Vijesti 2016. godina

ODRŽAN OSMI SUSRET RASELJENIH KOTORVAROŠANA U ZAGREBU

Pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba u nedjelju, 3. srpnja 2016. organiziran je osmi susret raseljenih vjernika kotorvaroške doline u samostansko-župnoj crkvi Sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba. Misno slavlje u prepunoj crkvi predslavio je vlč. Marko Vidović, kotorvarošanin, na službi u Prijedoru, uz suslavlje sopničkog župnika i definitora Bosne Srebrene fra Zdravka Dadića, gvardijana samostana Sv. Ilije proroka fra Bože Lujića, samostansko-župnog vikara fra Stipe Karajice i trajnog đakona Ivana Markulina.

Raseljeni kotorvarošani iz župa Kotor Varoš, Sokoline i Vrbanjci su se i ove godine, kao i svih dosadašnjih okupili pod geslom „Susresti drage ljude i čuti o rodnom zavičaju“. Misa zahvalnica slavljena je za sve stradale, ubijene, nestale i pokojne iz kotorvaroške doline. Okupljene je riječima dobrodošlice na početku misnog slavlja pozdravio sopnički župnik fra Zdravko Dadić i izrazio zadovoljstvo što vjernici triju kotorvaroških župa i dalje održavaju svoje godišnje susrete u župi Sesvetska Sopnica, povjerenoj na služenje franjevcima Bosne Srebrene i koji uz pastoralno-karitativnu skrb, svesrdno podržavaju i potiču zavičajna okupljanja i susrete. Misno slavlje je skladnim pjevanjem i odabirom pučkih liturgijskih pjesama uzveličao mješoviti župni zbor pod ravnanjem Petre Rehak, kao i značajan broj članova župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća, OFS-a i Frame, koji su dali svoj doprinos i pomoć i u drugom dijelu programa kotorvaroških susreta u kripti crkve u Sesvetskoj Sopnici. Misnom slavlju nazočila je grupa vjernika, prijatelja i članova Hrvatskih katoličkih misija Klagenfurt, Wels i Stuttgart, pristiglih za ovu prigodu kao podrška.

Na kraju cjelokupnog programa predsjednik Udruge kotorvaroških Hrvata Marko Bilobrk i predsjednik Organizacijskog odbora fra Stipo Karajica su pozdravili i zahvalili okupljenim kotorvarošanima i nazočnim vjernicima, posebice iz župe Sesvetska Sopnica i okoline, te ih pozvali da i dalje održavaju i ne zaboravljaju veze s rodnim zavičajem. Nakon mise za sve okupljene je upriličena okrijepa koju su za ovu prigodu u kripti crkve organizirali i pomogli Kotovarošani i njihovi prijatelji. Susret je upotpunjen glazbenim ugođajem u izvedbi Ive Jakovljevića i pratećeg Banda. Misi i osmom susretu raseljenih Kotorvarošana nazočili su i bili brojni gosti i uzvanici; Nada Šikić, ministrica rada i mirovinskog sustava RH, zapovjednik kotorvaroške bojne Zoran Piličić, ujedno i izaslanik predsjednika skupštine Grada Zagreba Andrije Mikulića, Milan Kovač, član predsjedništva HDZ-a, Mijo Crnoja, čelnik izaslanstva Zajednice branitelja „Gojko Šušak“, predstavnici zavičajnih udruga Rame, Jajca, Livna, Posavine, Prstena, kao i predsjednik Vijeća gradske četvrti Sesvete Dražen Markota, član mjesnog odbora Sesvetska Sopnica Radoslav Dumančić i zastupnik u Gradskoj skupštini Ante Plazonić.

Osmi susret Hrvata i vjernika iz Kotor Varoša završen je svečanim uručivanjem prigodnih darova zahvalnica-umjetničkih mapa, autora hrvatskog slikara Josipa Botteri Dina, zaslužnim sponzorima, podupirateljima i organizatorima susreta.

A.L.
Sesvetska Sopnica, 5. srpanj 2016.

Povezani članci

Back to top button