Vijesti 2016. godina

DVIJE GODINE NAKON POPLAVA – SJETIMO SE SVIBNJA 2014.

U svibnju 2014. godine, zbog obilnih padalina, Bosnu i Hercegovinu pogodile su nezapamćene poplave i klizišta. Tijekom poplava 40.000 kuća je uništeno ili oštećeno, 16.000 osoba je potražilo sklonište u obližnjim školama ili kod prijatelja i obitelji a pokrenuto je preko 4.000 klizišta. Direktno ili indirektno pogođeno je oko milijun osoba. Tada su čitava sela zahvaćena klizištima iseljavana, a neka mjesta su čekala više od 15 dana da se voda povuče.

Ujedinjeni i solidarni svi su radili na spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara, dijelili humanitarnu pomoć potrebitima, popravljali oštećene kuće i vidali rane prouzrokovane gubitkom gospodarstava i osnovnih sredstava za život.

Tada su svi naučili kako je priroda nepredvidiva i kako se prema njoj treba odnositi s više poštovanja i obzirnosti. Podsjetili smo se kako znamo biti solidarni i ujedinjeni u muci, pomagati jedni drugima. Sada dvije godine nakon poplava rane još uvijek nisu zacijelile. I danas imamo obitelji koje se muče vratiti svoja gospodarstva, obnoviti ognjišta na staro.

Caritas Bosne i Hercegovine radio je intenzivno u svibnju 2014., u svibnju 2015., a radi i danas na obnovi gospodarstva uništenih klizištima i poplavama te s lokalnim zajednicama radi na jačanju kapaciteta i pripremljenosti svakog pojedinca za prirodne nepogode.

Rad Caritasa ogleda se u osvješćivanju ljudi za odgovorniji odnos prema prirodi i prema lokalnoj zajednici u kojoj žive te svojim akcijama želi sve osvijestiti kako su upravo oni pokretači svega u lokalnoj zajednici.

Za potrebe podsjećanja na poplave iz svibnja 2014. Caritas je razvio kratke upute za pripremu i djelovanje u slučaju opasnosti od poplava.

CARITAS
Sarajevo, 16. svibanj 2016.

Povezani članci

Back to top button