Vijesti 2016. godina

DELEGACIJA HRVATSKOG SABORA POHODILA SREDIŠTE BANJOLUČKE BISKUPIJE

U utorak, 17. svibnja 2016. višečlana delegacija Hrvatskog Sabora iz Zagreba, koja je bila u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, pohodila je i središte banjolučke biskupije. Primio ih je banjolučki biskup dr. Franjo Komarica zajedno sa svojim najbližim suradnicima.

U dužem informativnom razgovoru bilo je poglavito riječi o aktualnoj situaciji hrvatske,  uglavnom katoličke populacije na području Banjolučke biskupije.

Biskup i njegovi suradnici informirali su članove visoke državne delegacije iz Hrvatske o naporima, koje oni cijelo poratno vrijeme ulažu, zajedno sa svim ostalim svećenicima i redovnicima u liječenju dubokih duhovnih materijalnih oštećenja, koje je rat ostavio u članovima župnih zajednica. Posebno su istakli veći broj dragocjenih karitativno – socijalnih projekata u korist preostalih Hrvata, ali i brojnih drugih sugrađana, te odgojno – obrazovne ustanove biskupije u Banjoj Luci i Bihaću. Zahvalili su predstavnicima Republike Hrvatske za višekratnu financijsku podršku spomenutim projektima, te izrazili nadu da će i ubuduće Vlada RH podržavati postojanje tih projekata, koji su se do sada pokazali kao vrlo pozitivni.

Tijekom boravka delegacije u Biskupskom Ordinarijatu, po želji predsjednika Sabora su se razgovorima pridružila i četvorica dužnosnika hrvatske nacionalnosti iz Vlade i Narodne skupštine RS, te petorica predstavnika Udrugā prognanih Hrvata iz šire Banjolučke regije. Oni su govorili o dramatičnoj situaciji preostalog malobrojnog katoličkog hrvatskog pučanstva, te o brojnim dosadašnjim poteškoćama za održivi povratak mnogih prognanika, koji su se uporno željeli vratiti.

Zamolili su predsjednika Hrvatskog Sabora i članove delegacije da se i politički i pravno i materijalno odlučnije zauzmu za obespravljene Hrvate s područja entiteta RS. Dobili su obećanje da će se uskoro u Saboru organizirati tematska sjednica o Hrvatima u BiH, gdje će biti riječi o teškoj situaciji hrvatske populacije u banjolučkom kraju, koja je po riječima predsjednika Reinera „u najtežem položaju jer je tu najmanje ima“.

Također je izražena spremnost delegacije Hrvatskog Sabora za konkretnu pomoć Hrvatima u BiH za njihove konkretne projekte.

TABB
Banja Luka, 17. svibnja 2016.

Povezani članci

Back to top button