IzdvajamoVijesti 2016. godina

ZBOROVANJE MINISTRANATA BANJOLUČKE BISKUPIJE

U banjolučkoj katedrali sv. Bonaventure održano je u subotu, 11. lipnja ministrantsko zborovanje ministranata Banjolučke biskupije.

Pristigli ministranti okupili su se ispred „svetih vrata“ gdje ih je dočekao vlč. Pero Ivan Grgić, rektor katedrale, i predvodio obred predviđen u Godini božanskog milosrđa. Nakon kratke priprave ministranti su pristupili sakramentu pokore.

Koncelebrirano misno slavlje predslavio je mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki. Na početku mise ministranti su obnovili svoja ministrantska obećanja, a biskup je blagoslovio njihova odijela. U propovijedi ih je podsjetio na važnost i svetost njihove službe oltaru, kao i na povjerenje koje Crkva ima u njih, a potom je uručio njihovim predstavnicima obilježja ministrantske službe: Bibliju, posudice s kruhom i vinom, svijeću, kadionicu s lađicom, te zvonce.

Nakon sv. mise ministranti su pošli u Katolički školski centar „Bl. Ivan Merz“ u kojem su održana različita natjecanja. Vjeronaučni kviz održan je u dvije skupine: mlađi i stariji. Najuspješniji u skupini mlađih bile su ekipe iz župa: Ljubunčić (1. mjesto), Livno (2. mjesto) i Prijedor (3. mjesto), a iz skupine starijih: Presnače (1. mjesto), Livno (2. mjesto) i Budžak (3. mjesto).  Malonogometni turnir igrale su djevojčice i dječaci, a poredak je na kraju bio sljedeći: djevojčice: Ljubunčić (1. mjesto), Lištani (2. mjesto)  i Glamoč (3. mjesto), a kod dječaka: Livno (1. mjesto), Ljubunčić (2. mjesto) i Lištani (3. mjesto). U stolnom tenisu najuspješniji su bili: Lištani (1. i 2. mjesto), te Odžak Ćaić (3. mjesto). Najbolji šahisti bili su iz župa: Drvar (1. mjesto), Budžak (2. mjesto) i Ljubunčić (3. mjesto). Najmanje su se ljutili u igri „Ne ljuti se, čovječe!“ i na kraju pobijedili: Glamoč (1. mjesto), Prnjavor (2. mjesto) i Livno (3. mjesto).

Po svršetku natjecanja u KŠC-u ministranti su ponovno došli u dvorište katedrale i tu su sudjelovali u „viteškim igrama“: trčanje u vrećama i potezanje konopca. Najbrže su trčali predstavnici župa: Livno (1. mjesto), Ljubunčić (2. mjesto) i Lištani (3. mjesto), a najsnažniji na konopcu bili su: Odžak Ćaić (1. mjesto), Lištani (2. mjesto) i Livno (3. mjesto).

Zborovanje je završeno molitvom u katedrali, koju je predvodio biskup Komarica, a koji je također najuspješnijima uručio pobjedničke medalje i diplome, te priznanje svima koji su sudjelovali na ovogodišnjem susretu.

Ministranti su se razišli radosni i puni dojmova, ali i uz obećanja: „Počinjemo odmah i učiti i trenirati i dogodine će naša župa odnijeti najviše medalja.“

Ovogodišnje zborovanje organizirao je i uspješno koordinirao vlč. Predrag Ivandić, povjerenik za ministrante Banjolučke biskupije.

TABB
Banja Luka, 11. lipnja 2016.

Povezani članci

Back to top button