Vijesti 2016. godina

POSJET GLAZBENE RADIONICE IZ LIVNA SESTRAMA KLARISAMA

U subotu, 28. svibnja 2016. sestre klarise samostana sv. Klare u Brestovskom posjetila su djeca iz Glazbene radionice „Osnovno glazbeno obrazovanje i odgoj za liturgijsko slavlje“ iz Livna sa svojim učiteljicama i voditeljicom s. Anđelkom Mlakić, ŠSF i s. Ines Vujica; ŠSF. Sestre klarise su s užitkom slušale i gledale djecu kako pjevaju i svojim vještim rukama prebirali po tipkovnici klavijature izvodeći prekrasne skladbe.

Nakon što su se predstavili svojim glazbenim umijećem i vještinama te okrijepili kiseljačkim pogačama, sokom i kolačima slušali su o iskustvu i redovničkom životu sestara klarisa koje žive u klauzuri. Opatica samostana s. Hijacinta Batinić, OSC govorila je o dolasku sestara u Brestovsko i njihovom samostanu. Između ostalog rekla je: „Iz samostana svete Klare u Splitu nas četiri redovnice klarise s. M. Ivana Šuljić, s. M. Terezija Purtić, s. M. Hijacinta Batinić i s. M. Rozarija Meštrović, prije 27 godina uputile smo se u Bosnu kako bi osnovale samostan. U vrijeme dok se samostan gradio bile smo smještene u sestarsku kuću u Visokom. Tu smo boravile osam mjeseci te smo napokon 11. lipnja 1989. na blagdan sv. apostola Barnabe, uselile u svoj novoizgrađeni samostan na Brestovskom.”

Sestra Ivana Šuljić iz Splita i s. Marija Milić koja je iz Livna došla prije nešto manje od šest godina, posvjedočile su o svome zvanju.

Poslije zajedničkog fotografiranja mladi glazbenici sa svojim učiteljicama zahvalili na ugodnom druženju i novim spoznajama o klauzurnom načinu života brestovskih klarisa, a sestre su im bile zahvalne za darovani susret u radosti i plemenitosti.

Samostan Sv. Klare u Brestovskom je jedini samostan klarisa u Bosni i Hercegovini. U njemu, u klauzuri, živi, moli i radi 7 redovnica koje tako nastavljaju djelo sv. Klare Asiške. Osim što kroz franjevačku karizmu produbljuju i usavršuju način življenja evanđelja i nasljedovanja Isusa Krista, sestre također peku hostije za potrebe biskupija.

KVRPPBIH
Brestovsko, 1. lipanj 2016.

Povezani članci

Back to top button