IzdvajamoVijesti 2016. godina

LITURGIJSKI PROSLAVLJEN BLAGDAN IVANA MERZA

U utorak, 10. svibnja 2016 koncelebriranim misnim slavljem, koje je predvodio biskup ordinarij Franjo Komarica proslavljen je blagdan domaćeg blaženika Ivana Merza. U misnom slavlju su sudjelovali svećenici dijecezanski i redovnički, redovnice te vjernici laici. Osim domaćih Banjalučana bilo je i hodočasnika iz kotorvaroškog i livanjskog kraja, iz susjedne Hrvatske pa čak i iz SAD-a.

Pred oltarom je bio – uz blaženikovu sliku – izložen također i „kristalni lijes“ s relikvijama Blaženika, koji se nalazi u originalnom duplom limenom lijesu u kapeli bl. Ivana u sklopu katedrale.

Ovom slavlju je prethodila trodnevna priprava koju je predvodio rektor katedrale preč. Pero Ivan Grgić.

Prije samog misnog slavlja upriličen je za hodočasnike obred prolaska kroz „vrata milosrđa“, zatim pokorničko bogoslužje, prigoda za osobnu ispovijed te obavljanje javne i privatne pobožnosti u čast Božjem milosrđu i blaženom Ivanu.

Na početku mise biskup Franjo je – između ostalog – podsjetio na brojne Banjalučane – štovatelje blaženog Ivana Merza, koji su uslijed nasilnog progona prisiljeni živjeti daleko od svog rodnog kraja, ali ne zaboravljaju svoga Blaženika, nego i u tuđini šire štovanje njemu u čast.

U propovijedi je biskup poseban naglasak stavio na Ivanovu odlučnost da tijesno surađuje s Isusom Kristom, nazočnim u Evanđelju i liturgiji Crkve.

Pozvao je sve nazočne da mole za „milost duboke i djelotvorne vjere“, pojasnivši da „o snazi i postojanosti takve vjere, koja će se očitovati u djelima milosrđa i solidarnosti osobito s patnicima, nevoljnima, poniženima i obespravljenima ovisi i budućnost nas kršćana a time i budućnost ne samo ovoga grada i zemlje nego i cijelog čovječanstva. Kako Krist nema alternative, tako ni njegova Crkva nema u svijetu alternative“, ustvrdio je biskup Komarica. On je također podsjetio i na riječi pape Franje da „Crkva mora  izaći iz same sebe prema životnim periferijama, ostvarujući kulturu susreta i razgovora  s drugima i drugačijima, ne obezvrjeđujući svoj identitet i svoju pripadnost“. Pozvao je štovatelje blaženog Ivana Merza da poput brojnih drugih, koji trajno dolaze u kapelu Blaženika u katedrali i oni nastave utjecati se u njegov zagovor i slijediti njegov primjer uspjela života i pred Bogom i pred ljudima.

Pjevanje cijele okupljene liturgijske zajednice predvodila je katedralna orguljašica s. Damjana Kovačević.

U poslijepodnevnim satima je u župnoj crkvi Pohoda BDM pomoćni biskup Marko Semren predvodio koncelebriranu misu za župljane te za profesore i učenike KŠC „Ivan Merz“. S njim su koncelebrirali domaći župnik vlč. Žarko Vladislav Ošap, ravnatelj KŠC-a mons. Ivica Božinović, te ravnatelji iz drugih šest katoličkih školskih centara s područja Federacije BiH.

U večernjim satima je uslijedio program u KŠC-u: „Dan otvorenih vrata“ te izvođenje predstave „Antigona“, što su vrlo dojmljivo ostvarili učenici Opće gimnazije. Prije predstave delegat Pedagoškog vijeća Katoličkih školskih centara u BiH mons. Ivica Božinović uručio je ovogodišnju nagradu „Petar Barbarić“ za najboljeg učenika svih KŠC-ova u BiH Uni Vasković.

„Dani  Ivana Merza“ u KŠC-u nastavljaju se i u srijedu i četvrtak.

TABB
10. svibnja 2016. godine

Povezani članci

Back to top button