Vijesti 2016. godina

TREĆI MEĐUDEKANSKI SUSRET U BOSNI I HERCEGOVINI

Treći međudekanski susret u Bosni i Hercegovini održan je, 28. travnja 2016. u prostorijama Nadbiskupijskog sjemeništa Petar Barbarić u Travniku pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, predsjednika Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Na susretu su, osim jednog biskupa, sudjelovali svi ostali članovi Biskupske konferencije, oba franjevačka provincijala, članovi Vijeća za kler BK BiH, koje je i inicijator ovog susreta, te 26 od ukupno 28 dekana iz svih biskupija u BiH.

U središte svoga razmišljanja sudionici su stavili Izvanrednu jubilarnu godinu Božjeg milosrđa. U tom su duhu pozorno saslušali izlaganje o Isusovu milosrđu prema svetom Petru u kojem je, po suzama i gorkom kajanju zbog krivih riječi i koraka, dozrela njegova autentična ljubav.

Sudionici susreta saslušali su i izvješće o prikupljenim sredstvima u Nedjelju solidarnosti u BiH u Treću korizmenu nedjelju, 28. veljače 2016. kada je prikupljana kolekta na svim župama u BiH kao pomoć župama i župnicima koji žive u teškoj materijalnoj situaciji. Vijeće je bilo predložilo  kriterije za raspodjelu ove pomoći na oko 80 župa s malim brojem vjernika kojima je nužno potrebna potpora, a biskupi su to na svome zasjedanju usvojili. Biskupi izražavaju zahvalnost svim vjernicima koji su prepoznali potrebu pomoći onima koji nemaju i tako su na konkretan način pokazali milosrdno lice prema braći i sestrama koji žive u oskudici. Preko dekana zamolili su župnike da upoznaju vjernike s visinom prikupljene kolekte i načinom njezine raspodjele. Biskupe posebno raduje aktivnost pojedinih župnika koji, s pomoću konkretnih akcija, rade na međusobnom povezivanju između materijalno bolje stojećih župa s onim župama koje su u egzistencijalnoj potrebi.

S posebnom pozornošću sudionici susreta saslušali su izvješća generalnih vikara iz Banje Luke, Mostara i Sarajeva o dosadašnjem obilježavanju godine Božjeg milosrđa na biskupijskoj, dekanatskoj i župnoj razini. Bila je to prigoda da se sudionici podsjete na temeljne naglaske iz apostolskog pisma pape Franje „Lice milosrđa“te na zajedničku okružnicu biskupa BK BiH i pojedinačne okružnice dijecezanskih biskupa u kojima su dali konkretne smjernice za slavlje ovog milosnog vremena i odredili crkve i svetišta u kojima su otvorena sveta vrata milosrđa. Spomenute su i brojne aktivnosti u svim biskupijama od hodočašća raznih staleških i dobnih skupina vjernika i dekanatskih hodočašća u katedrale, svetišta i druge crkve sa svetim vratima preko brojnih pobožnosti do konkretnih akcija pomoći siromašnima i potrebnima. Istaknuta je potreba da još više u svakodnevnom životu kršćana budu prisutna duhovna i tjelesna djela milosrđa. Biskupi su preko dekana potaknuli župnike da nastave biti više nego inače na raspolaganju vjernicima za sakrament ispovijedi. Pozvali su župnike da organiziraju pučke misije uz ozbiljnu pripravu te vrijeme njihova održavanja prilagode mogućnostima članova svoje župne zajednice.

Sudionici susreta zajedno su slavili Svetu misu u sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage u kojoj su brojni hodočasnici molili pokraj groba časnog sluge Božjega Petra Barbarića. Euharistiju je predslavio kardinal Puljić, a prigodnu propovijed izrekao je pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren.

Dijecezanski biskupi, koji su zahvalili vodstvu Sjemeništa za ugodno gostoprimstvo, iskoristili su boravak u Travniku sa susret sa sjemeništarcima svojih biskupija.

Tajništvo BK BiH
Travnik, 28. travnja 2016.

Povezani članci

Back to top button