Vijesti 2016. godina

JUBILEJSKO HODOČAŠĆE VJEROUČITELJA I VJEROUČITELJICA U KATEDRALU

U subotu, 12. ožujka vjeroučitelji i vjerouiteljice iz svih krajeva prostrane banjolučke biskupije hodočastili su u povodu Jubilkejske Godine milosrđa u svoju katedralu u Banjoj Luci. Bilo ih je 27; 19 laika, četiri redovnice i četiri svećenika. Jedna četvrtina vjeroučitelja i vjeroučiteljica iz objektivnih razloga nije mogla doći.

Nakon okupljanja u dvorani Ordinarijata zajedno su pošli u katedralu, gdje je pom. biskup mons. Marko Semren predvodio Obred otvaranja Jubilejskih vrata te imao odgovarajuće razmatranje u duhu Godine milosrđa. To je razmatranje bilo ujedno izvrsna prigoda za sakramentalnu ispovijed kojoj su pristupili svi hodočasnici. Ispovijedalo je više svećenika koje je za ovu prigodu pozvao rektor katedrale preč. mr. Pero Ivan Grgić.

Koncelebrirano misno slavlje je predvodio biskup Ordinarij mons. Franjo Komarica. Izrazio je svima srdačnu dobrodošlicu i zahvalio im za dolazak na Jubilejsko hodočašće te na aktivno uključivanje u dragocjene, milosne programe i plodove Godine Božjeg milosrđa.

U prigodnoj propovijedi biskup Franjo je najprije podsjetio na riječi pape Franje kojima on obrazlaže razloge i potrebu Godine Božjeg milosrđa. Citirao je i Papine riječi kako „Crkva jest i treba biti sakramenat, tj. znak i oruđe Božjeg milosrđa. Crkva mora biti mjesto besplatnog milosrđa, gdje se svi mogu osjećati prihvaćenima i ljubljenima, gdje mogu iskusiti oproštenje i osjetiti se ohrabrenima da žive prema Evanđelju“.

Zatim se zadržao na specifičnoj problematici zvanja i poslanja vjeroučitelja u banjolučkoj biskupiji, istaknuvši da su i škole, ali osobito vjeroučitelji u školama „dragocjena sredstva i dragocjeni doprinos hodu i Crkve i društva“.

Protumačio je potrebu otvaranja poticajima Božjeg Duha koji svakoga želi osposobiti za slobodno služenje dobru tj. drugim ljudima ne praveći među njima razlike. Naglasivši kako poziv kršćanina nije pasivnost niti uskogrudnost – biskup je konkretnim sugestijama potaknuo svoje vjeroučitelje i vjeroučiteljice da se uz pomoć Duha Svetoga – trude riječima i primjerom svoga života pronositi plodove Božjeg milosrđa koje su i sami iskusili.

Također im je zahvalio na njihovu savjesnom obavljanju povjerene im važne službe u Crkvi, obećavši da će im i u buduće biti i u molitvi i na druge načine.

Nakon misnog slavlja svi su hodočasnici objedovali u blagovaonici Ordinarijata – zajedno s biskupima Franom i Marko.

Glavni organizator ovoga hodočašća bio je vlč. mr. Marko Vidović.

TABB

Povezani članci

Back to top button