Vijesti 2016. godina

PORUKA KONFERENCIJE EUROPSKIH CRKVI ZA DAN EUROPE

„Slaviti vrijednosti koje nas ujedinjuju sve“, naslov je poruke koju ove godine upućuju kontinentalne Crkve Sučeljavajući se sa sve oštrijim unutarnjim sukobima te velikim valom selilaca, Europa mora stalno otkrivati svoj identitet, a on je ostvarenje mira, demokracije i poštovanja ljudskih prava – stoji u poruci Konferencije europskih crkvi (Kek) za Dan Europe koji se slavi 9. svibnja.

„Slaviti vrijednosti koje nas ujedinjuju sve“, naslov je poruke, kako prenosi agencija Sir, koju ove godine upućuju kontinentalne Crkve.

Mnogovrsni se izazovi isprepliću i propituju europski projekt i njegov odnos s globalnom zajednicom – stoji u poruci. Iznutra i izvan Europe pojavljuju se nasilje i sukobi. Nastavlja se kriza u prihvatu izbjeglica, ne nalazi se rješenje, a države ne udovoljavaju svojoj moralnoj i pravnoj obvezi da štite sve potrebite. Kriza je zahvatila gospodarski i politički život u Europi. Posljedice produžene svjetske ekonomske krize, te sve oštrije isticanje nacionalnih interesa u Europskoj uniji stvaraju nestabilnost – stoji u poruci.

Skori referendum u Ujedinjenom Kraljevstvu može preobličiti Europsku uniju i odnose među njezinim članicama. Sve je izrazitiji euroskepticizam, a s njim i novi oblici nacionalizma. U tim kritičnim situacijama, Crkva ima biti glas proročke nade, pomažući Europi da ponovo otkrije svoj projekt i identitet. Blagostanje se i napredak Europe mogu postići unaprjeđenjem mirovnoga procesa u Europskoj uniji i u susjednim državama Afrike i Bliskoga istoka – istaknuo je otac Heikki Huttunen, glavni tajnik Konferencije europskih crkvi.

Europska unija je utemeljenja na poštovanju ljudskoga dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava i ljudskih prava. Pozvani smo zajedno braniti te zajedničke vrijednosti koje su pridonijele utemeljenju europskih političkih ustanova. Konferencija europskih crkvi ističe da Crkve, civilno društvo i političke ustanove mogu pridonijeti izgradnji mira i jedinstva na dobrobit Europe i ljudskoga roda – stoji u zaključku poruke.

RV
Vatikan, 8. svibanj 2016.

Povezani članci

Back to top button