Vijesti 2016. godina

PROSLAVLJEN PATRON ŽUPE U DRVARU SV. JOSIP

U Drvaru je 19. ožujka 2016. svečano proslavljen patron župe sv. Josip. Svečano misno slavlje predvodio je don Ivan Filipović iz Vrbovca kod Zagreba, duhovnik međunarodne Zajednice za liječenje ovisnosti Cenacolo, u zajedništvu s domaćim svećenicima don Predragom Ivandićem i don Davorom Klečinom.

Na misi su pjevali mladi VIS-a „David“ iz Knina, a među brojnim uzvanicima iz društvenog života bili su predsjednik Vlade HBŽ Draško Dalić, te gosti iz Šibensko-kninske županije na čelu s gradonačelnicom Vodica Brankom Juričev-Martinčev i predsjednikom Zajednice Hrvata BiH ŠKŽ Goranom Babićem. Proslavu su svojom nazočnošću uzveličali i drvarski pravoslavni svećenici Saša Crljić i Siniša Serdar.

Sveta misa započela je ispred crkve obredom otvaranja jubilejskih vrata, predviđenim u Godini milosrđa, te procesijom do prezbiterija crkve. Župnik Klečina je u pozdravnoj riječi naglasio da župa Drvar ove godine obilježava 110. obljetnicu osnutka, te 75. obljetnicu stradanja u 2. svjetskom ratu, ali i da s cijelom Crkvom slavi Godinu milosrđa što će biti obilježeno brojnim duhovno-pastoralnim i kulturnim inicijativama.

Don Ivan Filipović je u svojoj nadahnutoj propovijedi stavio vjernicima svetog Josipa kao uzora i zagovornika, posebno očevima koji trebaju biti glave obitelji, njihovi hranitelji i branitelji. Iznoseći svoje životno svjedočanstvo bivšeg narkomana i ovisnika, posvjedočio je da je na svojoj vlastitoj koži doživio preobraziteljsku i iscjeliteljsku snagu Božanskog oprosta i milosrđa, koje ga je preko s. Elvire i zajednice Cenacolo spasilo od propasti, vratilo u život i učinilo apostolom navještanja tog milosrđa mladim ljudima zarobljenima u paklu ovisnosti.

Gosti iz Hrvatske su također imali priliku posjetiti glasovite slapove Une u Martin Brodu, nedaleko od Drvara, a njihov posjet je bio prilika da se dogovore daljni vidovi suradnje između župe Drvar te grada Vodice i Zajednice Cenacolo.

Inače, župa Drvar se za svoj patron pripremala trodnevnicom u kojoj su se slavile svete mise i obavila  velika uskrsna ispovijed, a priređen je i prigodan kulturni program. Tako su glumci Metkovskog amaterskog kazališta (MAK) iz Metkovića izveli 17. ožujka predstavu „Preko reda“ u velikoj dvorani Radničkog doma, a VIS „David“ iz Knina održao je dan uoči patrona duhovni koncert nakon svete mise u župnoj crkvi.

Mladi župe Drvar iz sekcije Kreativna radionica prodavali ispred crkve su na dan patrona te na Cvjetnicu svoje progodne radove, tj. uskrsni nakit, a prikupljenim prihodom finacirat će svoja zajednička putovanja te neke druge aktivnosti.

Četverodnevnu proslavu patrona župe Drvar, sa svim duhovnim i kulturnim točkama, financijski je pomogla i Vlada HBŽ iz Livna.

ŽUPA DRVAR

Povezani članci

Back to top button