Vijesti 2016. godina

MINISTAR VANJSKIH POSLOVA RH KOVAČ POSJETIO SREDIŠTE BANJOLUČKE BISKUPIJE

U četvrtak 16. lipnja 2016. nakon održane konferencije „Centralnoeuropske inicijative“ ministarstava vanjskih poslova Srednje Europe u Banjoj Luci, ministar iz Vlade RH dr. Miro Kovač sa svojim suradnicima pohodio je središte Banjolučke biskupije.

Najprije je boravio u KŠC-u „Ivan Merz“ gdje ga je s radom te već dobro renomirane odgojno-obrazovne ustanove informirao ravnatelj centra mr. Ivica Božinović sa svojim suradnicima.

U dvorani Europske akademije Banjolučke biskupije ministar Kovač i njegovi suradnici imali su radni sastanak s nekima od  političkih predstavnika hrvatskog naroda u organima entitetske vlasti RS, te s predstavnicima Udruga prognanih Hrvata sa šireg banjolučkog područja.

Zatim su se ministar Kovač i njegova pratnja susreli u Biskupskom ordinarijatu s banjolučkim biskupom dr. Franjom Komaricom i njegovim suradnicima.

Ministar Kovač se prisjetio većeg broja svojih razgovora s biskupom Komaricom tijekom svoje diplomatske službe u Njemačkoj. Zahvalio je biskupu na njegovu neumornu radu u korist hrvatske populacije u BiH, osobito na području Banjolučke biskupije, izrazivši svoju žalost što taj rad nije naišao na veće razumijevanje i podršku od strane službenih političkih predstavnika hrvatskog naroda.

Osvrćući se na ono što je prije susreta s biskupom vidio i čuo od strane predstavnika biskupije i Udruženja Hrvata, ustvrdio je da je osobno voljan pomoći svim konkretnim projektima koji mu budu predloženi. Zamolio je i biskupa da mu sugerira konkretne projekte.

Nato mu je biskup Komarica uručio pisanu „Promemoriju“ – u kojoj je navedeno 10-ak konkretnih projekata, koji se tiču hrvatske populacije – osobito na području entiteta RS, ali i mnogih drugih žitelja. Izrazio je nadu da će ministar Kovač „ozbiljno razmotriti“ biskupove prijedloge i potaknuti odgovorne institucije RH na konkretne djelotvorne kratkoročne i dugoročne akcije. To mu je ministar i obećao.

TABB
Banja Luka, 16. lipnja 2016.

Povezani članci

Back to top button