Vijesti 2016. godina

ODRŽANA DUHOVNA OBNOVA ZA MLADE BANJOLUČKE BISKUPIJE

U petak, 11. ožujka, s početkom u 19.00h započela je dvodnevna korizmena duhovna obnova za mlade banjolučke biskupije.

Predavač je bio don Damir Stojić, studentski kapelan Sveučilišta u Zagrebu, svećenik salezijanac, dobro poznat u hrvatskoj katoličkoj mladeži. Ovo je ujedno prvo iskustvo ne samo većini mladih u našoj biskupiji da slušaju, već i don Damiru da o ovome priča u banjolučkoj biskupiji.

Tema duhovne obnove je ‘‘Teologija tijela’’ koja je samo dio onoga što don Damir nastoji približiti mladima. Pored toga dotaknuo se toga kako istinski doživjeti Isusa Krista i živoga Boga.

U uvodnom govoru pomoćni biskup banjolučki, biskup za mlade, mons. dr. Marko Semren i domaćin susreta, povjerenik za mlade banjolučke biskupije, vlč. Boris Ljevak pozdravili su predavača, don Damira Stojića, sve prisutne mlade te ostale goste među kojima su se našle Sestre misionarke ljubavi, Sestre sv. Vinka Paulskoga, svećenici i redovnici – voditelji grupa mladih te ostali vjernici iz župa u Banjoj Luci.

Na početku predavanja don Damir je izrazio zahvalnost i oduševljenje što je dobio priliku posjetiti banjolučku biskupiju, vidjeti kako vjernici, pogotovo mladi žive i u ovim krajevima. Kroz duhovit način iznio je svoje osobno iskustvo običnog mladića, šesnaestogodišnaka u Torontu, sa svim svojim željama, potrebama i neshvaćanjima s kojima se susreo u tim danima svoga života. Zatim se osvrnuo na samu temu predavanja te pokušao mladima približiti značenje ‘‘teologije tijela’’ kao nauke o Bogu u ljudskome tijelu (‘‘I riječ je tijelom postala’’). Bilo je riječi o uticaju Ivana Pavla II. po čijim katehezama don Damir i drži predavanja. Pažnju mladih pridobio je mišlju da ljubav između mladića i djevojke proilazi iz Svetoga Trojstva te to slikovito prikazao kroz ples u kojem dvoje mladih pleše okruženi Svetim Trojstvom.
Na kraju predavanja don Damir je bio otvoren za pitanja, među kojima je posebna pažnja bila usmjerena ka tome kako istinski graditi odnose prije braka te pogledu Katoličke crkve na mješovite brakove.

Susret je nastavljen u subotu, 12. ožujka s početkom u 11.00h, osvrčući se ovog dana na to kako doživjeti živoga Boga. Na početku se biskup banjolučki, mons. dr Franjo Komarica, obratio svim prisutnima te poželio ugodno druženje. Predavanju su prisustvovali i gosti s Radio Televizije Republike Srpske.

Bilo je govora o važnosti zajedničke molitve. Mladić Maroje koji je došao u pratnji don Damira govorio je o svom osobnom iskustvu te zajedničkim susretima u stanu gdje moli zajedno sa svojim prijateljima.

Don Damir je mladima kroz zanimljive primjere pokazao kako često osuđujemo druge smatrajući sebe boljim vjernicima. Slikovito je to prikazao kroz humorističnu priču o čovjeku koji je htio pucati u medvjeda, međutim puška mu je iskliznula iz ruku. Ostavši s medvjedom licem u lice preklinjao ga je da ga ne pojede pozivajući se na to da medvjed doživi obraćenje i postane ‘‘dobar vjernik – katolik’’ kao što je i on sam. Medvjed njušeći ga, pogleda u pušku koja je imala zadatak da ga ubije i klekne, prekriži se i reče ‘‘Bože blagoslovi ovo jelo koje ću blagovati po Kristu Gospodinu našemu. Amen.’’. Iako su se svi nasmijali, poruka je bila očito jasna.

Poslije banjolučkih ćevapa koji su okrijepili sve prisutne, susret je nastavljen kratkim predavanjem koji je imao za cilj pripremiti mlade na sakrament ispovijedi koji je prethodio svečanom misnom slavlju. Don Damir je često navodio primjere iz svoje obitelji, navodeći važnost dobrih odnosa i komunikacije među supružnicima i bližnjima te odnosu prema djeci.

Misu je predvodio biskup banjolučki, mons. dr Franjo Komarica uz koncelebraciju voditelja duhovne obnove, don Damira Stojića; povjerenika za mlade banjolučke biskupije, vlč. Borisa Ljevaka; i župnika župa Drvar i Bosansko Grahovo, vlč. Davora Klečine..

Pjevanje je animirano od dijela benda ‘‘Božja pobjeda’’ koji redovito pjeva i svira na misama i katehezama za mlade na Jarunu, u župi sv. Mati Slobode.

Po završetku mise mladi banjolučke biskupije uručili su don Damiru prigodan poklon u znak sjećanja na ovogodišnji susret.

Na duhovnoj obnovi sudjelovali su mladi iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine: Uskoplje, Bihać, Jajce, Sarajevo, Kiseljak, Drvar, Travnik, Prijedor, Vitez, Šurkovac, Gradiška, Banja Luka, te iz Hrvatske: Zagreb.

Ivana Lukenda
Banja Luka, 12. ožujka 2016.

Povezani članci

Back to top button