcija prihvaćena od naših vjernika, te usprkos ekonomske krize, svake godine je i primjereno nagrađena“, rekao je nadbiskup Želimiri napominjući, svjestan da se ovim ne može udovoljiti velikim potrebama pred kojima se nalaze mjesne Crkve u BiH. „Spremi smo stoga i na druge načine biti blizu u Vašim planovima i projektima u okviru naših mogućnosti. Želimo da osjetite da smo s vama u radostima, nadama i teškoćama“, kazao je nadbiskup Želimir.

Svoju riječ i pozdrav okupljenim biskupima uputio je i nuncij Pezzuto ističući da osobno ova zajednička zasjedanja vidi kao izraz težnje biskupa da nastave i jačaju ono što se može nazvati „suradnja među sestrinskim Crkvama“. Dodao je da se, u velikoj katoličkoj obitelji, ove mjesne i partikularne Crkve moraju osjetiti kao sestre, ovisno o teritorijalnoj proširenosti i drugim okolnostima koje, ljudski govoreći, mogu istaknuti bogatstvo i snagu, kao i siromaštvo i ograničenost. Dodao je da izraz sestrinske Crkve ne može i ne smije biti samo način govora bez ikakvih posljedica na međusobne odnose i obveze. Istaknuo je da se kod međucrkvene suradnje misli prije svega na to da zajednice, koje su bogatije na duhovnom, kulturnom i materijalnom planu, stave na raspolaganje drugim zajednicama koje su siromašnije i neuspješnije, a kao primjer naveo je spremnost da se usmjere misionari prema onim zemljama gdje su Crkve u procesu evangelizacije i organizacije te još nisu potpuno organizirani na crkvenoj razini. Istaknuo je da međusobni odnos između sestrinskih Crkava mora biti utemeljen na ravnopravnosti i jednakosti dostojanstva svih Crkava na uzajamnu korist na putu evangelizacije.

Zajedničko zasjedanje završit će u večernjim satima, 26. veljače nakon čega će biskupi poći u Split na ređenje novog vojnog ordinarija u RH mons. Jure Bogdana.

KTA
Bijelo Polje pokraj Mostara, 26. veljača 2016.

Povezani članci

Back to top button