Vijesti 2016. godina

DUHOVNA OBNOVA U DERVIŠIMA KOD BANJA LUKE

U župnoj kući u Dervišima – Banja Luka, na poziv vlč. Karla Višatickog, održana je 4.-6. ožujka 2016. duhovna obnova za srednjoškolce i studente koji tamo stanuju na temu Vrati se Ocu jer on je nježnost sama i milosrđe. Susret su vodile s. Laura Cukar i s. Ivana Husnjak.

U petak navečer pokušali smo kroz razgovor otkriti što za svakoga od nas znači navedena tema te smo zajedno promišljali o današnjim kršćanima i čovječanstvu kako bismo posvijestili neke naglaske Godine milosrđa. U sve to još dublje je uveo evanđeoski tekst iz Lukina evanđelja o susretu dobroga oca s izgubljenim sinom. U klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom zahvalili smo Bogu za dar sakramenta pomirenja i iskustvo njegova milosrđa i praštanja te smo molili za sve one koji su se teškim grijesima udaljili od Gospodina, da ih dotakne njegova milost te se vrate u Očev zagrljaj. Tim smo se činom i mi uključili u Papinu inicijativu 24 sata za Gospodina koja se u Crkvi događala upravo u to vrijeme.

Subota je bila dan intenzivnijeg promišljanja o sebi i svom životu uz pomoć karakteristika oca i sinova kao što su: pobuna, bijeg, glad i povratak sebi kod mlađega sina; ljubomora i zarobljenost starijeg sina te velikodušnost, nježnost i milosrđe kod oca. U ispitu savjesti nastojali smo se prepoznati u liku jednoga sina iz prispodobe kako bismo se pripravili za iskreni susret s milosrdnim i dobrim Ocem u slavlju sakramenta pomirenja te mogli ponovno čuti njegov glas: Ti si moj ljubljeni sin/kći, u tebi mi sva milina. U grupnom radu razgovarali smo o najčešćim razlozima odlazaka od samih sebe, bližnjih i Boga te o tome što nas iznova potiče na povratak. Jedna je skupina ispričala priču u slikama, a druga izvela scenski prikaz. Dan smo okrunili euharistijskim slavljem, a navečer smo pogledali film Zlatne ruke te ga prokomentirali i izvukli poruku za sebe.

Duhovnu obnovu završili smo u nedjelju razmatrajući o neizmjernoj Božjoj ljubavi prema nama na temelju Ivanova evanđelja: Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni (Iv 3,16). Potom je uslijedilo vrednovanje susreta u kome su sudionici pozvani na dijeljenje poticaja ili odluka koje su donijeli prigodom duhovne obnove. U svetoj misi, u zajedništvu sa župljanima župe Derviši, zahvalili smo Gospodinu za primljene milosti tijekom obnove, a slavlje su uveličali mladi animirajući pjevanje i sviranje.

Poticaj svima nama nalazi se u slici dobroga oca prema kojoj smo trebamo težiti. Pozvani smo činiti ono što možemo tako da se drugi u našoj blizini osjećaju dobro te da osjete kako ih ljubi i Bog i čovjek.

s. Ivana Husnjak, ASC
Zagreb, 8. ožujka 2016.

Povezani članci

Back to top button