Vijesti 2016. godina

GLUMCI IZ METKOVIĆA ODUŠEVILI PUBLIKU U DRVARU IZVEDBOM PREDSTAVE „PREKO REDA“

Metkovsko amatersko kazalište (MAK) u sklopu obilježavanja proslave patrona župe svetoga Josipa u Drvaru, izvelo je 17. ožujka 2016. u Radničkom domu u Drvaru predstavu „Preko reda“ autora Gorana Matića u režiji Jolande Tudor.

Predstava je satirično-humorističnog karaktera, pisana je izvornim donjeneretvanskim govorom uz dijelove čavkavštine i talijanštine, a govori o „malomiščanskoj“ utrci kad je u pitanju izbor osobe za neku važnu ulogu. Naime, prema scenariju, u povodu beatifikacije isusovca oca Ante Gabrića, rođenog Metkovca, u Metković je trebao doći visoki vatikanski prelat, a budući da domaći župnik završi u bolnici, započinje utrka lokalnih moćnika i bahatih vjernika tko će dočekati i pozdraviti visokog crkvenog gosta iz Vatikana.

Tijekom cijele predstave kino projektorom su se na platnu u pozdini prikazivali prizori iz života oca Ante Gabrića, misionara u Indiji, a u izvedbi su se mogle čuti njegove duboke misli o potrebi bratske i nesebične žrtve i ljubavi prema svakom čovjeku. Naime, otac Ante Gabrić rođen je u Metkoviću, ali je dugi niz godina djelovao kao misionar u Indiji zajedno s Majkom Terezijom, gdje je pomagao svima kojima je bilo potrebno bez obzira na vjersku pripadnost. Prošle je godine za njega poveden proces beatifikacije.

Drvarska publika je oduševljeno prihvatila ovaj kazališni komad, a glumce na kraju popratila glasnim ovacijama. Zajednički je dojam da su metkovski glumci amateri vrhunski profesionalno izveli ovu predstavu, te da je njezina poruka aktualna za svako mjesto i vrijeme.

ŽUPA DRVAR

Povezani članci

Back to top button