Vijesti 2016. godina

SVEČANO EUHARISTIJSKO SLAVLJE NA PRVU OBLJETNICU PAPINOG POSJETA BOSNI I HERCEGOVINI

U ponedjeljak, 6. lipnja 2016. u večernjim satima u katedrali Srca Isusova u Sarajevu nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predvodio je svečano Euharistijsko slavlje na prvu obljetnicu pohoda pape Franje Sarajevu, 6. lipnja 2015. u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini nadbiskupom Luigijem Pezzutom, vojnim biskupom u BiH mons. Tomom Vukšićem i pomoćnim biskupom vrhbosanskim mons. Perom Sudarom. Koncelebriralo je 30 svećenika među kojima i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić i generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Luka Tunjić. Na Svetoj misi sudjelovali su i brojni hrvatski predstavnici u vlasti raznih razina na čelu s članom Predsjedništva BiH u ime hrvatskog naroda dr. Draganom Čovićem i predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom. Odazvali su se i predstavnici diplomacije na čelu s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom i veleposlanikom RH u BiH Ivanom del Vecchiom. Tu su bile brojne redovnice, bogoslovi i drugi vjernici.

Na početku prigodne propovijedi kardinal Puljić je podsjetio da ovom Svetom misom želi ispuniti obećanje dano papi Franji prigodom njegova pohoda prošle godine – „da ćemo moliti za njega i njegovo poslanje, kako bi ga Duh Sveti vodio, a preko njega i cijelu Katoličku Crkvu“.

Osvrćući se na prvo čitanje iz poslanice sv. Pavla Efežanima o rasporedbi službi u Crkvi, kazao je da svaka služba doprinosi izgrađivanju Tijela Kristova, kroz jedinstvo Crkve i jedinstvo vjere. „Svjesni smo ove vjetrometine u kojoj mi živimo i na kojoj se čovjek nalazi i cijelo čovječanstvo, gdje se ‘kocka’ sa čovjekom i njegovom sudbinom. Zato sv. Pavao potiče na ostvarenje ‘istinujući u ljubavi’. To su dva važna uporišta: istina i ljubav“, kazao je kardinal Puljić podsjećajući da nam u Evanđelju sv. Ivan prenosi Isusovu molitvu Ocu da sačuva u Istini one koje mu je dao, da u njegovom Imenu budu jedno. „Isus svoje poslanje prenosi na svoje učenike, moli za njih, ali i moli za one koji će povjerovati na riječ apostola. To smo mi. Za nas i moli“, kazao je kardinal Puljić koji je potom progovorio i o poslanju, jedinstvu te posvećenosti u istini.

Kardinal Puljić je potom kazao da biskupi kao nasljednici Isusovih učenika, zajedno s Papom, Petrom naših dana, i svima koji ih povezuju sa mjesnom Crkvom, danas čine jednu svetu Katoličku i apostolsku Crkvu. Istaknuo je da Papa, nastavljajući Petrovu službu, kormilari Petrovom lađom „na uzburkanim valovima svjetskih zbivanja“, među kojima je naveo: ratove, nemoral, urušavanje raznih vrednota, relativizam, indiferentizam kao novo bezboštvo te „trku za utilitarizmom uživanja“. Rekao je i da Sveti Otac ostaje simbol jedinstva Crkve, „i to je blagodat naša“.

Potom je kardinal Puljić iznio podatke jednog ispitivanja napravljenog u 64 zemlje na pet kontinenata. Kazao je da, prema tim ispitivanjima, 54% ispitanika o papi Franji misli i govori s pozitivnom ocjenom. Ustvrdio je da je papa Franjo narod pomalo zbunio svojim stavovima, načinom i porukom te da ga narod prihvaća jer Sveti Otac želi obnoviti Crkvu iznutra kako bi bila vjerodostojna u svjedočenju u služenju nama. Kazao je da je ohrabrujuće da Papa ima poseban osjećaj za one koji su „na rubu društva“, te da je upravo radi toga došao u posjet nama, donijevši poruku mira. Izrazio je mišljenje da je u društvu potrebno gajiti poruke i ozračje s Papina pohoda kako bi se svi vrjednovali kao djeca Božja, kao i pobuditi poštivanje koje Sveti Otac iskazuje prema svemu stvorenome. Podsjećajući na Papine riječi izrečene tijekom njegova prošlogodišnjeg pohoda, prema kojima se svoje prošlosti treba sjećati ne osvetoljubivo, već ne zaboraviti tko smo a mir izgrađivati, kazao je da je to naša obveza. „Mir izgrađivati upravo utemeljen na našoj prošlosti. Da se nikad ne stidimo svog imena i prezimena, niti svoga korijena. Treba nam vratiti taj ponos, samopouzdanje, upravo povjerenje u Boga. E to, večeras, zajedničko razmišljanje i moljenje za Papu, neka istinski nas opravda da kročimo smjelo puni pouzdanja u Božju volju, i kako Papa reče, da budemo tvorci mira – mirotvorci“, potaknuo je na kraju kardinal Puljić.

Liturgijsko pjevanje tijekom Svete mise animirao je Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića. Pjevane su iste liturgijske popijevke kao na Svetoj misi s papom Franjom na stadionu Koševo prije godinu dana.

Nakon Svete mise svi su pošli na svečanu akademiju u Svećenički dom Vrhbosanske nadbiskupije.

KTA
Sarajevo, 6. lipanj 2016.

Povezani članci

Back to top button