Vijesti 2016. godina

ODRŽANA 76. REDOVNA SJEDNICA SKUPŠTINE MRV BIH

U srijedu, 20. travnja 2016. u prostorijаmа Međureligijskog Vijeća u Bosni i Hercegovini u Sаrаjevu održаnа je 76. redovnа sjednica Skupštine Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini. Na sjednici su sudjelovali: Jаkob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH, predsjednik MRV BiH; Husejin ef. Smаjić, zamjenik Reisu-l-uleme IZ BiH; protojerej-stavrofor, o. Vanja Jovanović u ime episkopa Zahumsko-hercegovačkog i primorskog g. Grigorija i kаrdinаl Vinko Puljić, nаdbiskup metropolit vrhbosаnski. Na sjednici je sudjelovao i šef Misije OSCE-a u BiH, veleposlanik Džonatan Mur.

Razgovarano je o dosadašnjoj suradnji Međureligijskog vijeća u BiH i Misije OSCE-a u BiH kao i o budućoj suradnji na polju međureligijskog dijaloga. Posebno je bilo riječi o neispunjenim obavezama Vlade FBiH i Vlade RS po osnovu Protokola o suradnji. Istaknuta je i suradnja na polju praćenja napada na vjerske objekte. Članovi Skupštine su veleposlaniku Muru iznijeli probleme sa kojima se crkve i vjerske zajednice suočavaju u svom radu, apostrofirajući problem nacionalizirane imovine. Veleposlanik Mur je istakao kako MRV u Misiji OSCE-a ima partnera koji je spreman da pomogne u rješavanju problema sa kojima se susreću crkve i vjerske zajednice. OSCE pozdravlja uspostavu Odbora za međureligijsku suradnju (OMS) širom BiH i potvrđuje svoju spremnost da nastavi pomagati aktivnosti u lokalnim zajednicama u kojima MRV ima formirane OMS.

Dosadašnji predsjednik Jаkob Finci predao je predsjedavanje Vijećem kardinalu Vinku Puljiću.

Na sjednici su usvojeni Izvještaji o radu za protekli period predsjedavanja Jevrejske zajednice BiH. Članovi Skupštine su se zahvalili g. Finciju na uspješnom vođenju MRV tokom protekle godine dana i zaželjeli su puno uspjeha novom predsjedniku, kardinalu Puljiću.

MRV
Sarajevo, 20. travanj 2016.

Povezani članci

Back to top button