Vijesti 2016. godina

TALIJANSKI VOLONTERI U GRAHOVU: SAKUPLJANJEM STAROG ŽELJEZA DO POMOĆI SIROMAŠNIMA

U Bosanskom Grahovu su 2. i 3. lipnja boravili predstavnici udruge volontera naziva “Operazione Mato Grosso” sa sjevera Italije, iz okolice Trevisa. Nastavak je to suradnje nastale prošle godine, između župe sv. Ilije proroka Bos. Grahovo i ove udruge, kada je grupa mladih volontera Talijana  bila na ljetnom radnom kampu u Bos. Grahovu.

Ovo je već treći put da Talijani otada posjećuju Grahovo sa željom da se međusobna suradnja produbi ali i ostvare neki konkretni projekti pomoći domaćim ljudima u lokalnoj zajednici. Nakon što su zimus donijeli pomoć u školskom i didaktičkom priboru djeci iz Dnevnog centra “Gnijezdo”, ovoga puta su odlučili financijski pokriti troškove izgradnje dva mini dječja igrališta u drvetu koja će biti postavljena ispred Dnevnog centra u gradu, odn. u dvorištu župne crkve u Obljaju, a što se već sve izrađuje u jednoj lokalnoj pilani.

Goste iz Italije primio je i v. d. načelnika općine Bos. Grahovo Duško Radun s kojim se razgovaralo o mogućnosti ulaganja u polju poboljšanja uvjeta života djece i mladih u Grahovu, preko zajednički usuglašenog projekta koji bi se realizirao u skoroj budućnosti. Talijani su posjetili i Osnovnu školu Grahovo gdje ih je pozdravio ravnatelj škole Vojo Marić koji ih je upoznao s tijekom obnove škole u što su se do sada uključile i grupe volontera iz Nizozemske.

S načelnikom Radunom Talijani su obišli i prirodni biser grahovskog kraja ali i cijele BiH, špilju Ledenicu kod Resanovaca, i uvjerili se u njenu jedinstvenu ljepotu.

Volonteri iz Trevisa su tijekom boravka u Grahovu bili gosti župe Bos. Grahovo s kojom su usuglasili termin održavanja ovogodišnjeg ljetnog radnog kampa za mlade, od. 2. do 10.srpnja, za što su dobili podršku i od načelnika Raduna.

Volonterska mreža “Operazione Mato Grosso” od 1967. okuplja brojne obitelji na sjeveru Italije koji svoje slobodno vrijeme vikendom koriste za prikupljanje starog željeza, a novcem od njegova otkupa financiraju u siromašnim predjelima Brazila razne humanitarne projekte (izgradnja i obnova škola, vrtića, bolnica i sl.), u kojima i sami sudjeluju svojim fizičkim radom, nastojeći također što je moguće više uključiti kao radnike i domaće ljude.

Na ovim našim prostorima, u suradnji s jednom drugom srodnom volonterskom mrežom iz Italije, slične projekte od nedavno provode u Srbiji, u okolici Kragujevca.

D.K.
Bos. Grahovo, 3. 6. 2016.

Povezani članci

Back to top button