Vijesti 2016. godina

MISNO SLAVLJE U SJEMENIŠNOJ CRKVI U TRAVNIKU U OKVIRU TREĆEG MEĐUDEKANSKOG SUSRETA

U okviru Trećeg međudekanskog susreta u Bosni i Hercegovini, 28. travnja 2016., sudionici su slavili Svetu misu u sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija u Travniku. Predsjedao je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s biskupom banjolučkim mons. Franjom Komaricom, biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim mons. Ratko Perićem, pomoćnim biskupom vrhbosanskim mons. Perom Sudarom i pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom. Koncelebrirali su: provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, generalni vikari iz Sarajeva i Mostara mons. Luka Tunjić i mons. Željko Majić te 26 od ukupno 28 dekana iz svih krajeva u Bosni i Hercegovini. Na Svetoj misi sudjelovali su brojni štovatelji časnog sluge Božjega Petra Barbarića koji su prije i poslije Mise molili pokraj njegovog groba.

Riječi pozdrava uputio je rektor Nadbiskupijskog sjemeništa vlč. Željko Marić koji je svima izrazio dobrodošlicu u ime odgojiteljske ekipe i cijele sjemenišne zajednice koja je širom otvorila vrata za održavanje ovog važnog skupa.

Prigodnu propovijed uputio je biskup Semren koji je na početku istaknuo da ih je, u Izvanrednoj Jubilarnoj Godini Božjeg milosrđa, okupilo Božje milosrđe, Božja dobrota, Božja ljubav, jednom riječju Božja radost. „Isus je put Očeve milosrdne ljubavi za čovjeka i put čovjekove ljubavi za Boga. Milosrđe je put našega spasa. Svjesnije slavimo Jubilej milosrđa susretom s Gospodinom. Susresti Isusa znači susresti njegovu ljubav na što nas upućuje i Časni Sluga Božji Petar Barbarić. Ta nas ljubav preobražava i omogućuje nam da drugima prenosimo snagu koja nam je darovana. Time postajemo Kristonosci, nositelji Kristove radosti – evanđelja, njegova milosrđa“, istaknuo je biskup Semren.

Ističući da je milosrđe Božje kucajuće srce Evanđelja, biskup Semren je kazao da se beskrajno milosrđe Božje pokazuje se u Isusu, Bogočovjeku i Spasitelju. „Stoga je Božje milosrđe, Božja moć koja održava, štiti, promiče, iznova stvara i izgrađuje život. Božje milosrđe hoće život, ono je Božja opcija za život. Ono jasno pokazuje: Bog nije, kako je mislio Nietzsche, neprijatelj života. Bog je snaga (Ps 27,1) i izvor života (Ps 36,10), On je prijatelj života (Mudr 11,26) i Ljubav. On je naš prijatelj i ako se na Njega oslonimo vršeći Njegovu volju sve poteškoće lakše ćemo nadvladati ojačani i svoji na svome“, riječi su biskupa Semrena.

“Biti s Isusom, ostati u njegovoj ljubavi, ne ide automatski i bez spremnosti prihvaćanja njegovih zapovijedi. Mi ne volimo riječ zapovijed. Osjeća¬mo kao da zapovijed ograničava prostor naše slobo¬de, kao da nam je nešto nametnuto, kao da smo nešto prisiljeni činiti. Kod Isusa nije tako. Najveću zapovijed u Zakonu Isus stavlja u svjetlo ljubavi. To je ljubav prema Bogu i prema bližnjemu. Sve druge zapovijedi treba gledati u svjetlu jedine za¬povjedi ljubavi. Ako je doista vršimo u Isusovu duhu, onda osjećamo i duh njezine slobode“, istaknuo je biskup Semren.

Na Svetoj misi i susretu sudjelovali su i članovi Vijeća za kler: mons. Anto Orlovac, mons. Luka Tunjić, fra Danimir Pezer i don Ivan Štironja.

Iz Banjolučke biskupije sudjelovali su dekani: banjolučki fra Ivo Orlovac (Petrićevac), bihaćki fra Ivica Matić (Sanski Most), livanjski preč. Adolf Višaticki (Lištani) i jajački fra Zoran Mandić (Jajce). Zbog bolesti nije mogao sudjelovati dekan bosansko-gradiški i prnjavorski preč. Pero Čolić (Bosanska Gradiška).

Iz Mostarsko-duvanjske biskupije sudjelovali su svi dekani: broćanski fra Dario Dodig (Čerin), čapljinski don Ivan Kordić (Čapljina), duvanjski fra Vinko Kurevija (Seonica), grudski fra Branimir Musa (Tihaljina), ljubuški don Ivo Šutalo (Studenci), mostarski don Luka Pavlović (Katedrala) posuški fra Mladen Vukšić (Posušje) i širokobriješki fra Stipe Biško (Široki Brijeg). Također su sudjelovala oba dekana iz Trebinjsko-mrkanske biskupije: stolački don Rajko Marković (Stolac) i trebinjski don Ante Luburić (Trebinje).

Iz Vrhbosanske nadbiskupije sudjelovali su dekani: brčanski preč. Veselko Župarić Brčko), bugojanski mons. Marko Tomić (Kupres), derventski fra Ivan Marić (Koraće), doborski preč. Jakov Filipović (Odžak), ramski fra Mato Topić (Gračac), sutješki fra Marinko Štrbac (Vijaka), šamački fra Anto Pušeljić (Orašje), travnički mons. Mato Janjić (Travnik), tuzlanski preč. Vlatko Rosić (KŠC Tuzla), žepački fra Zdravko Anđić (sv. Ilija – Zenica), kreševski fra Stipan Radić (Banbrdo) i sarajevski preč. Josip Lebo (Novo Sarajevo). Ispričao se usorski dekan preč. Marko Hrskanović (Komušina).

KTA
Travnik, 29. travanj 2016.

Povezani članci

Back to top button