Vijesti 2016. godina

KONGRES BOGOSLOVA HRVATSKOGA GOVORNOG PODRUČJA

U Porečkoj i Pulskoj biskupiji od petka 29. travnja do nedjelje 1. svibnja 2016. održan je 6. kongres bogoslova hrvatskoga govornog područja, koji svake dvije godine okuplja svećeničke kandidate i njihove odgojitelje iz čitave Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na kongresu se okupilo oko 350 bogoslova. Bogoslovima iz biskupijskih sjemeništa pridružili su se i svećenički kandidati iz više redovničkih zajednica, pa je tako ove godine sudjelovao i veći broj franjevaca, isusovaca, dominikanaca, karmelićana… Organizator ovogodišnjeg kongresa bilo je Biskupijsko misijsko sjemenište “Redemptoris Mater” iz Pule. Bogoslovi su stigli u petak 29. travnja te su smješteni kod domaćina, po obiteljima u više istarskih župa.

U subotu 30. travnja sudionici kongresa okupili su se u jutarnjim satima na porečkom Trgu slobode, ispred crkve Gospe od Anđela.

Svečanom procesijom prošli su starogradskom jezgrom, Ulicom Decumanus prema bazilici gdje ih je dočekao porečki i pulski biskup Dražen Kutleša. Biskup domaćin predvodio je svečano misno slavlje u porečkoj katedrali u koncelebraciji s rektorima i odgojiteljima koji su sudjelovali na kongresu.

Biskup Kutleša je u homiliji, govoreći o misnim čitanjima, istaknuo kako je glavni razlog mržnje prema kršćanima bio taj što su bili drukčiji, a ta je njihova različitost, definirana i grčkom riječju hagios, svet, bila upravo kritika i osuda poganskog načina života. Kršćanska različitost u svakodnevnom životu bila je prijekor poganima, istaknuo je biskup, te dodao kako će kršćanin uvijek biti podložan progonu ove ili one vrste iz razloga jer je dužan biti savjest bilo koje zajednice čiji je član. I nije stvar u superiornoj savjesti nego jednostavno u postojanju kršćanskog života koji je podsjetnik kakav bi život trebao biti. Kršćaninova obrana protiv progona i napada je upravo istinsko življenje života prema kršćanskim načelima, pokazujući životom ono što se riječima ispovijeda, i, znati inteligentno obrazložiti svoju vjeru, obrazložiti razlog nade koja je u njemu, parafrazirao je biskup Petrovu poslanicu. Potrebno je dobro se pripremiti, primiti Logos, napose kada se spremate na svećeničko zvanje, kako bi mogli postati pravi branitelji svoje vjere, jer Crkva vas šalje da budete u svijetu, ali da ne budete od svijeta, istaknuo je biskup, obraćajući se bogoslovima.

Govoreći o progonima koje kršćani doživljavaju od samih početaka sve do danas, biskup je obrazložio zašto se govori o blaženstvu progonjenih i mučenika. Progon je svojevrsni kompliment, rekao je biskup, pojašnjavajući da su uvijek bili progonjeni oni koji su smatrani opasnima, dakle učinkoviti u zastupanju svojih uvjerenja. One koji su beskorisni, time i bezopasni, zasigurno nitko neće progoniti. Progon je osim toga i prilika da se iskaže odanost svojim idealima, istaknuo je biskup. Mučeništvo, doživljavanje progona, pravi je pokazatelj jeste li na pravom putu, rekao je biskup Kutleša, napomenuvši da je za mučenike radost mučeništva jača nego radost bijega.

Mi smo kao svećenici pozvani i poslani da kao Kristove ruke širimo njegov nauk do svih ljudi, kako bi svi spoznali što znači biti dobar, što znači dostojanstvo moralnog i prirodnog zakona kojeg Crkva zastupa i širi kroz tolika stoljeća. U tome mi postajemo dionici Kristovih patnja koje nastavljamo širenjem evanđelja. Ako budemo tako radili neće Isus Krist ostati dužan nijednom čovjeku i baštinit ćemo upravo onu slavu o kojoj On govori.

Potrebno je biti spreman prihvatiti križ koji nudi Crkva, jer samo po tome križu dolazi spasenje, a ne po lagodnom životu i uživanju. Ako netko to očekuje od svećeničkog zvanja, taj je na pogrešnom mjestu. Isus Krist traži križ i upravo je križ jedino sredstvo spasenja po kojemu se mi kršćani spašavamo. Zato budite spremni na patnje, progone, muke i sve one poteškoće koje vas čekaju u životu jer je i naš Učitelj bio tako progonjen, i ne možemo drugo očekivati nego prihvatiti tu realnost života. Krist nije došao ovdje da nama bude bolje nego da svijet po nama bude bolji, i da taj svijet mijenjamo prema onome što je Bog namijenio svijetu. Molimo Boga da budemo radosni nositelji te Kristove vijesti i da nas ljudi prepoznaju po našem životu, zaključio je biskup Kutleša.

Nakon euharistijskog slavlja sudionici kongresa otišli su u Pulu gdje su tijekom poslijepodneva za njih organizirani razni sadržaji: sportske aktivnosti, razgledavanje sjemeništa, izložbe, predstavljanja drugih sjemeništa te obilazak pulskih znamenitosti.

Navečer su bogoslovi sudjelovali na molitvi Večernje u pulskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije koju je predvodio umirovljeni biskup Ivan Milovan. Posljednjeg dana kongresa bogoslovi su sudjelovali na misnim slavljima u župama u kojima su bili smješteni, a ponegdje su iznijeli i svjedočanstvo svog poziva.

IKA
Poreč/Pula, 3. svibanj 2016.

Povezani članci

Back to top button