Vijesti 2016. godina

PRIOPĆENJE S 52. PLENARNOGA ZASJEDANJA HRVATSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 52. po redu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 5. do 7. travnja 2016. Na zasjedanju su uz članove HBK sudjelovali apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D’Errico, izaslanik Biskupske konferencija Bosne i Hercegovine vojni ordinarij mons. Tomo Vukšić, predsjednik Slovenske biskupske konferencije biskup Novoga Mesta mons. Andrej Glavan, izaslanik Talijanske biskupske konferencije biskup Coccordia-Pordenonea mons. Giuseppe Pellegrini, izaslanik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda mons. Ivan Penzeš i srijemski biskup mons. Đuro Gašparović.

Na početku zasjedanja predsjednik HBK posebno je pozdravio novozaređenog vojnog ordinarija mons Juru Bogdana koji je prvi put nazočio plenarnom zasjedanju HBK. Podsjetio je kako su od prošlogodišnjeg redovitog jesenjeg zasjedanja održana dva susreta: Izvanredno zasjedanje HBK i redovito zajedničko zasjedanje HBK i BK BiH. Uz to u međuvremenu su održani Teološko-pastoralni tjedan, Peti pastoralno-katehetski kolokvij za svećenike kao i brojni katehetski sastanci i svećeničke rekolekcije koji su, nadahnuti dvjema sinodama, bili posvećeni temi obitelji. Predsjednik HBK se osvrnuo i na povijesni susret pape Franje s moskovskim patrijarhom Kirilom sredinom veljače na Kubi s kojega su dvojica poglavara uputili zajedničku izjavu u kojoj su na osobit način progovorili o zajedničkim stajalištima o obitelji i stradanju kršćana na različitim stranama svijeta. Na kraju je ukratko prikazao sve najvažnije teme o kojima će biskupi raspravljati na zasjedanju.

Drugog dana zasjedanja biskupima se pridružio i novoimenovani gospićko senjski biskup o. Zdenko Križić. Predsjednik HBK izrazio mu je dobrodošlicu te je istaknuo kako je njegovo poslanje služiti vjernicima Gospićko-Senjske biskupije i šire. Otajstvom biskupskog poslanja, naime, biskupi su povezani na zajedničkom zadatku naviještanja riječi Božje, dijeljenja svetih sakramenata i odgajanja naroda Božjega. Premda nas pred tim poslovima mogu obuzimati osjećaji straha, Predsjednik HBK je ohrabrio mons. Križića neka se ne plaši, jer toliki su koji ga prate svojim molitvama.

U radnom dijelu biskupi su informirani o susretu članova Stalnoga vijeća HBK s papom Franjom, državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom i predsjednikom Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana kardinalom Kurtom Kochom početkom ožujka u Rimu. Ponovno je istaknuto kako radno tijelo pod pokroviteljstvom Svete Stolice, a sastavljeno od predstavnika Katoličke Crkve i Srpske pravoslavne Crkve, neće ulaziti u samu kauzu bl. Alojzija Stepinca jer je ona privedena kraju u Kongregaciji za kauze svetaca. I sam Sveti Otac i kardinal Pietro Parolin, kao i drugi sugovornici biskupa u Vatikanu ne dovode uopće u pitanje svetost bl. Alojzija Stepinca. Radi se samo o odgodi za koju, biskupi vjeruju, neće dugo trajati.

Na ovom zasjedanju biskupi su razmotrili nacrt dvaju dokumenata koji su nakon plodne rasprave i predloženih izmjena poslani na daljnju doradu. Prvi dokument s radnim naslovom „Odgoj u vjeri. Kateheza u kontekstu nove evangelizacije”. Kroz pet poglavlja u dokumentu se između ostaloga promišlja o katehetskim zadaćama Crkve u promijenjenim okolnostima. Nadalje nastoji se odgovoriti na pitanje kome je namijenjena župna kateheza i kako zapravo katehizirati te se ističe važnost organizacije i usklađivanja navještaja i kateheze na svim crkvenim razinama. Raspravljalo se i o Pravilniku HBK-a kojim se žele bolje urediti procedure, zadaće i ovlasti pojedinih tijela unutar HBK.

Biskupi su bili upoznati i s temeljnim naglascima Cjelovite kurikularne reforme, objavljene u radnim tekstovima Okvirnoga, ali i drugih nacionalnih kurikuluma. Na poseban način su se zanimali za katolički vjeronauk u školi unutar navedene reforme sa željom očuvanja njegovih konfesionalnih i katehetskih vlastitosti definiranih Ugovorima između Republike Hrvatske i Svete Stolice. Budući da Okvirni nacionalni kurikulum naglašava da promjene predložene Cjelovitim kurikularnom reformom nisu tek ‘kozmetičke prirode’, već početak smislene, sustavne i korjenite promjene sustava odgoja i obrazovanja, biskupi pozivaju sve znanstvene i stručne krugove kao i roditelje učenika te druge kojima je stalo do doista obnovljene sadašnjosti i budućnosti Republike Hrvatske da se na primjeren način uključe u stručnu i javnu raspravu svih predloženih predmetnih i drugih kurikuluma. Uz to biskupi su razmotrili i značenje kurikularne reforme za katoličke škole.

Na zasjedanju su podnesena izvješća pojedinih Komisija, Vijeća i Odbora. Tako je biskupima predstavljeno djelovanje Hrvatskoga Caritasa koji je uz svoje brojno redovite projekte poput Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini, Nedjelje Caritasa, božićnih akcija i inih, odigrao iznimno važnu ulogu u pomaganju izbjeglicama koje su u velikom valu prolazile kroz našu zemlju tijekom protekle jeseni i zime. Caritas se uključio od prvoga dana te i dalje pozorno prati razvoj situacije nakon što su zatvorene granice na izbjegličkoj ruti.

Pastoral mladih ove je godine u znaku priprave za Svjetski susret mladih u Krakovu koji će se održati od 20. do 31. srpnja 2016. pod geslom „Blago milosrdnima, oni će zadobiti milosrđe” (Mt 5, 7). Prijave za susret traju do 30. lipnja, a do sada je već prijavljeno 2590 mladih iz Hrvatske.

Osobito uspješnom ocijenjena je Godina posvećenog života koja je bila prožeta mnogim susretima i događanjima. Biskupi su podržali sve one inicijative koje su tijekom Godine posvećenog života prepoznate kao vrijedne i plodonosne te će se s njima nastaviti i ubuduće.

Glede pastorala obitelji istaknuto je snažno nastojanje da se aktivnije poradi na unaprjeđenju priprave za brak na tragu poticaja s dviju nedavnih vatikanskih sinoda o obitelji. Najavljeni su Drugi nacionalni studijski dani za djelatnike obiteljskog pastorala koji će se održati u osijeku 22. i 23. travnja 2016. na temu „Očinstvo i majčinstvo – dva lica roditeljskog poslanja”. Biskupi su informirani o organizaciji Prvog hoda za život u Zagrebu, 21. svibnja 2016. godine. Dobro je što se građani organiziraju i okupljaju, posebice oko vrijednih tema o ljudskom životu, koji je, nažalost često izložen ugrozbi od rođenja, pa tijekom rasta i razvoja do samog svršetka. Sve ljude dobre volje, koji se aktivno zauzimaju za dostojanstvo, poštivanje i obranu ljudskog života preporučujemo u molitve.

Drugoga dana zasjedanja članove Stalnoga vijeća HBK: predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića, potpredsjednika HBK zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, đakovačko-osječkog nadbiskupa mons. Đuru Hranića, porečkog i pulskog biskupa mons. Dražena Kutlešu te generalnog tajnika HBK mons. Enca Rodinisa, primio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske gosp. Tihomir Orešković u Banskim dvorima. Sastanku su nazočili prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, potpredsjednik Vlade Božo Petrov i ministar pravosuđa Ante Šprlje. Razgovaralo se o predstojećem susretu premijera s papom Franjom u Rimu. Obostrano je istaknuta važnost postupka kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca. Predstavnici HBK izrazili su uvjerenje da će nedavno formirana mješovita komisija što prije završiti s radom. U razgovoru je ocijenjeno i kako su odnosi između države i Katoličke Crkve dobri, te istaknuta suradnja na socijalnom, kulturnom i obrazovnom planu. Posebice je naglašena važnost zajedničkog zauzimanja za hrvatski narod u susjednoj Bosni i Hercegovini što je bila jedna od tema premijerovog susreta s papom Franjom. Zaključno su obje strane izrazile spremnost da se crkvena i državna komisija redovito susreću kako bi što učinkovitije mogle rješavati pitanja od zajedničkog interesa.

Na zasjedanju su imenovani članovi u Biskupsku komisiju HBK za odnose s državom: mons. Đuro Hranić, mons. Antun Škvorčević, mons. Jure Bogdan, mons. Vjekoslav Huzjak, mons. Mijo Gorski, a njezin predsjednik je mons. Dražen Kutleša koji je u tu službu izabran na prošlogodišnjem jesenskom zasjedanju.

Za novog predsjednika Komisije HBK i BKBiH za hrvatski martirologij izabran je mons. Jure Bogdan nakon što je papa Franjo prihvatio odreknuće od službe dosadašnjeg predsjednika gospićko-senjskog biskupa u miru mons. Mile Bogovića.

Redoviti godišnji susret članova HBK s redovničkim provincijalima, članovima Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica koji imaju sjedište na području HBK, održat će se 7. lipnja 2016, a jesensko zasjedanje od 11. do 13. listopada 2016.

Tajništvo HBK

IKA
Zagreb, 5.-7. travnja 2016.

Povezani članci

Back to top button