Vijesti 2016. godina

ODRŽAN II. FESTIVAL DUHOVNE GLAZBE “MARIJAFEST BIH”

Drugo izdanje revijalnog festivala duhovne glazbe Marijafest BiH održano je 7. svibnja 2016. u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih (NCM) Ivan Pavao II. u Sarajevu. Organizator je bio NCM-a u suradnji s Radio Marijom BiH. Cjelodnevni festivalski susret započeo je Misnim slavljem u kapelici sv. Ivana Pavla II., koje je predvodio župnik župe sv. Ane – Radunice vlč. Ilija Orkić uz koncelebraciju ravnatelja NCM-a dr. Šime Maršića i don Ivana Perića, župnika župe sv. Luke i Marka iz Mostara.

Prepuna kapelica odzvanjala je divnim glasovima ukupno 130 sudionika Marijafesta BiH, a propovijed vlč. Orkića mlade je potaknula na razmišljanje o važnosti duhovne glazbe u svakodnevnom životu. Ističući kako svaki rad iziskuje veliku žrtvu i napor, naveo je da i pjevanje u crkvenom zboru i bendu zahtjeva dosta odricanja, vježbe i ulaganja. „Pjevati Gospodinu je velika čast, ali i velika odgovornost“, naglasio je vlč. Orkić koji je ohrabrio mlade i zahvalio im što su upravo izabrali pjesmu kao način slavljenja i veličanja Gospodina.

Poslije Mise, koja je kao i cjelokupni program prenošena uživo u programu Radija Marije, nazočne je pozdravio vlč. Maršić. Kazao je kako je sretan što će na festivalu duhovne glazbe premijerno čuti nekoliko bendova te da će NCM Ivan Pavao II. uvijek biti otvoren za mlade spremne slaviti Boga pjesmom, poput članova benda Trinitas iz Novog Travnika koji su animirali sv. misu. Nazočnima se obratio i djelatnik NCM-a Josip Milanović koji je mlade uputio u cjelodnevni program i tehničke informacije te im zahvalio na dolasku.

Popodnevni program obogatila je i radionica Glazba u životu Crkve koju je pripremio i vodio prof. Mario Bernardić. U prvom teorijskom dijelu predstavio povijest i razvoj crkvene glazbe, a u drugom segmentu se kroz razgovor s mladima osvrnuo na stanje u župnim zajednicama u smislu duhovne glazbe.

U dvorani Renovabis pod vodstvom Daniele Vidović s Radio Marije BiH i Josipa Milanovića Uslijedio je program u kojem se predstavilo 11 glazbenih sastava iz Vrhbosanske i Mostarsko-duvanjske nad/biskupije. Ovaj je događaj zamišljen kao festival marijanske glazbe za zborove i skupine mladih, bez obzira kojim župama i zajednicama pripadaju, na kojem mladi pjevaju u čast Blaženoj Djevici Mariji.

Marijafest BiH poseban je jer sudionici ne trebaju izvoditi nove pjesme, te što je karakter festivala revijalni, a ne natjecateljski.

U ime organizatora nazočnima su se na početku obratili prof. Maršić i pater Mato Anić, glavni urednik programa Radio Marije. Izrazili su veliku zahvalnost voditeljima glazbenih skupina i izvođačima pozvavši ih da ostanu i dalje dosljedni slaviti Boga pjesmom te naglasivši da nikada ne zaborave kako oni koji pjevaju Gospodinu dvostruko mole.

Potom je glazbeni program započeo pjesmom Prečisto srce Marijino VIS-a Don Bosco iz Žepča, a uslijedio je niz odličnih skladbi. Glazbeni sastav Framallica iz Viteza s emotivnom pjesmom Nek pada pozdravljen je glasnim pljeskom, a zatim su se predstavili najmlađi festivalski sudionici – članovi Tamburaškog sastava iz Vareša sa skladbom Kao Marija. Festival duhovne glazbe Marijafest BiH dugo će pamtiti članovi benda Gorući grm iz Zenice, s obzirom da su se prvi put pojavili na festivalu te otpjevali Majko svih ljudi, a nastupili su i mladi i djeca župe sv. Ane iz Radunica izvodeći skladbu Cvijeće za Mariju. Svojom pjesmom publiku i slušatelje Radio Marije obogatili su i mladi glazbenici iz Sarajeva, članovi benda Bissanto izvodeći pjesmu u čast Majci Mariji Ave Maria.

Svoj prvi nastup na festivalu imali su i mladi iz Trinitasa (Novi Travnik) s pjesmom Isus premješta planine. Najbrojniji glazbeni sastav na Marijafestu BiH bio je zbor Adoro iz Tolise, koji je sve oduševio izvedbom pjesme Ljubav nije ljubljena. Dojmljivi su bili i nastupi benda internata KŠC-a sv. Josip iz Sarajeva Semper Magis sa skladbom Reci Marijo i glazbenog sastava Emaus koji je pjevao Ime Isus. Izvođenjem pjesme Zaštiti me majko članovi benda Providenza iz Mostara uz pratnju tamburice i bisernice izazvali snažan pljesak.

Drugi festival duhovne glazbe Marijafest BiH u organizaciji NCM-a Ivan Pavao II. i Radio Marije BiH završen je svečanom podjelom zahvalnica, koje su voditeljima glazbenih skupina uručili prof. Maršić i pater Anić, te prigodnim domjenkom u restoranu NCM-a.

www.mladicentar.org
Sarajevo, 9. svibanj 2016.

Povezani članci

Back to top button