Vijesti 2016. godina

POZDRAV PREDSJEDNIKA BK BIH NA POČETKU 66. REDOVITOG ZASJEDANJA BK BIH

Na početku 66. redovnog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, koje se održava 17. i 18. ožujka 2016. u Biskupskom ordinarijatu u Mostaru, svoj pozdrav uputio je predsjednik BK BiH kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski. Pozdrav kardinala Puljića donosimo u cijelosti:

Evo nas, braćo, ponovo u ovoj godini u Mostaru na zasjedanju Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Ovaj put na 66. redovitom zasjedanju naše BK. U svoje i u vaše ime pozdravljam domaćina mons. Ratka Perića i sve njegove suradnike koji će se brinuti ovih dana da nas ugoste. Ujedno zahvaljujem na gostoprimstvu koje smo već toliko puta iskusili.
Otvarajući naše redovno zasjedanje BK, pozdravljam vas, članove naše BK: biskupe Franju, Tomu, Peru i Marka kao i našeg generalnog tajnika mons. Ivu.

S posebnim poštovanjem, u svoje ime i u vaše ime, pozdravljam naše goste na ovom zasjedanju: delegata HBK mons. Slobodana Štambuka, biskupa hvarsko, bračko-viškog. Dobro došli među svoju braću. Pozdravljam delegata Talijanske biskupske konferencije mons. Luigi-a Bressana te mu zahvaljujem na trudu koji je uložio da bude dionik ovog zasjedanja iako neće moći ostati cijelo vrijeme.

Saluto il delegato della Conferenza Episcopale italiana, mons. Di Luigi Bressan. La ringrazio per lo sforzo “investito” per essere il partecipante di questa nostra Assemblea. Mi dispiace perché Lei non potrà rimanere per tutto il tempo, però capisco che Lei ha tanto impegno.

Naše zasjedanje se događa u jeku Jubilarne godine božanskog milosrđa. Čini mi se da je ova Godina zahvatila bazu što se osjeća kroz razne pobožnosti, molitve i posebno kroz sakrament ispovijedi. Ugodno sam iznenađen kako je prihvaćena Papina inicijativa „24 sata za Gospodina“. Posebno su tijekom ove korizme vrlo posjećene pobožnosti Križnog puta. Ovih dana su u tijeku korizmene ispovijedi kao priprava za Uskrs te se može osjetiti pojačana zahvaćenost milosnim darom ovog sakramenta.

U nedjelju, 13. ožujka bio je spomen-dan izbora pape Franje. Sveti Otac nas je posebno zadužio svojim pastirskim pohodom prošle godine 6. lipnja i svojom pastirskom porukom. Trebamo sve učiniti da ne ode u zaborav tako snažna i vrijedna stvarnost.

Ovih dana sam u kanonskim vizitacijama po župama. Jako sam zaokupljen stanjem na terenu. Događa se veliki odljev ljudi iz naših krajeva. Idu oni koju moraju jer trebaju preživjeti, a idu i oni koji imaju posao i imaju od čega živjeti. Stvorena je klima koja se može izraziti riječima: nama nema ovdje života. Kao da netko sustavno tu klimu razvija. Pred tom stvarnošću ne smijemo ostati nijemi.

Potresla me s terena bezdušnost ovog kapitalizma, bilo privatnika bilo državnih poduzeća: u pojedinim državnim poduzećima ne plaća se redovno mirovinsko osiguranje te ljudi, kada dođu do mirovine, ne mogu je dobiti. Čudno je da su takvi direktori, koji su došli po političkoj podobnosti, vrjednovani samo po tome da plaćaju radnike, ali im ne uplaćuju i mirovinsko osiguranje. U mnogim poduzećima se ne isplaćuje čak ni redovna plaća. U pojedinim privatnim poduzećima nerijetko namjerno smanjuju plaće da se radnicima ogadi takav posao te da ga napuste. Pogotovo velike poteškoće ne rijetko imaju žene kada postanu majke jer često tada izgube posao. U Bosni i Hercegovini ne postoji pronatalna politika što je jedan od razloga stalnog opadanja nataliteta.

Ovo su samo male sličice stanja koje sam pokupio sa terena. Pred sobom imate dnevni red zasjedanja koji smo zajedno dogovorili pa želim da naš rad bude blagoslovljen i na dobro naše krajevne Crkve u Bosni i Hercegovini.

KTA
Mostar, 17. ožujak 2016.

Povezani članci

Back to top button