Vijesti 2016. godina

PREDSJEDNIK SABORA RH, AKADEMIK DR. ŽELJKO REINER  PRIMIO BISKUPA DR. FRANJU KOMARICU

U petak, 11. ožujka, predsjednik Sabora  Republike Hrvatske  akademik dr. Željko Reiner primio je banjalučkog biskupa dr. Franju Komarica i njegove suradnike. Tijekom susreta biskup Komarica iscrpno je  izvijestio predsjednika Sabora o teškom stanju hrvatske populacije  na području Banjalučke biskupije u  entitetu RS-a gdje su Hrvati i katolici dovedeni do faze nestanka. Od nekadašnjih preko 150 tisuća Hrvata (prema popisu iz 1991.g) na području općina i gradova koji su danas u entitetu RS-a danas ih je na cijelom području ovog bh entiteta manje od 10 tisuća. U župama Banjolučke biskupije u tom entitetu koncem 2015 godine bilo je 4551 katolik, dok se koncem 1995. tj. neposredno po završetku rata bilo oko 7450 zbog ratnih ali i poratnih dramatičnih događanja Hrvati su  danas u ovom entitetu dovedeni do stanja „biti ili ne biti“ „ostati ili potpuno nestati“, što se  na ovim prostorima, nije događalo čak ni u vrijeme višestoljetne osmanlijske vladavine.

Apsurd je što su  domaći Hrvati – katolici dovedeni u ovu tešku situaciju  u vrijeme kada u najbližem susjedstvu postoji samostalna, neovisna i međunarodno priznata Republika Hrvatska, čija je ustavna dužnost brinuti i skrbiti o Hrvatima ma gdje god bili. Istovremeno, naglasio je biskup Komarica, Hrvatska ima obavezu prema Hrvatima u BiH i kao supotpisnica  Međunarodnog mirovnog, Daytonsko-Pariškog ugovora. Naglašeno je kako je žalosno,  neshvatljivo i neprihvatljivo da na udaljenosti od kojih 100 kilometara od Zagreba u nekadašnjoj tzv. „Turskoj Hrvatskoj“ uslijed primjene i odobravanja od strane domaćih i međunarodnih vlastodržaca sile i totalnog nemara  odgovornih političkih predstavnika  hrvatskog naroda – nestaju domicilni Hrvati i svode se na beznačajnu nacionalnu manjinu. Biskup je iznio „trostruku krivicu“ zbog koje Hrvati – kako su mu neki međunarodni predstavnici govorili – s tih prostora trebaju nestati: Prva je što su Hrvati, druga što su katolici, a treća im je  „krivica“ što žele ostati u svom zavičaju i što ga se ne žele odreći.

Tijekom razgovora biskup i njegovi suradnici iznijeli su niz  problema s kojima se preostali, Hrvati kao i povratnici danas susreću. Naveli su apsurdnu  činjenicu da se kod predstavnika vlasti oni – uglavnom – nemaju kome obratiti te da je jedino mjesto za iznošenje problema i vlastitih nevolja mnogima od njih – ostala Katolička crkva, biskup i svećenici. Političari, koji su u ime Hrvata na pojedinim dužnostima u entitetskim strukturama vlasti, a koje  po Ustavu pripadaju Hrvatima i njihovoj proklamiranoj konstitutivnosti, dolaze uglavnom iz stranaka koje nisu hrvatske niti po imenu niti po programu. O mnogim životnim problemima preostalih Hrvata nema  niti slova u javnosti. Jedino su u medijima kada dođe do nekog ekscesa. Naglasili su potrebu veće medijske prisutnosti hrvatskih medija tim prostorima, te daleko veće sustavne brige od strane Hrvatske i njenih institucija kroz veću financijsku podršku u obnovi kuća, održivom povratku te gospodarskim, kulturnim i inim projektima Hrvata. Biskup je zahvalio Vladi RH na dosadašnjoj pomoći za rad Katoličkih školskih centara u Banjoj Luci i Bihaću, te za potporu socijalnim i zdravstvenim projektima Caritasa Banjolučke biskupije.

Predsjednik Sabora dr. Željko Reiner upoznat je također s aktualnim aktivnostima biskupijskog Caritasa, od karitativnih, socijalnih  do gospodarskih aktivnosti, kako bi se pomoglo preostalim Hrvatima ali i drugima sugrađanima  koji su u nevolji. Također je upoznat s aktivnostima i projektima Europske akademije Banjalučke biskupije koja je protekle godine obilježila deset godina svog postojanja i djelovanja. Posebno je bilo riječi o  jednom projektu  Akademije koji će biti okončan ovih dana tiskanjem knjige „Prešućivani zločin“ u kojoj su sabrana izlaganja sudionika s Međunarodnog studijskog dana održanog  13. studenoga prošle godine, povodom 20-te obljetnice od zadnje faze protjerivanja Hrvata i Bošnjaka s područja Banjalučke regije i Sjeverozapadne Bosne.

Na zamolbu biskupa Komarice Predsjednik Sabora  akademik dr. Željko Reiner suglasio se da se u Hrvatskom Saboru organizira promocija ove knjige te upriliči okrugli stol o bitnim pitanjima i problemima s kojima se susreću Hrvati u ovom dijelu BiH.

Susretu i razgovorima bili su prisutni dr. sc. Miljenko Aničić, direktor Caritasa i direktor Europske akademije banjalučke biskupije, Frano Piplović, voditelj studija Europske akademije banjalučke biskupije, te najbliži suradnici predsjednika Reinera.

TABB

Povezani članci

Back to top button