Vijesti 2016. godina

BISKUP KOMARICA PRIMIO ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BIH ČOVIĆA

U četvrtak 7. travnja 2016. susreli su se u Biskupskom ordinarijatu u Banjoj Luci  biskup banjolučki  dr. Franjo Komarica i član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović. U dužem otvorenom i prijateljskom razgovoru poglavito su se zadržali na razmatranju aktualne situacije Katoličke crkve na području Banjolučke biskupije.

Biskup je ponovno zamolio da nadležne vlasti u BiH konačno ispoštuju Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica,  te da konačno omoguće katolicima župe Drvar izgradnju župne crkve umjesto one koju su komunističke vlasti bivše Jugoslavije svojevremeno bespravno porušile. Dr. Čović je obećao da će taj problem nastojati u skoroj budućnosti pozitivno riješiti.

Biskup je svoga gosta također upoznao i s naporima Banjolučke biskupije oko pružanja svakovrsne pomoći prognanim Hrvatima ali i drugima koji se žele vratiti u svoj rodni kraj,oko održiva njihovog povratka tj. izgradnje domova, infrastrukture i otvaranja radnih mjesta. Također mu je prezentirao cijeli niz konkretnih prijedloga za učinkovito očuvanje opstanka jednog od konstitutivnih naroda BiH –  hrvatskog naroda, osobito na području današnjeg RS-a, odakle je taj narod posljednjih 25., godina prisilno skoro potpuno nestao. Dao mu je i konkretne podatke broja katolika u pojedinim župama, koliko ih je bilo prije rata 1991.godine, koliko na kraju rata a koliko na koncu 2015.god.

Član Predsjedništva BIH dr. Čović je zahvalio biskupu Komarici za sve njegove informacije i sugestije kao i na svemu onome što je do sada učinio zajedno sa svojim suradnicima na očuvanju domaće hrvatske populacije. Obećao mu da će sa svoje strane poduzeti konkretne korake u ostvarivanju  utemeljenih biskupovih prijedloga. Zajedno su  dogovorili posvetu župne i samostanske spomen-crkve na Petrićevcu u Banjoj Luci 22.lipnja ove godine,  na godišnjicu  nezaboravnog boravka svetoga pape Ivana Pavla II. u ovom gradu.  Za ponovnu izgradnju te – u ratu potpuno porušene crkve – veliki pomoć su pružile – uz druge dobročinitelje – također i  vlade RS,  FBiH i RH.

TABB
Banja Luka, 7. travnja 2016.

Povezani članci

Back to top button