Vijesti 2016. godina

SJEDNICA VIJEĆA ZA OBITELJ PRI BK BIH

Redovita sjednica Vijeća za obitelj Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održana je, 2. ožujka 2016. u prostorijama BK BiH u Sarajevu pod predsjedanjem pomoćnog biskupa banjolučkog mons. Marka Semrena, predsjednika Vijeća.

Tijekom zasjedanja poseban naglasak stavljen je na temu obitelji u duhu Biskupske sinode o obitelji, održane u Rimu od 4. do 25. listopada 2015., i u duhu Godine milosrđa koja je u tijeku.

U uvodnoj riječi biskup Semren je pozdravio vijećnike te podsjetio na aktivnosti na temu obitelji u posljednjih godinu dana. Posebno je istaknuo Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, održan 19. travnja 2015. u Svetištu Majke Božje Trsatske u Rijeci na temu „Obitelj-nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske“ na kojem su sudjelovali i hodočasnici iz BiH, zatim dolazak pape Franje u Sarajevo 6. lipnja 2015. kao i VIII. svjetski susret obitelji održan u Philadephiji (SAD) od 22. do 27. rujna 2015.

Razmišljajući o XIV. Općoj redovitoj skupštini Biskupske sinode na temu: „Poziv i poslanje obitelji u Crkvi i suvremenom svijetu“, koja je održana od 4. do 25. listopada 2015., vijećnici su, na temelju sudjelovanja delagata BK BiH i drugih, zaključili da se na Sinodi moglo steći snažno iskustvo crkvenosti te obogatiti se upoznavanjem različitih ljudi iz mnogih dijelova svijeta, iz različitih kultura, i u toj različitosti snažno osjetiti jedinstvo iste vjere po kojoj je Isus Krist snagom svoga Duha bio prisutan u onome što su biskupi u svojoj pastirskoj brizi zastupali, zauzimajući se za dobro Crkve, braka i obitelji.

Biskup Semren se osvrnuo i na Izvanrednu Jubilarnu godinu božanskog milosrđa koja je započela, 8. prosinca 2015. i koja će trajati do svetkovine Krista Kralja , 20. studenog 2016. U skladu s preporukama i smjernicama, vijećnici su istaknuli potrebu da se Godinu milosrđa treba na osobit način živjeti unutar obitelji te pripremati tečajeve za brak, organizirati predavanja za obitelji i pratiti mlade obitelji. Istaknuta je i potreba bolje umreženosti i aktivnijeg zauzimanja.

KTA
Sarajevo, 3. ožujak 2016.

Povezani članci

Back to top button