Vijesti 2016. godina

BISKUPI EUHARISTIJSKIM SLAVLJEM ZAVRŠILI 66. REDOVITO ZASJEDANJE BK BIH

Članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, 18. ožujka 2016. u večernjim satima u Mostaru završili su svoje 66. redovito zasjedanje zajedničkim Euharistijskim slavljem u katedrali Marije Majke Crkve uoči svetkovine sv. Josipa, zaštitnika Mostarsko-duvanjske biskupije. Katedralu su ispunili brojni vjernici koji su najprije sudjelovali u pobožnosti Križnog puta.

Prije početka Svete mise mjesni biskup mons. Ratko Perić zaželio je vjernicima dobrodošlicu uoči svetkovine sv. Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije, glave Svete Obitelji, zaštitnika njihove biskupije i zaštitnika uopće hrvatskoga naroda, Hrvatskoga sabora, ali i zaštitnika cijele Katoličke Crkve. Zahvalio je kolegama biskupima koji su, nakon završenog zasjedanja, ostali slaviti Svetu misu: predsjedatelju nadbiskupu metropolitu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću, predsjedniku BK BiH, propovjedniku mons. Franji Komarici, biskupu banjolučkom, i pomoćnom biskupu mons. Marku Semrenu te vojnom biskupu u BiH mons. Tomi Vukšiću. Pozdravio je i novoizabranog predsjednika Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica u BiH fra Miljenka Šteku, provincijala Hercegovačke franjevačke provincije. Među koncelebrantima poseban izraz dobrodošlice uputio je članu Družbe Isusove o. Stefanu Dartmannu, rektoru Zavoda Germanicum et Hungaricum u Rimu, te mu zahvalio što u ovom Zavodu primaju također bogoslove i svećenike na studij i iz biskupija u BiH.

Uvodeći u Misno slavlje kardinal Puljić je kazao da u ovu Misu uključuju, ne samo obitelj-Crkvu, nego i sve vjerničke obitelji utječući se svetom Josipu da svojim zagovorom prati sve obitelji.

U prigodnoj propovijedi biskup Komarica je kazao da razlog svečanog zborovanja jest zajednička zahvalnost Trojedinom Bogu, što su članovi njegova izabranog naroda, kojega je utjelovljeni Božji Sin Isus Krist spasio i za vječni život svojom krvlju otkupio. „Ovdje smo kao živi dio Kristove Crkve i kao pastiri nadglednici i učitelji u Crkvi na području naše zemlje – kao štovatelji sv. Josipa, iznimno suradnika Božjeg u njegovoj nakani spasenja ljudskog roda. O svemu tome dolikuje da večeras zajednički razmatramo i da se otvorimo poticajima Kristova Duha“, kazao je biskup Komarica ističući da je Isus Krist božanska Glava cijele svoje Crkve, svih njezinih članova po kugli zemaljskoj.

„Kristova Crkva ne može ne dijeliti sudbinu svoje Božanske Glave, Isusa Krista. Tome se ne treba čuditi nego s time treba računati. Isus je za sebe jasno i glasno tvrdio, da je On Sin Božji, da govori Božju istinu o Bogu i o čovjeku. Doživio je pak da ga njegovi najbliži, njegovi sunarodnjaci ne prihvaćaju, da ga ne žele razumjeti, nego ga preziru, pa čak žele i likvidirati. To su konačno i uradili – ubili su ga – potpuno nevina a On im je opraštao njihovu zaslijepljenost i njihov užasan grijeh, grijeh neprihvaćanja Božje istine koju je On donio.
S pravom se može ustvrditi da je i za Kristovu Crkvu dobar znak, ako se i nju otklanja, ne uvažava pa i progoni zbog toga što ona ukazuje na samo srce Božje Istine, što ljude, svoje suvremenike postavlja pred njihove nužne životne odluke, i tako ujedno ostvaruje svoju zadaću dragocjene poveznice između Boga Stvoritelja i čovjeka Božjeg stvorenja“, rekao je biskup Komarica napominjući da je u dugoj povijesti Crkve bilo slučajeva da se Crkvu ne odbacuje zato što je crkvena, nego zato što je premalo crkvena i premalo vjerna Kristovoj Istini.

„Treba priznati da nije lako plivati protiv struje i jasno i glasno dosljedno govoriti suvremenom čovjeku – i u Mostaru i Sarajevu i Banjoj Luci i Zagrebu, ali i u Brusellu i New Yorku da postoji zlo u svijetu i to osobno zlo koje se nastanjuje u nutrini čovjeka i toga čovjeka – s njegovim pristankom – čini zlim, nesposobnim da se ponaša ispravno, dobro, konstruktivno. On je u smrtnom grijehu i čini smrtne grijehe jer ne uvažava Boga i zato uništava svijet oko sebe koji je stvoren od Boga. Crkva će se pokazati vjerodostojnom ako neustrašivo i neumorno naziva pravim imenom i Dobro i Zlo, i vrline i mane današnjih ljudi, dakako i svojih članova“, rekao je biskup Komarica te podsjetio da je papa sv. Ivan Pavao II., u više navrata i biskupe u BiH bodrio i zadužio da neumorno i dosljedno propovijedaju i prakticiraju u svojoj životnoj sredini nerazvodnjeno i neokrnjeno Kristovo Evanđelje.

„Imajući pred očima brojne životne probleme i dugotrajne nepravde, od kojih pate desetine tisuća naše braće katolika i sunarodnjaka samo u ovoj zemlji – a da o drugima i ne govorim – te brojne egzistencijalne probleme i nesigurnosti mnogih naših osobito mladih obitelji ali i pojedinaca – sjećamo dužnost da se i sami više i odlučnije založimo za suzbijanje i otklanjanje nepravde, sebičnosti i bijede – duhovne i materijalne. Crkveni nas nauk uči da nepravdu strpljivo podnosimo. To će nam i uspjeti uz pomoć duboke vjere i povjerenja u Boga našega Stvoritelja i Spasitelja. Ali nas Božja istina, izrečena još preko starozavjetnog proroka Izaije također poučava da se kao vjernici u Boga trebamo truditi oko zaustavljanja i otklanjanja nepravde“, kazao je biskup Komarica.

„U ovom Euharistijskom slavlju, u ovoj „majci svih crkava“ ove mjesne Crkve mostarsko-duvanjske – mi već večeras svi zajedno također zahvaljujemo Trojedinom Bogu, što ova mjesna Crkva stoji pod osobitom nebeskom zaštitom sv. Josipa, djevičanskog zaručnika i zaštitnika Presvete Bogorodice i hranitelja Isusa utjelovljenoga Sina Božjega i sina Marijina Isusa… Pođimo i mi našem posebnom nebeskom zagovorniku kod dragog nam Spasitelja sv. Josipu i povjerimo mu svoje životno stanje: sve svoje nade, tjeskobe i sve druge potrebe i želje koje nam nadahnjuje Duh Sveti! A gdje je sv. Josip pokrovitelj Kristove Crkve, tu je i Marija Majka Crkve“, poručio je biskup Komarica potičući vjernike da se preporuče i moćnom majčinskom zagovoru Marije Majke Crkve.

Tijekom Mise liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor „Marija“ pod ravnanjem don Nike Luburića.

KTA
Foto: Viktor Zelić
Mostar, 19. ožujak 2016.

Povezani članci

Back to top button