IzdvajamoVijesti 2016. godina

SVEĆENICI IZ CIJELE BISKUPIJE ZAJEDNO NA BOGOSLUŽJU OKO BISKUPA

Na Veliku Srijedu, 23. ožujka 2016. okupili su se, unatoč teškim vremenskim uvjetima, svećenici iz cijele biskupije na svečanom bogoslužju u svojoj katedrali. Bogoslužje je predvodio biskup Franjo Komarica, uz koncelebraciju svoga pomoćnog biskupa Marka Semrena i 34 dijecezanskih i redovničkih svećenika. U misi su sudjelovali i bogoslovi, sjemeništarci te redovnice i vjernici laici. Kasnije , iza svete mise su se, zbog vremenskih neprilika, pridružila još petorica svećenika.

Biskup je nazočnima protumačio sadržaj te – u određenom smislu „jedinstvene“ – Mise krizme, koja se slavi samo u katedralama diljem svijeta i pred kojom se posvećuje krizmeno te bolesničko a i katekumensko ulje.

Također pod tom svetom misom svećenici obnavljaju svoja svećenička obećanja.

U svojoj prigodnoj propovijedi biskup Franjo je zajedno s okupljenim svećenicima i ostalim nazočnima glasno razmišljao o jedinstvenom Isusovom pozivu svakom zaređenom svećeniku i o svećeničkom identitetu. Između ostalog, naglasio je nužnost tijesne povezanosti i prijateljstva svakog svećenika sa Kristom, Velikim Svećenikom Novoga Saveza. „Svaki od nas mora davati primat Božjoj milosti, Božjoj neposrednoj blizini, ukoliko želi da bude u stanju dati očekivane, prave odgovore na konkretne izazove vremena i ambijenta u kojem živi“, – naglasio je biskup.

Biskup je podsjetio svećenike kako je „služenje Božjoj objavljenoj spasonosnoj Riječi temeljni i sastavni dio svećeničke službe, a srce te službe i stalni njezin centar je sveta Euharistija, tj. stvarno posadašnjenje i prisutnost jedine i vječne Kristove žrtve“. Naveo je mjesta iz koncilskih i pokoncilskih dokumenata koja jasno govore o nužnom ispravnom odnosu svakog zaređenog svećenika prema sv. Misi i obdržavanju liturgijskih propisa.

Upozorio je da naši sugrađani očekuju od svećenika da im približi Krista i da ih s Njime poveže. Spomenuo je i riječi pape Franje u kojima on potiče svećenike da ne budu „menadžeri i upravitelji“, nego vjerodostojni Kristovi suradnici. Zahvalio je svećenicima za njihov život i rad kao istinskih misionara na području banjolučke biskupije. Potakao je sve da se, kao svjesni članovi Kristove Crkve, drže zajedno i da Kristu služe zajedno.

Zahvalio je i redovnicama i vjernicima laicima za njihovu „dokazanu vjernost i ljubav prema Kristu i prema svojim svećenicima“.

Nakon okrjepe u Biskupskom ordinarijatu uslijedio je drugi pastoralni dio druženja svećenika sa svojim biskupom a onda i zajednički bratski ručak.

TABB
Banja Luka, 23. ožujka 2016.

Povezani članci

Back to top button