Vijesti 2016. godina

ODRŽANO PREDAVANJE NA TEMU: “ZEMLJA JE NAŠA KUĆA”

Plivske Omahe – bosanskohercegovačko višeglasje, manifestacija je koja se održava od 2006. godine u Jajcu. Multietničkog je karaktera. Omaha je voda koju je prskao mlinski kamen. Osim što se smatralo da omaha ima estetsku funkciju, vjerovalo se da ona poboljšava i zdravlje osobe koja se njom okupa ili umije. U raznolikim i bogatim sadržajima ove manifestacije vjeroučitelji islamske i katoličke vjeroispovijesti već tradicionalno sudjeluju u samoj organizaciji prigodnim predavanjima.

U subotu, 7. svibnja 2016. u Domu kulture upriličeno je predavanje na temu „Zemlja je naša kuća“. O ovoj temi govorili su vjeroučitelji s. Iva Klarić i prof. Sabahudin Makić. Predavanje s. Ive temeljilo se na biblijskim izvještajima o stvaranju, enciklici pape Franje Laudato si’ i pismu indijanskog poglavice Siettle-a iz 1854. godine, upućeno američkome predsjedniku u Washington kao odgovor na ponudu da bijelci kupe indijansku zemlju.

Misao vodilja predavanja s. Ive bila je očuvanje Zemlje koja je naša majka i hraniteljica, ona koja je brižna kao sestra, ona koja je naš dom i koju trebamo čuvati i uređivati kao svoj vlastiti dom i svetinju koja nam je povjerena od našega i njezina Stvoritelja. U svom izlaganju počela je od Edena u koji Bog stavlja prvog čovjeka i povjerava mu da ga čuva i obrađuje, naglasivši da nas papa Franjo u enciklici Laudato si’ podsjeća da biblijski izvještaj o stvaranju upućuje na to da se ljudski život temelji na tri tijesno povezana i isprepletena odnosa: s Bogom, s bližnjim i s prirodom. Poseban naglasak je stavila na Papine riječi koje nas upozoravaju na to kako zaboravljamo da je briga za prirodu dio načina života koji uključuje sposobnost za suživot i zajedništvo. Ovim mislima dovela je slušatelje do jajačkog doma koji je svojevrsni Eden, muzej pod otvorenim nebom koji je izgradio Tvorac svega stvorenog, u koji je smjestio stanovnike u različitosti da ga čuvaju i obrađuju. Istaknula je kako su satkani od jajačke zemljice i njihovim venama protječu Vrbas i Pliva te stoga ne mogu i ne smiju prodavati ili uništavati ono što je što je svetinja i što daje život.

Na kraju izlaganja uslijedili su prijedlozi prisutnih da se na međureligijskoj razini pokrenu aktivnosti vezane za očuvanje Zemlje našega doma, što bi ujedno dovelo i do kvalitetnijih međuljudskih odnosa koji su bitni čimbenik u očuvanju zajedničkog doma.

SSH
Jajce, 10. svibanj 2016.

Povezani članci

Back to top button