Vijesti 2016. godina

TRADICIONALNI SUSRET NOVAKA DVIJU BOSANSKO-HERCEGOVAČKIH FRANJEVAČKIH PROVINCIJA

U ponedjeljak, 30. svibnja 2016. obilježen je tradicionalni susret franjevačkih novaka provincija Bosne Srebrene i Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Ovo je deveti susret novaka bosanske i hercegovačke provincije te je već postala tradicija koja njeguje dobre odnose između provincije Bosne Srebrene i Hercegovačke provincije. Fratri su novaci iz Hercegovine, zajedno sa svojim meštrom fra Slavkom Soldom, stigli u prijepodnevnim satima na Goricu gdje su ih dočekali domaćini susreta, gorički novaci na čelu sa svojim meštrima fra Markom Ešegovićem i fra Marinkom Baotićem. Nakon pozdrava i zagrljaja svi su se uputili u novosagrađenu samostansku dvoranu na osvježenje i razgovor. Tamo je meštar goričkih novaka, fra Marko, pozdravio goste i zaželio im dobrodošlicu te ukratko predstavio povijest novicijata Bosne Srebrene.

Poslije okrjepe svi su se zaputili u Franjevački muzej i galeriju Gorica-Livno kroz koji ih je proveo ravnatelj gosp. Josip Gelo. On je ukratko ispričao povijest nastanka Muzeja te je pokazao novacima sadržaj i znamenitosti. Zatim se vesela družina zaputila u galeriju u kojoj su imali priliku vidjeti brojne slike velikog bosanskohercegovačkog autora, Gabrijela Jurkića. Zadnja znamenitost koju su obišli bila je samostanska crkva sv. Petra i Pavla na Gorici.

Kada su se novaci kulturno obogatili, uslijedila je duhovna okrjepa, zajednička molitva Srednjeg časa. U poslijepodnevnim satima uslijedio je opušteniji raspored koji je započeo zajedničkim ručkom u samostanskoj blagovaonici. Na samom početku ručka gostima se obratio gorički gvardijan, fra Miroslav Ištuk, koji je gostima poželio dobrodošlicu i izrazio svoju radost što su došli u livanjski kraj te je dao pozitivnu ocjenu ovoga susreta i poticaj da se tako dalje nastavi. Na samom se kraju ručka meštar hercegovačkih novaka fra Slavko Soldo zahvalio domaćinima na gostoprimstvu te je istaknuo da ove dvije provincije trebaju i dalje surađivati i njegovati bratske odnose za dobrobit katoličke vjere, franjevaštva i napretka Bosne i Hercegovine.

Novaci se drže stare latinske poslovice zdrav duh u zdravom tijelu pa su se iz toga razloga nakon ručka zaputili na igralište gdje su odigrali nogometnu utakmicu. Poslije sportsko-rekreacijskog druženja, potrošivši kalorije od ručka, ponovno su se zaputili u blagovaonicu gdje su se okrijepili bogato pripremljenim domjenkom. Bilo je tu priča o raznim anegdotama i zanimljivostima iz ove novicijatske godine. Koliko je bratski susret bio lijep svjedok je i vrijeme koje je brzo proletjelo te su fratri iz Hercegovine, u poslijepodnevnim satima krenuli u svoju kuću novicijata na Humcu.

FIA
Gorica/Livno, 4. lipanj 2016.

Povezani članci

Back to top button