Vijesti 2016. godina

XI. SUSRET BISKUPA BK BIH S ČLANOVIMA KONFERENCIJE VIŠIH REDOVNIČKIH POGLAVARA I POGLAVARICA BIH

Pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, predsjednika Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, 27. travnja 2016. u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu, održan je XI. susret biskupa Biskupske konferencije BiH s članovima Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine (KVRPP BiH). Zbog nedolaska na susret ispričao se po jedan član iz obje Konferencije.

Poseban pozdrav i čestitke biskupi su uputili novim članovima redovničke Konferencije fra Jozi Marinčiću, provincijalu Franjevačke provincije Bosne Srebrene, i sestri M. Zdenki Kozina, provincijskoj predstojnici Školskih sestara franjevki Provincije Svete Obitelji u Mostaru, kao i novom vodstvu KVRPP BiH na čelu s predsjednikom fra Miljenkom Štekom, provincijalom Hercegovačke franjevačke provincije, i dopredsjednicom s. Katom Karadža, provincijskom predstojnicom Školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog srca Marijina sa sjedištem u Sarajevu.

Sudionici susreta za središnju temu uzeli su Godinu Božjeg milosrđa sa željom da se ta stvarnost još više uprisutni na svim razinama ove Crkve. Saslušali su izlaganje o Godini milosrđa prema Buli pape Franje Misericordiae vultus (Lice milosrđa) kojom je najavljen Izvanredni jubilej milosrđa (8.XII.2015.-22.XI.2016.).Istaknute su posebnotri molitvene nakane koje Isus od nas traži: moliti Oca nebeskoga da ne padnemo u napast, moliti da Gospodin pozove radnike u žetvu svoju i moliti za one koji nas progone.

Osobitu pozornost posvetili su duhovnom djelu milosrđa: uvrjedu oprostiti. Na temelju evanđeoskih riječi i zgoda razmišljali su o mogućim načinima da se putem opraštanja raskidaju lanci zla i izgrađuje život u slozi i zajedništvu s Bogom i bližnjima.

Biskupi i ovom prigodom potiču sve svećenike da što češće budu na raspolaganju vjernicima za sakrament pomirenja po kojem Bog oprašta grijehe ljudima. Također pozivaju vjernike da posebno o velikim svetkovinama pristupaju sakramentu ispovijedi. Poseban poziv upućuju onim članovima svojih biskupijskih zajednica koji iz raznih razloga godinama nisu pristupili svetoj ispovijedi da to učine u ovoj Godini milosrđa i pomire se s Bogom i bližnjima. Ujedinjuju molitvu i za one, kojima je naneseno veliko zlo tijekom rata ili poraća, da budu spremni oprostiti jer će na taj način biti istinski sljedbenici Isusa Krista po kojem dolazi mir u čovjekovu dušu i u ovaj svijet. Također potiču na molitvu za obraćenje grješnika i na svakodnevno činjenje tjelesnih i duhovnih djela milosrđa.

Biskupi su sa zanimanjem saslušali osvrt provincijalnih poglavara i poglavarica o nedavno završenoj Godini posvećenog života u redovničkim zajednicama i raznim poduzetim aktivnostima. Raduju ih brojna događanja i želja da, ono što je na osobit način intenzivno življeno u toj Godini, bude nastavljeno i ubuduće. U tom duhu bilo je riječi i o načinima buđenja duhovnih zvanja. Istaknuto je da tome najbolje pridonosi molitva i svjedočko življenje onih koji su se odgovorili na Gospodinov poziv.

Tajništvo BK BiH
Sarajevo, 29. travanj 2016.

Povezani članci

Back to top button