Vijesti 2016. godina

DELEGAT BK BIH NA SVEČANOSTIMA U POVODU OBILJEŽAVANJA 1050. OBLJETNICE POKRŠTENJA POLJSKOG NARODA

Na poziv predsjednika Poljske Biskupske konferencije mons. Stanislawa Gadeckog, nadbiskupa i metropolite poznańskog i primasa poljskog mons. Wojciecka Polaka, nadbiskupa i metropolite gniezdanskog, sudjelovao je na jubilejskim svečanostima u povodu 1050. obljetnice pokršetnja poljskog naroda od 14. do 16. travnja 2016. godine – biskup banjolučki dr. Franjo Komarica, kao delegat Biskupske Konferencije Bosne i Hercegovine.

Po povratku iz Poljske zamolili smo biskupa Komaricu za njegove dojmove s održanih svečanosti.

„Ovaj jubilej je potaknula Poljska biskupska konferencija, a njoj su se pridružile i aktualne državne vlasti i strukture, za razliku od sličnih jubilejskih slavlja povodom 1000. godišnjice pokrštenja Poljaka 1966. godine, kada su Crkva i Država odvojeno obilježavale ovaj jubilej – veliki i važan, kako za poljsku naciju, tako i za kršćanstvo, odnosno Katoličku Crkvu u njoj.

Razne pastoralno – duhovne akcije za područje cijele Poljske za obilježavanje ovog Jubileja uplanirane su za vremensko razdoblje kroz pet godina, od 2013. – 2017. godine. I država je sa svoje strane – upriličila cijeli niz dobro osmišljenih društveno – znanstveno – kulturnih programa.

Glavne i centralne svečanosti su upriličene točno o 1050-oj obljetnici pokrštenja prvog poznatog poljskog kneza Mieszka I. 14., 15. i 16. travnja 2016., u povijesnim mjestima: gradu i sjedištu, poljskog primasa Gnieznom, na obližnjem Ostrowu Lednickom te u biskupskom sjedištu gradu Poznańu.

Crkvene svečanosti su započele u četvrtak, 14. travnja, održavanjem 372. plenarne sjednice poljske BK u duhovnom centru u Gnieznom. Na njoj su sudjelovali i delegati iz drugih BK iz Europe te nekih drugih izvaneuropskih država, kojima je dobrodošlicu i zahvalnost izrazio predsjednik PBK, nadbiskup Gadecki. Sudjelovali su delegati Vatikana, Mađarske, Irske, Ukrajine, BiH, Bjelorusije, Slovačke, Moldavije, Njemačke, Danske, Francuske, Španjolske, Letonije, Kazahstana, Uzbekistana, Brazila, te delegati iz brojne poljske inozemne pastve iz europskih i prekomorskih država.

Geslo cjelokupnih svečanosti je glasilo: „Gdje je krštenje, tu je nada!“

Glavna tema plenarne sjednice je glasila: „Kršćanski identitet poljskog naroda.“

Sve nazočne je pozdravio i gradonačelnik Gniezna, istaknuvši povijesni i kulturni okvir ovog Jubileja.

O povijesnim, tisućugodišnjim posljedicama pokrštenja Poljaka – kako na poljski narod, tako i na njegove susjede – izvrsno predavanje je održao istaknuti domaći povjesničar Krzysztof Ozóg, profesor humanističkih znanosti. Ustvrdio je kako „Poljska nacija nije zamisliva bez krštenja kneza Mieszka I.“, te da je „Evanđelje u samom temelju poljske nacije“.

Nakon predavanja su se i neki delegati iz susjednih zemalja javili za riječ, naglašavajući vlastito kršćansko poslanje u Europi – zajedničko s poljskim kršćanima.

Slijedeći skup je održan na povijesnom otoku – Ostrów Lednicki, nedaleko od Gnieznog. Osim 200-tinjak domaćih i inozemnih (nad)biskupa i isto toliko svećenika i redovnika te oko 2000 laika, na tom ekumenskom, povijesnom zborovanju, na temeljima crkve krštenja kneza Mieszka I., bili su i predstavnici luterana, baptista, metodista i pravoslavaca, te državnih struktura. Crkveno – liturgijsko slavlje je predvodio poljski primas, domaći biskup mons. Polak – nasljednik prvog poljskog biskupa Jordana, koji je uputio i prigodnu riječ.

Pri kraju liturgijskog slavlja primas je blagoslovio spomen zvono na tom svojevrsnom povijesnom „muzeju na otvorenom“. Na kraju zborovanja su u nekoliko navrata mjesto zborovanja nadletili i avioni poljske avijacije.

Slijedilo je svečano koncelebrirano misno slavlje u gdanskoj katedrali, izgrađenoj na temeljima najstarije kršćanske katedrale u Poljskoj. Misu je predvodio Papin izaslanik kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Svete Stolice, uz suslavlje još petorice kardinala, 200-tinjak (nad)biskupa i brojnog svećenstva.  Kardinal Parolin je prenio posebni apostolski pozdrav i blagoslov Pape Franje poljskom narodu, te održao prigodnu propovijed. Pri kraju slavlja je kard. Parolin podijelio misijske križeve 37-rici svećenika, redovnika i redovnica, za njihovo poslanje u zemljama Južne Amerike, Afrike i Azije.

Na samom kraju se nazočnima obratio prigodnim, svjedočkim riječima i predsjednik Republike Poljske Andrzej Duda.

Slijedećeg dana, u petak 15. travnja, slavlja su se održavala u drevnom gradu Poznańu. Najprije je upriličeno održavanje svečane sjednice oba doma poljskog Parlamenta i Vlade – prvi put izvan Varšave. Bili su nazočni i brojni gosti: svi kardinali i (nad)biskupi, veleposlanici, te državne delegacije iz brojnih europskih zemalja, među brojnima i iz BiH i Hrvatske, te kulturni i društveni radnici.

Vrlo impresivan govor je održao predsjednik Republike Poljske Andrzej Duda. Citirajući riječi sv. Pape Ivana Pavla II., da se „bez Krista ne može razumjeti povijest Poljske“, uputio je oštre kritike na „dramatično vrijeme komunističke vladavine“ te naglasio nužnost kršćanskih vrijednosti za budućnost poljskog naroda u zajednici europskih naroda. Ustvrdivši kako kršćanstvo nudi „zdravu simbiozu duhovnog i svjetovnoga“ naglasio je da „će Poljska ostati na sigurnim temeljima svoga kršćanskog identiteta“ i nadodao da „Europa treba Poljsku, a Poljska treba Europu“.

Predsjednik doma parlamenta Stanisław Karczewski je pročitao prigodnu „Deklaraciju“, a zatim je uslijedio svečani koncert, na kojem je nastupilo 180 domaćih pjevača i 80 članova orkestra.

Uslijedio je liturgijski program, koji je započeo svečanom procesijom iz jedne od osobito važnih gradskih crkava, u kojoj su se brojni vjernici kroz 19 sati okupljali na molitvu pred likom „Gospe Częstochowske“, koja je za ovu prigodu – preko Gnieznog – stigla u Poznań. U procesiji je sudjelovalo – uz brojne biskupe i svećenike i nekoliko tisuća vjernika. Procesija je održana na ulicama Poznańa do katedrale, gdje je slavljena svečana koncelebrirana sveta misa. Mnoštvo vjernika je pred katedralom pratilo misu na velikim ekranima. Misu je predvodio Papin izaslanik kard. Parolin, a propovijedao je predsjednik Poljske BK, domaći nadbiskup Gadecki.

Prvog dana je cjelokupno obilježavanje Jubileja bilo u duhu planiranog sadržaja „Vjera“, drugog dana – u duhu sadržaja „Vjernost“, a trećeg dana, 16. travnja – u duhu sadržaja „Poslanje“.  Toga trećeg dana, u subotu 16. travnja, na samu godišnjicu krštenja kneza Mieszka I., glavna svečanost je bila svečana koncelebrirana misa na novom velikom gradskom stadionu u Poznańu, uz sudjelovanje svih kardinala, (nad)biskupa, brojnih svećenika i redovnika, te redovnica i vjernika – laika iz svih krajeva Poljske. Računa se da je bilo na slavlju nazočno preko 30 000 tisuća sudionika. Misno slavlje je i ovaj put predvodio i izrekao prigodnu propovijed Papin izaslanik kardinal Parolin. Misi je prethodio višesatni vrlo dojmljiv prigodni program, u kojem su nastupali brojni pojedinci i skupine – osobito mladih, svjedočeći svoje kršćansko poslanje.

Pri kraju mise, predvoditelj slavlja je podijelio 17-eroma mladih laika „misijske križeve“ za njihovo evangelizacijsko djelovanje diljem Poljske.

Na kraju je u dužem, prigodnom obraćanju svima zahvalio domaći nadbiskup i predsjednik Poljske BK mons. Gadecki.

U večernjim satima su na istom stadionu pred kojih 20 000 tisuća nazočnih, domaći glazbenici i umjetnici – na vrlo dojmljiv način – izveli na poljskom jeziku poznati mjuzikl „Isus Krist – Superstar“. Na izvedbi je, uz druge uzvanike, bio i Papin izaslanik kard. Parolin.“

Delegat BK BiH je imao brojne razgovore s crkvenim ljudima – od domaćinā slavlja i domaćih kardinala i (nad)biskupa, te državnog tajnika kard. Parolina, delegata drugih Biskupskih konferencija, do nekih od političara, među kojima je  i s predsjednikom Republike Poljske Dudom, te bivšim predsjednikom europskog parlamenta Jerzy Buzekom. Svi su se oni zanima za situaciju u BiH, osobito katoličke populacije.

Biskup Komarica je mnogima od njih spomenuo neke „osobite veze“ između katolika iz Bosne i Hercegovine i Poljske, a za koje oni nisu znali. Tako je naveo dragocjeni povijesni podatak, kako je – sveta Jadviga (Hedvige) Anžuvinska, koju je sveti Papa Ivan Pavao II. proglasio blaženom i svetom bila unuka bosanskog kralja Stjepana II. Kotromanića, godine 1384. bila u Krakovu okrunjena za kralja (ne kraljicu) Poljske. A zatim se udala za kneza Litve Vladislava Jagela, koji prihvaća kršćanstvo, a s njime i cijeli litvanski narod. On je s Poljskom potpisao Uniju i od tada je započela vrlo značajna era Jagelovića – kao vladara i Poljske.

Biskup je također spomenuo i 20-ak tisuća katolika Poljaka, koji su došli na područje njegove biskupije u Sjevernu Bosnu prije 120 godina, a otišli u Poljsku 1946. godine, ne zaboravljajući „svoju Bosnu“. On se kratko susreo i s predstavnicima državnih delegacija iz BiH i RH, te s veleposlanicima iz obiju zemalja.

Sarajevo – Banja Luka – Gniezno – Poznań
TABB

Povezani članci

Back to top button