Vijesti 2016. godina

VAZMENO TRODNEVLJE U ŽUPI PODHUM

U nazocnosti velikog mnoštva vjernika, ovogodišnje Vazmeno trodnevlje i Uskrs, svečano su proslavljeni u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Podhumu.

Na Veliki četvrtak kršćani se diljem svijeta sjećaju Isusove posljednje večere sa svojim učenicima, te ustanovljenja euharistije i svećeničkog reda. Euharistijsko slavlje predvodio je kapelan fra Davor Petrović. Nakon obreda Tijelo Kristovo je premješteno iz svetohraništa u mjesto privremeno pohrane koje se nalazilo u učionici pored crkve, gdje je Sveto otajstvo ostalo do Mise bdijenja na Veliku subotu. Nakon euharistijskog slavlja na Veliki cetvrtak upriličeno je cjelonoćno klanjanje Presvetim Oltarskom Sakramentu.

Obredima Velikog petka spominjemo se Kristove muke, te pratimo Krista na njegovu putu poniženja, trpljenja, patnje i smrti. Pokora, post, žalost i ozbiljnost daju pečat tome danu. Crkva ne slavi euharistiju, već promišlja o smrti puna žalosti i skrušenosti. Obredi Velikog petka podijeljeni su u tri dijela: služba riječi, klanjanje križu i sveta pričest. Svečano je otpjevana Muka po Ivanu, ulogu pisca pjevao je g. Nikola Babić iz Podgradine, ulogu Isusa don Ante Vidović, a župni zbor pratio je ostale uloge, te svojim pjevanjem uveličao obrede Velikog Petka. Obrede velikog petka predvodio je don Ante Vidović svećenik Banjalučke biskupije, trenutno na studiju Kanonskog prava u Rimu, u zajedništvu sa župnikom fra Kazimirom Dolićem i kapelanom fra Davorom Petroićem.

Crkva je bila otvorena vjernicima cijelu noć, a u crkvi je pripravljen i Kristov grob, pred kojim su vjernici u tišini bdijeli i molili. Takoder je i na Veliki petak organizirano cjelonocno bdijenje i molitva uz Isusov grob, kako je to i običaj u ovoj župi.

Vazmeno Trodnevlje Na Veliku subotu u 19.00 sati započelo je Vazmeno bdijenje blagoslovom ognja ispred crkve, te paljenje Uskrsne svijeće koja je u svečanoj procesiji unesena u crkvu. Hvalospjev uskrsnoj svijeći otpjevao je don Ante Vidović koji je predslavio svečanu misu Uskrsnog bdijenja u zajedništvu sa župnikom fra Kazimirom Dolićem i kapelanom fra Davorom. U krsnoj službi blagoslovljena je voda kojom će se u vazmenom vremenu krstiti djeca u našoj župi.

Uskrs kao najveći kršćanski blagdan i središnji događaj liturgijske godine svečano je proslavljen na nedjeljnim misama u 9:00 i 11:00 sati, koje je predvodio kapelan fra Davor Petrović. Pjevanjem pučkih Uskrsnih pjesama liturgijsko slavlje je uzveličao župni zbor koji vodi Gđa.Ilirija Popović.

Župa Podhum

Povezani članci

Back to top button