Vijesti 2016. godina

DJECA BANJOLUČKE BISKUPIJE POSJETILA NADBISKUPA DEVČIĆA

Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije i ove godine u srpnju mjesecu djeci iz socijalno ugroženih obitelji organizira besplatno ljetovanje na Kvarneru. Prvi puta domaćinstvo su pružili mališanima iz Banjolučke biskupije (Republika Srpska). Ukupno 28 djece s voditeljima, te skautima volonterima, borave od 1. srpnja do 8. srpnja u Pastoralnom domu bl. Alojzije Stepinac u Driveniku, sjedištu Zdruga katoličkih skauta Hrvatske. U utorak 5. srpnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Rijeci djeca su se susrela s riječkim nadbiskupom i metropolitom Ivanom Devčićem, te primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom, pročelnicom Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje PGŽ Editom Stilin i ravnateljicom Prve sušačke hrvatske gimnazije Đuditom Franko.

Nadbiskup je na početku zahvalio katoličkim skautima na požrtvovnosti te izrazio radost što se skautski pokret širi po cijeloj Hrvatskoj. Mališane je upoznao s poviješću Riječke nadbiskupije, te im kazao kako je Rijeka ‘luka različitosti’. Poručio im je da nismo svi isti, no jednake su nam osnovne potrebe i u tom duhu odrastamo. Živimo u ‘pomiješanom’ svijetu i dužnost nas starijih je pomoći vam i pokazati kako živjeti i tražiti ono što nas povezuje, a ne razdvaja. Na kraju ih je potaknuo da u budućnosti budu oni koji će se brinuti o slabijima i potrebitima.

U pratnji djece došao je župnik iz Prijedora vlč. Marko Vidović koji je zahvalio nadbiskupu, skautima i svim dobrotvorima na organizaciji ovog ljetovanja. „Ovo je za nas jedna doza ‘luksuza’ u našoj stvarnosti u kakvoj živimo. Ovo je prvi puta da živa snaga Crkve i naroda dolazi u jedan kraj i da je netko ovako nešto organizirao za djecu iz Banjolučke biskupije. To je za dobar dio djece prvi susret s morem i s Hrvatskom. Većina je prvi puta u Rijeci i ta radost i sjećanja ostat će im za cijeli život. Osim mora, djeca su puno toga vidjela, posjetila, iskusila”, rekao je. Na kraju je zahvalio katoličkim skautima koji se brinu za mališane od trenutka kada se ujutro probude pa do odlaska u krevet.

Katolički skauti pripremili su djeci bogat program ispunjen kupanjem na plažama Crikvenice, Rijeke i Opatije, susrete, organizirano im je ronjenje u suradnji s Klubom podvodnih aktivnosti INA iz Kostrene, kao i projekcija filma u Toweru (CineStar), niz radionica međusobnog uvažavanja te upoznavanja znamenitosti primorsko-goranskog kraja.

Voditelj Zdruga, vjeroučitelj Marin Miletić kazao je kako ne postoje riječi kojima bi se mogao izraziti razlog zašto skauti ljeto i svoje vrijeme daruju za druge. „Ne znam zašto pomažemo. Jednostavno, to je duboko u nama. Naš Gospodin nas uči da drugima činimo ono što bismo htjeli da se nama čini. Razmišljam, kada bih bio u nevolji i kada bi moja djeca bila u nevolji, volio bih da ga se netko sjeti i pita treba li mu nešto. Mislim da je to način života. Mi, skauti trudimo se u svojoj nesavršenosti i ograničenosti činiti ono što je dobro i u tome nas svi podržavaju”, rekao je Miletić. U nastavku je zahvalio svim dobrotvorima koji pomažu u realizaciji ovog projekta. Bez obzira na različite poglede na svijet, političku ili drugu pripadnost, svjetonazore, nikada nismo naišli na zatvorena vrata institucija i dobrih ljudi. Naše društvo danas bi trebalo isticati puno više pozitivnih primjera kojih ima i onda bi bilo jednostavnije živjeti i svjedočiti da unatoč različitostima možemo živjeti jedni pored drugih u miru i zajedništvu, poručio je Miletić.

Prigodne riječi uputili su primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje PGŽ Edita Stilin i ravnateljica Prve sušačke hrvatske gimnazije Đudita Franko. Na kraju susreta župan Komadina uručio je vlč. Vidoviću prigodnu košaru sa slatkišima za mališane. Mališani su također posjetili redakciju Radio Skauta gdje su ih članovi Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije upoznala s radom prvog skautskog radija u Hrvatskoj. Tom prigodom upoznali su se i s aktivnostima oko projekta skautske internetske televizije.

Ovaj dugogodišnji projekt ljetovanja djece iz socijalno ugroženih obitelji pomažu Riječka nadbiskupija, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Općina Vinodolska.

IKA
Rijeka, 5. srpanj 2016.

Povezani članci

Back to top button