IzdvajamoPoruke

PORUKA SVETOG OCA FRANJE URBI ET ORBI, USKRS 2016.

„Hvalite Gospodina jer je dobar: jer vječno je milosrđe njegovo!“ Ps 135, 1

Urbi et Orbi
Uskrs 2016.

„Hvalite Gospodina jer je dobar:
jer vječno je milosrđe njegovo!“ Ps 135, 1

Draga braćo i sestre, Sretan Uskrs!

Isus Krist, utjelovljenje Božjeg milosrđa, iz ljubav je umro na Križu i iz ljubav je uskrsnuo. Zato danas proglašavamo: Isus je Gospodin!

Njegovo Uskrsnuće ostvaruje u potpunosti proročanstvo iz Psalma: Božje milosrđe je vječno, Njegova ljubav je zauvijek, nikad ne umire. Možemo se potpuno povjeriti Njemu, i zahvalimo Mu jer je za nas sišao na dno ponora (nad pakao).

Pred duhovnim i moralnim provalijama čovječanstva, pred prazninama koje se otvaraju u srcima i koje izazivaju mržnju i smrt, samo beskonačno milosrđe može nam dati spasenje. Samo Bog može ispuniti svojom ljubavlju ove praznine, ove ponore i omogućiti nam da ne potonemo, nego da nastavimo i dalje koračati prema Zemlji slobode i života.

Radosni navještaj Uskrsa: Isus, raspeti, nije ovdje, uskrsnuo je (usp. Mt 28, 5-6) nudi nam utješnu sigurnost da je ponor smrti nadiđen i, sa tim, su poraženi žalost, naricanje i bol (usp. Otk 21, 4). Gospodin, koji je propatio napuštanje svojih učenika, težinu nepravedne osude i sramotu zloglasne smrti, sada nas čini dionicima besmrtnog života i upravlja svoj pogled nježnosti i suosjećanja prema gladnim i žednima, strancima i zatvorenicima, marginaliziranim i odbačenim, žrtvama zlostavljanja i nasilja. Svijet je pun ljudi koji tjelesno i duševno pate, dok se dnevne kronike pune izvješćima o brutalnim zločinima, koji su nerijetko počinjeni unutar kućnih zidova, i oružanih sukoba na velikoj skali koja stavlja cijele nacije na neopisive kušnje.

Uskrsli Krist ukazuje na putove nade u dragoj Siriji, zemlju rastrganu dugim sukobom, sa svojom tužnom povorkom uništenja, smrti, prezira humanitarnog prava i raspadom civilnog društva. Snazi uskrslog Gospodina povjerimo pregovore u tijeku, tako da se uz dobru volju i suradnju sviju mogu ubrati plodovi mira i ponovno početi graditi bratsko društvo, poštovanje dostojanstva i prava svakog građanina. Poruka života, koju je navijestio Anđeo, pokraj uklonjenog kamena na grobu, neka porazi tvrdoću srca i prometne plodnu razmjenu između naroda i kultura u drugim dijelovima Sredozemlja i bliskog istoka, posebno u Iraku, Jemenu i Libiji.

Slika novog čovjeka, koja se blista na Kristovu licu, promiče u Svetoj Zemlji suživot Izraelaca i Palestinaca, kao i strpljivu dostupnost i dnevni napor da rade na izgradnji temelja pravednog i trajnog mira u izravnim i iskrenim pregovorima. Gospodin života neka prati i velike napore za postizanje konačnog rješenja rata u Ukrajini, nadahnjujući i podupirući čak i inicijative za humanitarnu pomoć, između ostalog i oslobađanje zatočenih osoba.

Gospodin Isus, naš mir (Ef, 2, 14), koji je uskrsnućem pobijedio zlo i grijeh, neka potakne u ovom slavlju Uskrsa našu blizinu sa žrtvama terorizma, slijepom i brutalnom obliku nasilja koje ne prestaje prolijevati nevinu krv u raznim dijelovima svijeta, kao što se dogodilo u nekoliko posljednjih napada u Belgiji, Turskoj, Nigeriji, Čadu, Kamerunu i Obali Bjelokosti; neka na dobar put okrene vrenje nade i izglede za mir u Africi; posebno mislim na Burundi, Mozambik, na Demokratsku Republiku Kongo i na Južni Sudan, obilježeni političkim i društvenim napetostima.

S oružjem ljubavi, Bog je porazio egoizam i smrt; Njegov Sin Isus je vrata milosrđa širom otvorena za sve. Njegova uskrsna poruka se odražava uvijek nad venecuelanskim narodom, koji se nalazi u teškim uvjetima za život i nad onima koji drže sudbinu te zemlje u rukama, tako da se može raditi na općem dobru, tražeći prostor za dijalog i suradnju sa svima. Gdje god se radi na pomoći kulture susreta, pravde i uzajamnog poštovanja, koji jedino mogu osigurati duhovnu i materijalnu dobrobit građana.

Uskrsli Krist, navještaj života za cijelo čovječanstvo, odjekuje kroz stoljeća i poziva nas da ne zaboravimo muškarce i žene na putu potrage za boljom budućnosti, u nizu su sve brojniji migranti i izbjeglice – među kojima su i brojna djeca – u bijegu od rata, gladi, siromaštva i socijalne nepravde. Ova naša braća i sestre, na njihovom putu susreću prečesto smrt ili bilokakvo odbijanje od onih koji bi im mogli ponuditi gostoprimstvo i pomoć. Sljedeći susret Svjetskog humanitarnog susreta ne bi trebao propustiti staviti u središte ljudsku osobu sa svojim dostojanstvom i razviti politiku sposobnu za pomoć i zaštitu žrtava sukoba i drugih hitnih slučajeva, povrh svega najugroženije i one koji su progonjeni na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

U ovom slavnom danu, „neka kliče potopljena zemlja s velikim sjajem“ (usp. Uskršnji proglas), pa ipak tako zlostavljana i omalovažavana neplodnom pohlepnom eksploatacijom dobiti, što mijenja ravnotežu prirode. Mislim posebno na ona područja, koja su pogođena učincima klimatskih promjena, koje ne rijetko uzrokuju sušu ili teške poplave, s posljedicama elementarnih nepogoda u raznim dijelovima planete.

Uz našu braću i sestre, koji su progonjeni zbog svoje vjere i za njihovu odanost imenu Krista i pred zlom, koje čini se prevladava životima mnogih ljudi, počujmo utješne riječi Gospodina: „ Ne bojte se! Pobijedio sam svijet!“ (Iv 16, 33). Danas je dan ove briljantne pobjede, jer je Krist zgazio smrt i sa svojim uskrsnućem obznanio je život i besmrtnost (usp. 2Tim 1, 10). „On nas je poveo iz ropstva u slobodu, iz tuge u radost, iz žalosti u slavlje, iz tame u svijetlo, iz ropstva na spasenje. Stoga recimo Mu: Aleluja“ (Sv. Meliton Sardski, Homilija o Vazmu).

Za one koji su u našem društvu izgubili svaku nadu i radost življenja, za preopterećene starije osobe, koji u samoći osjećaju kako ih napušta snaga, mladima kojima se čini da nedostaje budućnosti, svima upućujem još jednom riječi Uskrsloga: „Evo, sve činim novo … Onome tko je žedan dat ću besplatno vodu sa izvora života“ (Otk 21, 5-6). Ova ohrabrujuća poruka Isusa, pomoći će svakome od nas da ponovno počne s više hrabrosti za izgradnju putova pomirenja s Bogom i braćom.

USKRSNA ČESTITKA NAKON URBI ET ORBI

Draga braćo i sestre,

Želim obnoviti moje čestitke za Sretan Uskrs svima vama, koji ste došli iz Rima i iz različitih zemalja, kao i onih koji su povezani putem televizije, radija i drugih sredstava komunikacije. Hoće li odzvanjati u vašim srcima, u vašim obiteljima i zajednicama navještaj Uskrsnuća, praćena uz toplo svijetlo prisutnosti Živoga Isusa: prisutnosti koja osvjetljava, tješi, oprašta, razveseljuje … Krist je pobijedio zlo u korijenu: on je Vrata spasenja, širom otvorena da svatko može naći milosrđe.

Zahvaljujem Vam na Vašoj prisutnosti i Vašoj radosti na ovaj dan slavlja. Posebna zahvala na daru cvijeća, koje također i ove godine dolazi iz Nizozemske.

Ponesite svima radost Uskrsloga Krista. I molim vas, ne zaboravite moliti za mene. Dobar Vam tek za uskrsni ručak i doviđenja.

KTA
Vatikan, 27. ožujak 2016.

Povezani članci

Back to top button