Vijesti 2016. godina

HRVATSKE MISIONARKE I MISIONARI POSJETILI KORČULU

Treći dan 28. susreta misionara Crkve u Hrvata, u srijedu 6. srpnja, protekao je u znaku hodočašća na Korčulu gdje su misionari predvođeni predsjednikom Vijeća HBK za misije hvarskim biskupom Slobodanom Štambukom prvo posjetili Blato, rodno mjesto blažene Marije od Propetog Isusa Petković.

Prvo ih je u općinskim prostorijama primio načelnik Ante Šeparović zajedno s predsjednikom Općinskog vijeća Tonćijem Padovanom i provincijskom predstojnicom Družbe kćeri milosrđa s. Emilom Barbarić, koji su pozdravili goste i izrazili zadovoljstvo zbog njihova posjeta. Kratko su im predstavili Blato te istaknuli da su svi stanovnici toga živopisnog naselja u unutrašnjosti otoka ponosni što je s tog tla poniknula Marija Propetog Petković.

Misionari su imali prigodu vidjeti rodnu kuću blaženice te posjetiti župnu crkvu u župi Svih svetih, u kojoj se ona krstila. U tom ih je sakralnom prostoru, koji čuva i relikvije sv. Vincenze, pozdravio i sa svojom ih župom upoznao župnik i dekan Korčulanskog dekanata don Željko Kovačević.

Goste je posebno oduševio posjet svetištu Marije Propetog Petković i sestarskoj kući gdje su misijski djelatnici upoznali početak djelovanja družbe koju je blaženica osnovala, a uz grob blaženice biskup Štambuk predvodio je misno slavlje u koncelebraciji blaćanskog župnika, delegata za misije Dubrovačke biskupije don Frane Markića te misionara.

U propovijedi mons. Štambuk osvrnuo se na značaj misijskog djelovanja i pozvao nekoliko misionara da govore o svojim iskustvima, što je bilo nadahnjujuće svima i posebno zanimljivo mnoštvu djece iz vrtića Marija Propetog Petković.

Misionari su obišli Korčulu čiju im je povijest u velebnoj katedrali posvećenoj sv. Marku približio tamošnji župnik don Franjo Kuraja. Odatle su se zaputili u župu Marije Magdalene u Putnikoviću gdje im je župnik don Frano Markić upriličio lijepo druženje sa svojim župljanima.

Svi sadržaji susreta misionara oduševili su sudionike koji se uvijek iznova raduju posjetu domovini i susretima, što im daju snagu za njihov nesebičan angažman u krajevima koji trebaju i duhovnu i materijalnu pomoć.

IKA
Blato, 6. srpnja 2016. godine

Povezani članci

Back to top button